Co robić, żeby zwiększyć produkcję dobrego cholesterolu?
Twój Ekspert od Chorób Metabolicznych
Produkcja substancji endogennych, do których należy również cholesterol, jest uzależniona od predyspozycji genetycznych. Jeśli człowiek rodzi się ze skłonnością do zaburzeń, produkowanie cholesterolu frakcji HDL będzie trudniejsze, zaś łatwiej będzie produkował zły cholesterol. Duży wpływ mają jednak również czynniki środowiskowe, czyli – nasz tryb życia. A na to, w przeciwieństwie do genów, mamy wpływ.
Najważniejsze czynniki, sprzyjające podwyższaniu poziiomu dobrego cholesterolu, to prozdrowotna dieta i aktywność fizyczna. Jeśli idą ze sobą w parze, wówczas poziom dobrego cholesterolu rośnie. Jednak tempo tego wzrostu jest kwestią bardzo indywidualną.
Prozdrowotna dieta to oczywiście spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, ale przede wszystkim przestrzeganie reguł spożywania tłuszczy: jak najmniej (najlepiej wcale) tłuszczy nasyconych (czyli zwierzęcych) oraz trans (przetworzonych, obecnych m.in. w fast foodach, chipsach, słonych przekąskach, słodyczach), więcej natomiast kwasów tłuszczowych Omega- 3. Kwasy te, poza szeregiem innych korzystnych działań, mogą zmniejszać w wątrobie syntezę zwłaszcza triglicerydów i w pewnym stopniu cholesterolu, w tym LDL-cholesterolu.
Istnieją dane wskazujące, że zwiększone spożywanie wielonienasyconego kwasu tłuszczowego Omega -3 może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i zaburzeń rytmu serca.
Celem prozdrowotnej diety jest utrzymanie równowagi biochemicznej organizmu. Jeśli prozdrowotna dieta i ruch wejdą na stałe do naszego stylu życia, zmniejszą też na stałe ryzyko powstania zaburzeń metabolicznych i wynikających z tego chorób, zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego.
Poczytaj również
Zobacz więcej na temat: zaburzenia lipidowe, triglicerydy, sport i rekreacja, dieta, choroby serca, cholesterolPodobne dyskusje na forum
Popularne
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Kiedy są wskazania do operacyjnego usunięcia żylaków ?
- Targi Senioralne OPOLE SENIOR EXPO
- „Cyganeria” Giacomo Pucciniego z MET Opera
- Spotkanie z Łukaszem Łuczajem, autorem „Dzikiej Kuchni”
- Rusza kampania na rzecz osób 60+
- „Lukrecja Borgia” z San Francisco Opera
- Chorzy na cukrzycę. Monitorowanie choroby
- Jak dbać o wzrok w wieku dojrzałym?
- „Requiem” Verdiego z Luciano Pavarottim, nagranie z 1967 roku