Jak zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu?

Do nadciśnienia może przyczynić się stały niedobór witaminy C, który powoduje utrzymywanie się przez           
długi czas skurczu naczyń krwionośnych.

Fot. iStockphoto

Do nadciśnienia może przyczynić się stały niedobór witaminy C, który powoduje utrzymywanie się przez długi czas skurczu naczyń krwionośnych.

  • Najlepiej, żeby codzienna dieta bazowała na warzywach, owocach i rybach.
  • Warzywa, które obniżają ciśnienie i mają mało kalorii: żurawina, aronia, cytryny,jarzębina, buraki, pomidory, papryka, rzodkiewka, cebula, czosnek, pietruszka, sałata, brokuły,kalafior, szpinak, kapusta pekińska, groszek zielony, seler korzeniowy i naciowy, rokitnik.
  • Warzywa - np. brokuły - zawierają sporo potasu, a ten obniża ciśnienie skurczowe o ok. 5 mmHg, a rozkurczowe o blisko 4 mmHg. Poza tym przyśpiesza wydalanie soli i wody, co sprawia, że chudniemy. Im więcej w jedzeniu potasu, tym mniejsze ryzyko udaru mózgu. (Uwaga, nadmiar potasu może szkodzić osobom chorym na nerki!)
  • Jeśli mięso, to najlepiej ryba
  • Rzodkiewka jako drobna przekąska do podjadania: przy książce, komputerze, telewizorze
  • Do nadciśnienia może przyczynić się stały niedobór witaminy C, który powoduje utrzymywanie się przez           
długi czas skurczu naczyń krwionośnych.
webstar 2012