rss | wpisy: 4

Blog użytkownika Dorota_Minta

17-03-2013

Przed Wielkanocą

 

PRZED WIELKANOCA, CZYLI O PASZTETACH

 

 

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dla jednych to najważniejsze święto religijne, dla innych symbol wiosny, a dla jeszcze innych czas wielkiego ucztowania. Każdy region, ba nawet rodzina ma swoje ustalone menu na wielkanocny stół. Mi  kojarzy się ono nieodłącznie z jajkami w najrózniejszych postaciach, mięsnymi galaretami i oczywiście pasztetami. Dopiero gdzieś na końcu listy pojawiają sie ciasta.

Wielu mniej wprawnych kucharzy, szczególnie jeżeli przy przy wielkanocnym stole spodziewają się gości, już teraz robi generalne próby popisowych dań.

Ja zachęcam do przetestowania pasztetów, tak, żeby dopracować najlepszy wariant.

Uwielbiam pasztety, ale te domowe, zrobione z doskonałego mięsa, bez dodatków – zapychaczy. Bawię się doborem składników, proporcji, dodatków.  Zachęcam Was do robienia własnych pasztetów. Na początek prosty, niedrogi przepis. Efekt murowany!

 

Składniki:

  1. Mięso: udziec z indyka, szynka wieprzowa,  pierś zkurczaka – po ok. 0,5 kg
  2. Wątróbka drobiowa – indycza, kacza – 40 dag
  3. Plastry wędzonego, surowego boczku – 10 szt.
  4. Gęsty jogurt naturalny lub gęsta śmietana – 4 łyżki
  5. Jajko – 1 szt.
  6. Migdały – 50 g
  7. Jarzyny na bulion – seler, por, marchewka, korzeń pietruszki
  8. Przyprawy – ziele angielskie 3-5 ziarenek, listek laurowy 2-3 szt., pieprz – 5-10 ziarenek,  4 ząbki czosnku sól
  9. Przyprawy do doprawienia pasztetu (pieprz, majerank,tymianek,

Wykonanie:

  1. Mięso opłukać w zimnej wodzie
  2. Warzywa obrać i pokroić w dość duże kawałki
  3. Zalać mięso i przyprawy zimną wodą i wstawić na płytę, 
  4. Gotujemy przez ok. 4 godziny wywartak, żeby „lekko pyrczał“, całkiem jak przy gotowaniu rosołu.Po godzinie dodajemy warzywa
  5. Migdały zalać wrzątkiem, po lekkim przestudzeniu obrać skórki
  6. Po ugotowaniu wyjąć mięso z wywaru i przestudzić i pokroić w kawałki, które będzie nam sie dobrze miksowało
  7. Do blendera wrzucić: ugotowane mieso, po wstępnyym zmiksowaniu dodać wątróbke i jajko, jogurt (śmietanę) wszystko zmiksować,do ulubionej konsystencji. Ja lubie jak zostaja kawałeczki mięsa i wątróbki
  8. Doprawić do smaku
  9. Doprawić mase i na koncu dodać migdału – wymieszac łyżką
  10. Przełozyć do zamykanego naczynia, ja używam kamionkowego, może byc też szklane.
  11. Na wierzchu położć plastry boczku
  12. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok godziny – po upieczeniu pasztet odstaje lekko od brzegów naczynia
  13. Można jeśc na ciepło i na zimno. Z dodatkiem  najróżniejszych sosów, konfitury z czerwonej cebuli, albo żurawiny

Zamiast migdałów można użyć orzechów pistacjowych,  suszonej żurawiny, albo zrobić bez żadnych dodatków. Zachęcam też do eksperymentów z przyprawami J

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Zuch | 18-03-2013

    Pasztety to moja miłość. Lubię dodać do wielkanocnego pasztetu albo zielony pieprz , albo kapary . Zielony kolor dobrze wyglada.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-03-06 16:19:00

    Na straganie w dzień targowy , czyli rzecz o miejskich targach.

    Każdy z nas ma jakieś swoje magiczne smaki dzieciństwa, których nie potrafią zaspokoić swoją oferta duże  markety. Są też nieznane smaki, które chcemy odkrywać. Te najczystrze w formie, nie przetworzone przesadnie, ani też nie wzbogacane sztucznymi polepszaczami. Okazuje się, że jest sporo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-02-12 13:30:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na poczatek TOPINAMBUR

    Podoba mi się życie dojrzałej kobiety. Planuję kolejne urodziny, bez skrępowania, bo bycie starszym jest wspaniałe! Przez ostatnie kilkadziesiąt lat ludzie dojrzali byli spychani na margines życia. Odbierano im prawo do cieszenia się życiem. Tymczasem powolutku świat zaczyna zauważać, że tacy...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012