rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

07-02-2015

Aby ryba zdrowa była

Czy wiecie, że ryba, którą usmażymy na patelni traci wartościowe kwasy omega 3, które m.in. u osób starszych pomagają utrzymać zdolności intelektualne. Ryby powinni jeść przede wszystkim chorzy na Alzheimera. Najwyższe stężenie kwasów z rodziny omega 3 zawierają sardele i makrele. Można je jeść niemal bez ograniczeń, bo żyją dosyć krótko, bytują w toni wodnej, gdzie zanieczyszczenia nie ulegają nagromadzeniu. Pamiętajmy tylko, że to ryby tłuste, a tłuszcz, nawet ten zdrowy, w nadmiarze może szkodzić. 

Jeśli jemy ryby, zadbajmy, by były one wartościowe. Zdaniem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, najzdrowszy sposób przyrządzania ryb to grillowanie, gotowanie albo pieczenie. Do pieczenia dobre są np. karp. pstrąg, dorada, morszczuk. Do gotowania poleca się ryby chude i średnio tłuste takie jak okoniowate czy karpiowate, zaś na grilla wrzucamy ryby tłuste, np. makrele czy łososie.

Naukowcy z OIsztyna podkreślają, że choć niektóre ryby zawierają stężenie metali ciężkich, to nie należy ich eliminować z diety, ponieważ jedzone od czasu do czasu nie zaszkodzą. Takimi rybami są wszystkie gatunki żerujące w dnie Bałtyku, np. płastugi i flądry oraz dorsz. Mogą zaszkodzić, gdy będziemy je jeść codziennie. Ryby oceaniczne, w których występuje największa kumulacja metali ciężkich to m.in. tuńczyki. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-12-18 15:33:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Wzmacnia odporność, ale nie leczy

    Zjedzenie jednej pomarańczy lub ćwiartki czerwonej papryki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.

    Witamina C jest polecana przy przeziębieniach, chociaż nie ma naukowych dowodów na jej lecznicze działanie. Pewne jest jedynie, że witamina C, z warzyw i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-15 09:45:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Mięso dla wegetarian

    Często wykorzystuję ciecierzycę w kuchni, ponieważ nie jem mięsa i muszę szukać białka w innych produktach. 

    Najbardziej lubię hummus, ale też sałatki z ciecierzycą czy zupy.

    Groch włoski jest jednym z podstawowych składników kuchni hinduskiej, arabskiej i pakistańskiej. W Egipcie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-11 11:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Odżywia, pielęgnuje i leczy

    Miodu, od wieków, na cały świecie używano do jedzenia, leczenia i pielęgnacji. Według naukowców, znano go przynajmniej 30 mln lat temu, choć pszczoły istniały na ziemi już 40 mln lat temu. Lecznicze właściwości miodu, jako pierwsi odkryli ponoć starożytni Egipcjanie i to oni prawdopodobnie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-12-03 10:21:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Siemię zamiast ryb

    Nasiona lnu czyli inaczej siemienia lnianego dodaję czasem do chlebów, które piekę w domu. Warto wiedzieć, że siemię także leczy. Napar ze zmielonego siemienia pije się przy kłopotach żołądkowych i chorobie wrzodowej, ponieważ działa osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-11-26 11:55:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Korzeń na zdrowie i dla urody

    Imbir dodaję do potraw i do herbaty, bo lubię jego smak i zapach. Gdy jestem przeziębiona jest obowiązkowym lekiem, ponieważ zawiera substancje przeciwzapalne, działa odkażająco, odświeżająco i rozgrzewająco oraz oczyszcza organizm z toksyn. Imbir ma wiele zalet i jest wykorzystywany w...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012