zaburzenia lipidowe
-
Zasady przygotowania do badań laboratoryjnych wykonywanych z krwi
12-01-2015
Do planowanego badania krwi należy się przygotować kilka, a nawet kilkanaście dni wcześniej.
-
Co każdy pacjent o badaniach laboratoryjnych wiedzieć powinien
12-01-2015
Zanim lekarz postawi diagnozę, kieruje pacjenta na badania krwi i moczu. Czasem tylko ogólne, czasem skontrolować należy szczegółowy parametr – np. profil lipidowy. Wynik badania laboratoryjnego ma zasadniczy, a na pewno bardzo istotny wpływ na kontrolę stanu zdrowia pacjenta, postawienie właściwej diagnozy, monitorowanie czy zastosowana terapia przynosi efekty. Lekarz może ocenić czy pacjent zdrowieje, czy też może jego stan się pogarsza.
-
Otyłość. Zagrożenia
04-01-2012
Otyłość, sporadycznie występująca jeszcze w pierwszej połowie XX wieku, staje się w tej chwili jednym z najpoważniejszych wyzwań epidemiologicznych krajów wysokorozwiniętych. WHO alarmuje, że problem nadwagi i otyłości dotyczy co drugiego dorosłego w krajach europejskich. Dlatego należy ją leczyć!
-
Co robić, żeby zwiększyć produkcję dobrego cholesterolu?
04-01-2015
Produkcja substancji endogennych, do których należy również cholesterol, jest uzależniona od predyspozycji genetycznych. Jeśli człowiek rodzi się ze skłonnością do zaburzeń, produkowanie cholesterolu frakcji HDL będzie trudniejsze, zaś łatwiej będzie produkował zły cholesterol. Duży wpływ mają jednak również czynniki środowiskowe, czyli – nasz tryb życia. A na to, w przeciwieństwie do genów, mamy wpływ.
-
Zaburzenia lipidowe. Leczenie i profilaktyka
04-02-2015
Nie da się wyleczyć zaburzeń lipidowych bez właściwej diety i stałej dawki ruchu. A skoro zdrowy styl życia jest warunkiem pomyślnej terapii, może lepiej zdecydować się na niego zanim zaczniemy chorować?
-
Zaburzenia lipidowe. Komu grożą?
04-01-2015
Polacy są jednym z narodów najbardziej narażonych na konsekwencje zaburzeń lipidowych, czyli miażdżycę tętnic, która prowadzi m.in. do choroby niedokrwiennej i zawału serca oraz udaru mózgu. Choć przyczyny miażdżycy nie są w pełni wyjaśnione, na pewno sprzyja jej niewłaściwa dieta bogata w tłuszcze zwierzęce (wieprzowina!), otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe, przewlekły stan zapalny oraz chroniczny stres i uwarunkowania genetyczne.