Dopiero teraz dojrzałam do tego żeby nareszcie zacząć zdrowo się odżywiać.
ALE NIGDY NIE JEST ZA PÓŹNO!:)
Przyglądam się do diety wegetariańskiej. Tylko się obawiam czy da rady organizm bez białka pochodzenia zwierzęcego? Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak przejść na dietę...
czytaj więcej »
Dorota_Minta | 17-03-2013
w momentach kiedy mam ochotę na klasykę sięgam po przepisy nieodżałowanego Marka Łebkowskiego:
Składniki:
mąka 200g
jajka 8 szt
cukier puder 150g
masło i mąka do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Oddzielić białka i żółtka
2. Utrzeć żółtka z cukrem aż masa zbieleje
3. Ubić białka na sztywną pianę
4. Delikatnie połączyć pianę z białek, mąkę i masę żółtkową
5. Wlać do wysmarowanej i posypanej mąka formy. Ciasto powinno sięgac 2/3 wysokości formy
6. Wstawić formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
7. Piec ok. 35 minut
Gotowy biszkopt po przekrojeniu na płaty nasączasz albo samym alkoholem, albo zrobionym specjalnie ponczem np z herbaty i brandy
Smacznego i pozdrawiam
Dorota Minta :)