rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

12-02-2015

Dla przyjemności i na szczęście

Dziś tłusty czwartek, a więc możemy sobie pofolgować. Zgodnie z wierzeniami ludowymi, by nam się szczęściło, chociaż jednego pączka zjeść musimy :) Kiedyś pączki robiono z ciasta chlebowego, nadziewano je boczkiem, słoniną lub mięsem i zapijano wódką. Potem (na szczęście) zamieniono je na chrust, faworki i pączki z ciasta drożdżowego.

Z danych dr hab. Agnieszki Mrozik z Katedry Biochemii Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytetu Śląskiego wynika, że w zeszłym roku przeciętny Polak zjadł 2,5 pączka w tłusty czwartek, co oznacza, że dostarczył organizmowi ok. 1000 kcal, co w przybliżeniu odpowiada połowie naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Jeden pączek ma od 250 do nawet 400 kalorii. Zjedzenie jednego pączka odpowiada zjedzeniu 100 g kotleta schabowego czy 100 g sera żółtego. Za najmniej kaloryczne uważa się pączki z nadzieniem różanym i lekko oprószone cukrem pudrem. Pączek zawiera przede wszystkim węglowodany, białko, tłuszcz i odrobinę błonnika. 

Ja choć na co dzień dbam o to, co jem, w tłusty czwartek pozwalam sobie na kilka pączków. Ale tylko domowej roboty, bo wiem, co się kryje w kupnych. Jako dowód dołączam zdjęcie znalezione w internecie (zrobione w jednym z supermarketów). Mam nadzieję, że takimi pączkami nie będziecie się raczyć. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2015-02-09 10:16:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Święto pizzy

    Dziś 9 lutego czyli międzynarodowy dzień pizzy. Przysmak z Neapolu zyskał sobie rzesze smakoszy na całym świecie. Ostatnio mieszkańcy toskańskiego miasta upieki pizzę o długości 1172 metrów i trafili do księgi rekordów Guinnessa. Użyli do tego 2 ton mąki, 30 kilogramów bazylii, kilkaset...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2015-02-07 13:28:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Aby ryba zdrowa była

    Czy wiecie, że ryba, którą usmażymy na patelni traci wartościowe kwasy omega 3, które m.in. u osób starszych pomagają utrzymać zdolności intelektualne. Ryby powinni jeść przede wszystkim chorzy na Alzheimera. Najwyższe stężenie kwasów z rodziny omega 3 zawierają sardele i makrele. Można je...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-18 15:33:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Wzmacnia odporność, ale nie leczy

    Zjedzenie jednej pomarańczy lub ćwiartki czerwonej papryki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

    Witamina C jest polecana przy przeziębieniach, chociaż nie ma naukowych dowodów na jej lecznicze działanie. Pewne jest jedynie, że witamina C, z warzyw i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-15 09:45:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Mięso dla wegetarian

    Często wykorzystuję ciecierzycę w kuchni, ponieważ nie jem mięsa i muszę szukać białka w innych produktach. 

    Najbardziej lubię hummus, ale też sałatki z ciecierzycą czy zupy.

    Groch włoski jest jednym z podstawowych składników kuchni hinduskiej, arabskiej i pakistańskiej. W Egipcie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-11 11:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Odżywia, pielęgnuje i leczy

    Miodu, od wieków, na cały świecie używano do jedzenia, leczenia i pielęgnacji. Według naukowców, znano go przynajmniej 30 mln lat temu, choć pszczoły istniały na ziemi już 40 mln lat temu. Lecznicze właściwości miodu, jako pierwsi odkryli ponoć starożytni Egipcjanie i to oni prawdopodobnie...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012