Dziś tłusty czwartek, a więc możemy sobie pofolgować. Zgodnie z wierzeniami ludowymi, by nam się szczęściło, chociaż jednego pączka zjeść musimy :) Kiedyś pączki robiono z ciasta chlebowego, nadziewano je boczkiem, słoniną lub mięsem i zapijano wódką. Potem (na szczęście) zamieniono je na...
czytaj więcej »19-02-2015
Szklanka soku z kapusty zamiast kapsułki witaminowej
By poprawić odporność organizmu piję m.in. sok z kiszonej kapusty zamiast łykać produkty z apteki. Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają na zasadzie podobnej do antybiotyków czyli niszczą organizmy chorobotwórcze.
Jestem zwolenniczką domowych metod np. na przeziębienie czy inne dolegliwości. Właściwości kiszonej kapusty znane są od dawna. Wtedy nikt nie słyszał o witaminach czy antybiotykach. Leczono się tym, co było dostępne.
Kapusta kiszona to źródło wapnia, potasu, witamin: C,z grupy B, A, ponadto reguluje pracę układu trawiennego, a okład z soku pomaga na bóle reumatyczne i owrzodzenia. Jest świetna na kaca, zapobiega anemii, podnosi odporność i ma mało kalorii. 100 g ma zaledwie 40 kcal. Oprócz tego zawiera błonnik, dzięki czemu daje uczucie sytości na długo i reguluje przemianę materii.
Badania naukowe dowodzą, że jedzenie kiszonej kapusty oraz picie z niej soku obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. Ostatnio przeczytałam również, że kiszona kapusta zwiększa popęd seksualny i pozytywnie wpływa na płodność.
Coraz częściej można też kupić czerwoną kapustę kiszoną, która jest delikatniejsza w smaku i bardzo zdrowa.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2015-02-12 08:58:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Dla przyjemności i na szczęście
-
data publikacji: 2015-02-09 10:16:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Święto pizzy
Dziś 9 lutego czyli międzynarodowy dzień pizzy. Przysmak z Neapolu zyskał sobie rzesze smakoszy na całym świecie. Ostatnio mieszkańcy toskańskiego miasta upieki pizzę o długości 1172 metrów i trafili do księgi rekordów Guinnessa. Użyli do tego 2 ton mąki, 30 kilogramów bazylii, kilkaset...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2015-02-07 13:28:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Aby ryba zdrowa była
Czy wiecie, że ryba, którą usmażymy na patelni traci wartościowe kwasy omega 3, które m.in. u osób starszych pomagają utrzymać zdolności intelektualne. Ryby powinni jeść przede wszystkim chorzy na Alzheimera. Najwyższe stężenie kwasów z rodziny omega 3 zawierają sardele i makrele. Można je...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2014-12-18 15:33:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Wzmacnia odporność, ale nie leczy
Zjedzenie jednej pomarańczy lub ćwiartki czerwonej papryki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.
Witamina C jest polecana przy przeziębieniach, chociaż nie ma naukowych dowodów na jej lecznicze działanie. Pewne jest jedynie, że witamina C, z warzyw i...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2014-12-15 09:45:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Mięso dla wegetarian
Często wykorzystuję ciecierzycę w kuchni, ponieważ nie jem mięsa i muszę szukać białka w innych produktach.
Najbardziej lubię hummus, ale też sałatki z ciecierzycą czy zupy.
Groch włoski jest jednym z podstawowych składników kuchni hinduskiej, arabskiej i pakistańskiej. W Egipcie...
czytaj więcej »
Popularne
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- „Otello” Verdiego na żywo z Neapolu
- Nauka języka obcego w dojrzałym wieku
- "Don Pasquale" Gaetano Donizettiego
- Puchar Polski Nordic Walking zawita do Kolbuszowej
- Czy i kiedy ma sens operacyjne leczenie otyłości? Czy jest to zabieg refundowany?
- Kijów nie tylko dla kibiców
- Jakie powikłania grożą w przypadku nieleczonej przewlekłej niewydolności żylnej?
- Stres w pracy. Jak zmniejszyć jego skutki
- Jak choroba nowotworowa wpływa na życie seksualne? Opinie pacjentów
- Kino. Podróż na sto stóp. Reżyseria Lasse Hallström
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
zynagra | 14-03-2015
po 25 dag kapusty, buraków,pietruszki, selera.,marchwi , ścieram na tarce njarzynowej, kapustę szatkuję - zalewam wodą jak do kiszenia buraków. Po kilku dniach mam piękny i smaczny napól, przecedxzam a jarzynki które pozostaną to przyprawiam oliwką, cukrem i mam suróweczkę do obiadu, polecam
zynagra | 14-03-2015
4 ząbki czosnku
włożyć do gara 5 litrowego zalać przegotowaną letnią wodą, dodać skórkę z chleba
łyżkę cukru + łyżkę soli.