rss | wpisy: 4

Blog użytkownika Dorota_Minta

24-04-2013

Wiosenne odrodzenie

 

Na wiosnę odzywa się w nas dziki głód nowalijek! Tęsknimy za rzodkiewkami, groszkiem, botwinką i szparagami. Na te prawdziwe, czyli roznące w ogrodze w tym roku przyjdzie nam jeszcze poczekać. Dlatego warto sięgnąć po kiełki. Są bombą odżywczą, witaminy, mikroelementy. Wszystko, w co narura wyposażyla roślinę, żeby miała siłe zacząć rosnąć. W tym roku przekonałam się, że domowa produkacja kiełków nie jest wielką filozofią, a nadodatek można eksperymentowac z najrózniejszymi nasionami. Trzeba jedynie pamiętać, że nie można kiełkować nasion przeznaczonych do siewu, bo przeważnie są nasączone środkami ochronnymi. W mojej kiełkownicy gości soczewica, fasolka mung, zwyczajny polski groszek i słonecznik. Co 3-4 dni wsiewam kolejną partię, tak żeby stale było coś do chrupania. Młode roślinne pędy różńią się od siebie smakiem i wyglądem. Cała zabawa wymaga odrobiny cierpliwości, ale zapewniam efekt wart jest tego wysiłku. Twarożek, omlet czy najwyczajniejsza pomidorowa z dodatkiem kiełków smakują zupełnie inaczej :)

W majowy weekend, keidy macie odrobinę więcej czasu proponuję omlet z kiełkami

Porcja dla dwóch osób:

Składniki:

  1. jajka – 4 sztuki

  2. masło – 2 łyżeczki

  3. mleko – 1/4 szklanki

  4. kiełki, dowolne – szklanka

  5. sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. odzielić żółtka od białek

  2. białka ubić na sztywną pianę dodając w trakcie ubijania odrobinę soli

  3. żółtka wymieszać z mlekiem

  4. na patelni rozgrzać masło

  5. delikatnie wymieszać pianę z żółtkami

  6. wylać masę na gorącą patelnię

  7. kiedy masa zacznie się ścinać wysypać na wierzch kiełki

  8. odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć ok 2-3 minuty (mniej wprawni mogą przykryć patelnię i poczekać aż masa się zetnie)

  9. wykładać porcje puszystego omletu na talerz

  10. podawać ze świeżą bagietką i dobrym masłem

 

Warto sobie zrownić takie śniadanie, ba a nawet zanieść je komuś bliskiemu do łóżka i tam celebrować leniwy poranek .

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-03-17 21:10:00

    Przed Wielkanocą

     

    PRZED WIELKANOCA, CZYLI O PASZTETACH

     

     

    Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dla jednych to najważniejsze święto religijne, dla innych symbol wiosny, a dla jeszcze innych czas wielkiego ucztowania. Każdy region, ba nawet rodzina ma swoje ustalone menu na wielkanocny...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-03-06 16:19:00

    Na straganie w dzień targowy , czyli rzecz o miejskich targach.

    Każdy z nas ma jakieś swoje magiczne smaki dzieciństwa, których nie potrafią zaspokoić swoją oferta duże  markety. Są też nieznane smaki, które chcemy odkrywać. Te najczystrze w formie, nie przetworzone przesadnie, ani też nie wzbogacane sztucznymi polepszaczami. Okazuje się, że jest sporo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-02-12 13:30:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na poczatek TOPINAMBUR

    Podoba mi się życie dojrzałej kobiety. Planuję kolejne urodziny, bez skrępowania, bo bycie starszym jest wspaniałe! Przez ostatnie kilkadziesiąt lat ludzie dojrzali byli spychani na margines życia. Odbierano im prawo do cieszenia się życiem. Tymczasem powolutku świat zaczyna zauważać, że tacy...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012