dieta
-
Choroba hemoroidalna: przyczyny, objawy, leczenie
06-06-2017
Z chorobą hemoroidalną boryka się około 50 proc. osób powyżej 50. roku życia, a ostatnio diagnozuje się ją u coraz młodszych osób. Przyczyną powiększonych hemoroidów w odbycie są przede wszystkim siedzący tryb życia, ciężkostrawna dieta, otyłość. Lekarze przestrzegają, by nie czekać z wizytą u specjalisty, bo choroba sama nie minie. Im bardziej zaawansowana, tym trudniejsze i obarczone ryzykiem powikłań, leczenie.
-
Prawidłowa praca jelit wzmacnia odporność organizmu
15-03-2017
Nasza odporność w dużej mierze zależy od pracy jelit. Mikroflora jelitowa, w skład której wchodzą dobroczynne bakterie pełni m.in. funkcję obronną i chroni przed chorobami. Zdrowa dieta i sport mają duży wpływ na prawidłowe działanie jelit.
-
Fakty i mity na temat zakwaszania organizmu
13-03-2017
Przetworzone jedzenie ma szkodliwy wpływ na zdrowie, ale wbrew temu, co możemy usłyszeć w reklamach, nie zakwasi naszego organizmu. Warto zdrowo się odżywiać, ale dieta zdrowego człowieka nie ma wpływu na poziom zakwaszenia organizmu. Co więcej, trudno w ogóle mówić o zakwaszeniu organizmu.
-
Żywność ekologiczna kontra żywność konwencjonalna
02-03-2016
O tym czy żywność konwencjonalna jest bezpieczna rozmawiamy z dr inż. Dominiką Średnicką-Tober, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, współautorką badań na temat żywności ekologicznej.
-
Żywność ekologiczna. Dlaczego warto wybierać produkty EKO?
01-03-2016
Badania nad żywnością ekologiczną nie dają jednoznacznej odpowiedzi, czy warto ją kupować. Jedne dowodzą, że niczym nie różni się ona od żywności konwencjonalnej. Inne, że ekologiczne jedzenie może nawet szkodzić, gdy np. zawiera toksyczne substancje z powietrza. Są jednak i takie, które dowodzą, że ekożywność pod pewnymi względami naprawdę sprzyja naszemu zdrowiu.
-
Dobra dieta dla osób starszych – mięso jako źródło białka
11-02-2016
W diecie osób starszych niezwykle ważnym składnikiem jest białko. W prawidłowo skomponowanym jadłospisie seniora nie powinno zabraknąć więc mięsa i wędlin, stanowiących jego cenne źródło. Agnieszka Piskała – dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów radzi na co zwrócić uwagę przy wyborze produktów i przyrządzaniu mięsnych dań dla osób starszych. Realizację tych zaleceń ułatwią przepisy przygotowane przez współpracującego z Sokołowem szefa kuchni Łukasza Konika.
-
Nowa piramida żywieniowa. Jak zdrowo się odżywiać i żyć?
26-01-2016
Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika - eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opracowali nową piramidę żywieniową. Wzięli pod uwagę postęp w naukach medycznych, wyniki badań naukowych, rekomendacje światowych ośrodków europejskich. Podkreślili też ogromne znaczenie aktywności fizycznej dla naszego zdrowia.
-
Zdrowie na talerzu
21-01-2016
Osoby starsze powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłową dietę, ma ona bowiem ogromne znaczenie dla ich stanu zdrowia oraz samopoczucia. Sokołów S.A. podpowiada według jakich zasad komponować codzienny jadłospis, tak by zachować siły witalne na jak najdłuższy czas. Podsuwa również pomysły na potrawy – proste w wykonaniu, efektownie podane, a także – co bardzo ważne – niedrogie.
-
Jak dojrzała kobieta powinna dbać o zdrowie? Badania i zdrowy styl życia potrzebne od zaraz!
30-07-2015
Polki, choć żyją dłużej niż panowie, wcale nie cieszą się lepszym zdrowiem. Zaniedbują siebie i profilaktykę, skupiając się, w pierwszej kolejności na potrzebach swoich rodzin. Efekt? Umiera u nas znacznie więcej kobiet niż w innych krajach Unii Europejskiej.
-
Warsztaty dietetyczne dla cukrzyków
21-07-2015
W sobotę, 25 lipca w Warszawie odbędzie się kolejny już kurs dietetyki organizowany przez Monikę Selimi-Sokołowską. Tematem przewodnim wykładów jest cukrzyca i insulinooporność.