rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

08-10-2014

Nowy owoc na rynku

W Warszawie na giełdach od niedawna można spotkać nietypowy owoc, do tej pory uważany za roślinę ozdobną. Mowa o minikiwi - owocu małym, bez włosków, z jadalną skórką. Do jedzenia w całości. Są cenne dla zdrowia i urody - zawierają witaminę C, luteinę, przeciwutleniaczę i minerały: potas, magnez i wapń. Owoce regulują pracę układu pokarmowego i działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.

Plantacja minikiwi powstała dzięki badaniom Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i współpracy sadowników z Grójca. W tym roku zebrano pierwsze plony i wprowadzono na rynek. Roślina jest mało znana, ale uprawiana w Polsce od dawna przez wielu działkowców czy sadowników. 

Owoce aktinidii ostrolistnej - bo taka jest ich nazwa botaniczna znane są także w innych krajach, ale pod innymi nazwami: jako kiwibes, kiwai lub kiwiberry. Owoce są podobne do pomidorków cherry i agrestu. Skórka ma kolor zielony lub pokryty rumieńcem. W środku są nasiona takie jak w tradycyjnym owocu kiwi. Nie bójmy się, że to genetycznie modyfikowany owoc. Występuje naturalnie, a odmiany uzyskane są tradycyjną metodą krzyżowania i selekcji. 

Minikiwi pochodzi z północno - wschodnich rejonów Chin, Japonii i Korei. Można je hodować w Polsce, ale tylko odmiany, które cechuje duża odporność na mrozy. Owoce dojrzewają wczesną jesienią.

Próbowaliście ?

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-09-29 12:31:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na problemy żołądkowe i nie tylko

    Korzystajmy z naszych warzyw i owoców. Są zdrowsze i smaczniejsze niż te z Afryki czy Europy. Uwielbiam śliwki, głównie węgierki i renklody. Z tych pierwszych często robię knedle. Są też niezastąpione na powidła. Warto jeść śliwki póki są, bo regulują pracę przewodu pokarmowego, odbudowują...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-09-26 13:36:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Węch zepsuty przez jedzenie

    Mamy jesień. W kuchni coraz częściej szukamy rozgrzewających potraw.

    To dobrze, ale wybierajmy warzywne dania zamiast tłustych frytek czy hamburgerów. Od tych drugich szybko przybędzie nam centymetrów, a ponadto może nam się nawet pogorszyć węch. Amerykańscy neurobiolodzy odkryli,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-09-24 12:43:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Korzeń młodości

    Żeń-szeń uprawia się w Azji. Warto wiedzieć, że ma wiele zbawiennych właściwości. Po pierwsze, wspomaga odporność organizmu, jest pomocny w leczeniu infekcji układu moczowego, dolegliwości intymnych, pomaga w regeneracji po chorobach, np. nowotworowych. Po drugie, obniża poziom cholesterolu...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-09-11 12:56:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szkodliwe zupki chińskie

    Pamiętam czasy studenckie, kiedy na obiad często jadło się zupkę chińską, bo była tania i gotowa w dwie minuty. I nawet smakowała :) Zdrowiem mało kto się wtedy przejmował. Dziś jem świadomie i omijam sklepowe półki z gotowymi obiadami. Naukowcy wzięli w końcu pod lupę tego typu zupki i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-08-28 10:49:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pistacje dla serca

    Garść pistacji dziennie (ok. 90 g) korzystnie wpłynie na układ krążenia osób chorych na cukrzycę typu 2 - to najnowsze doniesienia naukowców z Pennsylvania State University (USA). Ich zdaniem, orzechy poprawiają reakcję naczyń krwionośnych na stres, co jest związane z mniejszym obciążeniem...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012