Zatrucia pokarmowe
Zemsta brudnych rąk?
Z przeprowadzanych cyklicznie badań wynika, że grubo ponad połowa Polaków i prawie 30 proc. Polek nie myje rąk nawet po wyjściu z publicznej toalety! A jeśli już wsadzają ręce pod kran, to tylko po to, by je opłukać samą wodą. Myć ręce przed każdym posiłkiem, po wyjściu z toalety, wyniesieniu śmieci, po kichnięciu czy kaszlnięciu? Większość z nas uważa za przesadę. Tymczasem brak przestrzegania tej podstawowej zasady jest na ogół przyczyną zatrucia pokarmowego.
Zatrucia pokarmowe mogą wywoływać wirusy, bakterie czy toksyny bakteryjne lub pierwotniaki. Ale biegunka – o ile występuje przewlekle – może być wywołana alergiami, niektórymi chorobami nowotworowymi, lekami, silną nerwicą, a także przez wrzodziejące zapalenie jelit. Zatrucie pokarmowe nie ogranicza się jedynie do biegunki: towarzyszą mu zwykle bóle brzucha, nudności, czasem również gorączka.
Przyczynę można poznać po objawach
Ostra biegunka, która towarzyszy zatruciu pokarmowemu, nie trwa dłużej niż 10 dni. Jej przyczyną są zwykle zakażenia bakteryjne, których źródłem są: zakażona (nieświeża) żywność, brudne przedmioty (np. sprzęty kuchenne), nieprzestrzeganie zasad higieny (brudne ręce!) i niewłaściwe przechowywanie żywności. Ostra biegunka, połączona z wymiotami i gorączką, nie jest banalnym schorzeniem – w krótkim czasie może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Ważne, by obserwować kolejność objawów: gdy pierwsze pojawiają się nudności i wymioty, bóle w nadbrzuszu, gorączka, a następnie biegunka, prawdopodobnie doszło do zakażenia gronkowcem, Escherichia coli, toksynami, lub – alkoholem. Jeśli pierwsza pojawia się biegunka, a dopiero potem ból podbrzusza, może to świadczyć o zakażeniu Salmonellą, amebozą, pałeczką czerwonki lub obecnością pasożytów, takich jak lamblie.
Jedną z najgroźniejszych, wręcz śmiercionośnych, toksyn jest Clostridium botulinum, czyli jad kiełbasiany. Toksyna występuje m.in. w nieodpowiednio wysterylizowanych konserwach mięsnych, niedopieczonym mięsie i rybach, ale również w konserwach warzywnych, rybnych, w pasteryzowanych przetworach, peklowanym mięsie, serach dojrzewających, w kukurydzy w puszce. Dlatego zawsze trzeba sprawdzać, czy puszka nie jest wzdęta, wieczko od słoika – wypukłe. Jeśli tak jest, prawdopodobnie doszło do rozwoju groźnych toksyn.
Lodówka źródłem zakażenia
Źródłem zakażenia może być nawet własna lodówka. Konkretnie – tzw. bakteria lodówkowa Listeria monocytogenes, która sama w sobie nie jest dla człowieka niebezpieczna, ale jeśli znajdzie dogodne warunki do namnażania, może wywołać – zwłaszcza u osób z niższą odpornością (np. przewlekle chorych, starszych) – poważne zatrucie pokarmowe. Bakteria ta lubi namnażać się w mleku, serach, lodach, surowych warzywach, drobiu, rybach – nawet w temperaturze 4°C . Najlepszym sposobem obrony jest nieprzechowywanie tych artykułów - oczywiście otwartych - w lodówce powyżej 48 godzin.
Skomentuj artykuł
Poczytaj również
Zobacz więcej na temat: choroby, choroby wieku dojrzałego, kuchnia, last minute, wiek dojrzały, wyjazd turystyczny, zasady żywieniaPodobne dyskusje na forum
Popularne
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Konkurs kulinarny "Na rozgrzewkę"
- Cukrzyca. Objawy
- „Napój miłosny” z polskim barytonem Mariuszem Kwietniem
- Przewlekła chrypka może być objawem zmian nowotworowych
- Jak choroba nowotworowa wpływa na życie seksualne? Opinie pacjentów
- Tradycyjna czeska kuchnia jest zdrowa
- „Koriolan” z National Theatre z Tomem Hiddlestonem
- Zasady profilaktyki przewlekłej niewydolności żylnej
- Co ma zrobić pacjent, gdy jego lekarz rodzinny nie podpisał kontraktu z NFZ?
- Konkurs kulinarny "Uff, jak gorąco!"

malgorzatka_b | 17-11-2012
stars | 20-11-2012
babulka | 07-08-2014