Zatrucia pokarmowe
Zemsta brudnych rąk?
Z przeprowadzanych cyklicznie badań wynika, że grubo ponad połowa Polaków i prawie 30 proc. Polek nie myje rąk nawet po wyjściu z publicznej toalety! A jeśli już wsadzają ręce pod kran, to tylko po to, by je opłukać samą wodą. Myć ręce przed każdym posiłkiem, po wyjściu z toalety, wyniesieniu śmieci, po kichnięciu czy kaszlnięciu? Większość z nas uważa za przesadę. Tymczasem brak przestrzegania tej podstawowej zasady jest na ogół przyczyną zatrucia pokarmowego.
Zatrucia pokarmowe mogą wywoływać wirusy, bakterie czy toksyny bakteryjne lub pierwotniaki. Ale biegunka – o ile występuje przewlekle – może być wywołana alergiami, niektórymi chorobami nowotworowymi, lekami, silną nerwicą, a także przez wrzodziejące zapalenie jelit. Zatrucie pokarmowe nie ogranicza się jedynie do biegunki: towarzyszą mu zwykle bóle brzucha, nudności, czasem również gorączka.
Przyczynę można poznać po objawach
Ostra biegunka, która towarzyszy zatruciu pokarmowemu, nie trwa dłużej niż 10 dni. Jej przyczyną są zwykle zakażenia bakteryjne, których źródłem są: zakażona (nieświeża) żywność, brudne przedmioty (np. sprzęty kuchenne), nieprzestrzeganie zasad higieny (brudne ręce!) i niewłaściwe przechowywanie żywności. Ostra biegunka, połączona z wymiotami i gorączką, nie jest banalnym schorzeniem – w krótkim czasie może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Ważne, by obserwować kolejność objawów: gdy pierwsze pojawiają się nudności i wymioty, bóle w nadbrzuszu, gorączka, a następnie biegunka, prawdopodobnie doszło do zakażenia gronkowcem, Escherichia coli, toksynami, lub – alkoholem. Jeśli pierwsza pojawia się biegunka, a dopiero potem ból podbrzusza, może to świadczyć o zakażeniu Salmonellą, amebozą, pałeczką czerwonki lub obecnością pasożytów, takich jak lamblie.
Jedną z najgroźniejszych, wręcz śmiercionośnych, toksyn jest Clostridium botulinum, czyli jad kiełbasiany. Toksyna występuje m.in. w nieodpowiednio wysterylizowanych konserwach mięsnych, niedopieczonym mięsie i rybach, ale również w konserwach warzywnych, rybnych, w pasteryzowanych przetworach, peklowanym mięsie, serach dojrzewających, w kukurydzy w puszce. Dlatego zawsze trzeba sprawdzać, czy puszka nie jest wzdęta, wieczko od słoika – wypukłe. Jeśli tak jest, prawdopodobnie doszło do rozwoju groźnych toksyn.
Lodówka źródłem zakażenia
Źródłem zakażenia może być nawet własna lodówka. Konkretnie – tzw. bakteria lodówkowa Listeria monocytogenes, która sama w sobie nie jest dla człowieka niebezpieczna, ale jeśli znajdzie dogodne warunki do namnażania, może wywołać – zwłaszcza u osób z niższą odpornością (np. przewlekle chorych, starszych) – poważne zatrucie pokarmowe. Bakteria ta lubi namnażać się w mleku, serach, lodach, surowych warzywach, drobiu, rybach – nawet w temperaturze 4°C . Najlepszym sposobem obrony jest nieprzechowywanie tych artykułów - oczywiście otwartych - w lodówce powyżej 48 godzin.
Skomentuj artykuł
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Sprawdź czy w twojej gminie będą bezpłatne szczepienia przeciw grypie
- Anti-aging. Kosmetyki opóźniające starzenie się skóry
- Nowoczesne leczenie raka. Kiedy będzie dostępne dla Polaków?
- Jak objawia się reumatoidalne zapalenie stawów?
- Choroba zwyrodnieniowa stawów to problem nawet 2 milionów Polaków
- Metody leczenia łysienia
- Czy spożywanie wapnia w postaci suplementów ma jakikolwiek sens, skoro kości kształtują się w wieku dziecięcym i dorastania?
- 44 lata razem. Jak to się robi?
- Czy warto zatrudnić pomoc domową?
malgorzatka_b | 17-11-2012
stars | 20-11-2012
babulka | 07-08-2014