Każdy z nas ma jakieś swoje magiczne smaki dzieciństwa, których nie potrafią zaspokoić swoją oferta duże markety. Są też nieznane smaki, które chcemy odkrywać. Te najczystrze w formie, nie przetworzone przesadnie, ani też nie wzbogacane sztucznymi polepszaczami. Okazuje się, że jest sporo...
czytaj więcej »17-03-2013
Przed Wielkanocą
PRZED WIELKANOCA, CZYLI O PASZTETACH
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dla jednych to najważniejsze święto religijne, dla innych symbol wiosny, a dla jeszcze innych czas wielkiego ucztowania. Każdy region, ba nawet rodzina ma swoje ustalone menu na wielkanocny stół. Mi kojarzy się ono nieodłącznie z jajkami w najrózniejszych postaciach, mięsnymi galaretami i oczywiście pasztetami. Dopiero gdzieś na końcu listy pojawiają sie ciasta.
Wielu mniej wprawnych kucharzy, szczególnie jeżeli przy przy wielkanocnym stole spodziewają się gości, już teraz robi generalne próby popisowych dań.
Ja zachęcam do przetestowania pasztetów, tak, żeby dopracować najlepszy wariant.
Uwielbiam pasztety, ale te domowe, zrobione z doskonałego mięsa, bez dodatków – zapychaczy. Bawię się doborem składników, proporcji, dodatków. Zachęcam Was do robienia własnych pasztetów. Na początek prosty, niedrogi przepis. Efekt murowany!
Składniki:
- Mięso: udziec z indyka, szynka wieprzowa, pierś zkurczaka – po ok. 0,5 kg
- Wątróbka drobiowa – indycza, kacza – 40 dag
- Plastry wędzonego, surowego boczku – 10 szt.
- Gęsty jogurt naturalny lub gęsta śmietana – 4 łyżki
- Jajko – 1 szt.
- Migdały – 50 g
- Jarzyny na bulion – seler, por, marchewka, korzeń pietruszki
- Przyprawy – ziele angielskie 3-5 ziarenek, listek laurowy 2-3 szt., pieprz – 5-10 ziarenek, 4 ząbki czosnku sól
- Przyprawy do doprawienia pasztetu (pieprz, majerank,tymianek,
Wykonanie:
- Mięso opłukać w zimnej wodzie
- Warzywa obrać i pokroić w dość duże kawałki
- Zalać mięso i przyprawy zimną wodą i wstawić na płytę,
- Gotujemy przez ok. 4 godziny wywartak, żeby „lekko pyrczał“, całkiem jak przy gotowaniu rosołu.Po godzinie dodajemy warzywa
- Migdały zalać wrzątkiem, po lekkim przestudzeniu obrać skórki
- Po ugotowaniu wyjąć mięso z wywaru i przestudzić i pokroić w kawałki, które będzie nam sie dobrze miksowało
- Do blendera wrzucić: ugotowane mieso, po wstępnyym zmiksowaniu dodać wątróbke i jajko, jogurt (śmietanę) wszystko zmiksować,do ulubionej konsystencji. Ja lubie jak zostaja kawałeczki mięsa i wątróbki
- Doprawić do smaku
- Doprawić mase i na koncu dodać migdału – wymieszac łyżką
- Przełozyć do zamykanego naczynia, ja używam kamionkowego, może byc też szklane.
- Na wierzchu położć plastry boczku
- Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok godziny – po upieczeniu pasztet odstaje lekko od brzegów naczynia
- Można jeśc na ciepło i na zimno. Z dodatkiem najróżniejszych sosów, konfitury z czerwonej cebuli, albo żurawiny
Zamiast migdałów można użyć orzechów pistacjowych, suszonej żurawiny, albo zrobić bez żadnych dodatków. Zachęcam też do eksperymentów z przyprawami J
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2013-03-06 16:19:00
Na straganie w dzień targowy , czyli rzecz o miejskich targach.
-
data publikacji: 2013-02-12 13:30:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Na poczatek TOPINAMBUR
Podoba mi się życie dojrzałej kobiety. Planuję kolejne urodziny, bez skrępowania, bo bycie starszym jest wspaniałe! Przez ostatnie kilkadziesiąt lat ludzie dojrzali byli spychani na margines życia. Odbierano im prawo do cieszenia się życiem. Tymczasem powolutku świat zaczyna zauważać, że tacy...
czytaj więcej »
Popularne
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Polacy żyją wciąż krócej niż pozostali mieszkańcy UE
- Trądzik. Z tego się nie wyrasta
- 44 lata razem. Jak to się robi?
- Seks po po menopauzie jest zalecany
- Zostawcie peny w placówkach ochrony zdrowia
- O jedzeniu. Żeby zrzucić zbędne kilogramy lub po prostu nie tyć
- Czy niechirurgiczne poprawianie wyglądu piersi daje trwały efekt?
- Domowe sposoby na bezsenność
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Zuch | 18-03-2013