Jak zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu?

Jeśli mięso, to najlepiej ryba

Fot. iStockphoto

Jeśli mięso, to najlepiej ryba

  • Najlepiej, żeby codzienna dieta bazowała na warzywach, owocach i rybach.
  • Warzywa, które obniżają ciśnienie i mają mało kalorii: żurawina, aronia, cytryny,jarzębina, buraki, pomidory, papryka, rzodkiewka, cebula, czosnek, pietruszka, sałata, brokuły,kalafior, szpinak, kapusta pekińska, groszek zielony, seler korzeniowy i naciowy, rokitnik.
  • Warzywa - np. brokuły - zawierają sporo potasu, a ten obniża ciśnienie skurczowe o ok. 5 mmHg, a rozkurczowe o blisko 4 mmHg. Poza tym przyśpiesza wydalanie soli i wody, co sprawia, że chudniemy. Im więcej w jedzeniu potasu, tym mniejsze ryzyko udaru mózgu. (Uwaga, nadmiar potasu może szkodzić osobom chorym na nerki!)
  • Jeśli mięso, to najlepiej ryba
  • Rzodkiewka jako drobna przekąska do podjadania: przy książce, komputerze, telewizorze
  • Do nadciśnienia może przyczynić się stały niedobór witaminy C, który powoduje utrzymywanie się przez           
długi czas skurczu naczyń krwionośnych.
webstar 2012