Żywność ekologiczna kontra żywność konwencjonalna
Szukajmy na etykietach krótkiej listy składników
O tym czy żywność konwencjonalna jest bezpieczna rozmawiamy z dr inż. Dominiką Średnicką-Tober, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, współautorką badań na temat żywności ekologicznej.
Żywność ekologiczna - mięso, mleko i jego wyroby - jest zdrowsza niż żywność konwencjonalna. Jak te wnioski z badania przekładają się na nasze polskie realia, naszą dietę, żywność?
W Polsce rynek żywności ekologicznej dynamicznie się rozwija, konsumenci coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne, postrzegając je jako lepsze, korzystnie wpływające na ich zdrowie, bardziej naturalne. Ale jest to nadal rynek młody i niszowy. Brak powszechnej dostępności tej żywności winduje ceny i zyski pośredników, co powoduje, że nie każdy może sobie pozwolić na zakup produktów ekologicznych. Na rynku eko jest też wciąż ograniczony asortyment produktów krajowych, co wynika m.in. z tego, że rodzimy sektor przetwórczy jest jeszcze bardzo słabo rozwinięty. To jednak powoli się zmienia i jest szansa, że za kilka lat mleko i inne produkty ekologiczne będą trafiały regularnie do polskich gospodarstw domowych, tak jak to ma miejsce w Austrii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii czy krajach skandynawskich.
Czy jedzenie nieekologiczne nam szkodzi?
Patrząc na etykiety wielu współczesnych wytworów przemysłu spożywczego rodzą się obawy, czy takie produkty nadają się w ogóle do spożycia. Moc syntetycznych konserwantów, stabilizatorów, zagęszczaczy, barwników, substancji smakowo-zapachowych i innych dodatków wygląda groźnie. Wszystkie te substancje są dopuszczone do stosowania w żywności, jednak czy ich mnogość pozostaje bez negatywnego wpływu na nasz organizm? To coraz częściej budzi wątpliwości. Żywność ekologiczna wygląda ‘przyjaźniej’, bo nie tylko wiemy, w jakich warunkach żyła krowa, której mleko zostało wykorzystane do produkcji ekologicznego jogurtu, ale lista składników jogurtu jest krótka, zwięzła, zrozumiała i nie zobaczymy na niej żadnych syntetycznych substancji, bo ich wykorzystanie w przetwórstwie eko jest zabronione. A dodatkowo, jak pokazują nasze badania, możemy liczyć na to, że mleko wykorzystane do produkcji naszego jogurtu ma korzystny skład kwasów tłuszczowych i jest bogatsze w naturalne przeciwutleniacze.
Na żywność ma wpływ także środowisko. Czy uprawianie roślin i chów zwierząt w rejonach skażonych jest niebezpieczne dla naszego zdrowia? Ostatnio głośno było o ekologicznych jajach, które podobno zawierają szkodliwe substancje. W jakim stopniu przenikają one z żywności do organizmu?
Nie tylko uprawianie roślin i chów zwierząt w rejonach skażonych, ale samo przebywanie w tych rejonach jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szkodliwe substancje wnikają do naszego organizmu zarówno bezpośrednio, jak i poprzez spożywane przez nas produkty. Wiele zanieczyszczeń kumuluje się w tkankach zwierząt, inne ulegają silnej akumulacji w roślinach (mam na myśli WWA - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, powstające przede wszystkim w wyniku procesów niecałkowitego spalania węglowodorów (m.in. w spalinach samochodowych) wiele z nich ma udowodnione działanie rakotwórcze; dioksyny czy metale ciężkie). Zanieczyszczenia pochodzące ze środowiska mogą więc wpływać na jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych. Jednak może się zdarzyć zarówno sytuacja, w której kury w chowie ekologicznym skubią zanieczyszczoną trawę, jak i taka, że koncentrat paszowy dla kur w chowie konwencjonalnym jest silnie zanieczyszczony.
Powinniśmy globalnie dbać o środowisko naturalne, korzystać z odnawialnych źródeł energii, stosować odpowiedzialną gospodarkę odpadami, ograniczać emisję z transportu i przemysłu, żeby uniknąć powyżej opisanych sytuacji. Sektor rolniczy sam generuje olbrzymie ilości zanieczyszczeń, jednak tu znowu rolnictwo ekologiczne wypada znacznie lepiej niż konwencjonalne i jego rozwój jest jednym z kierunków działania, które może przyczynić się do ograniczenia naszego wpływu na środowisko, a więc w konsekwencji na jakość trafiającej na nasz stół żywności.
Skomentuj artykuł
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- W Polsce żyje ponad 4 tysiące stulatków. Poznali receptę na długowieczność?
- Otyłość. Leczenie
- Ćwiczenia gimnastyczne w domu i w ogrodzie
- Jak nadciśnienie tętnicze wpływa na aktywność seksualną osób dojrzałych
- Dni Seniora we Wrocławiu
- Minorka. Druga co do wielkości wyspa w archipelagu Balearów
- Czy po operacyjnym usunięciu żylaków, w przyszłości mogą pojawić się kolejne na tej samej nodze?

matthew_grik | 02-03-2016
karolinkaaa | 17-02-2017
Jeśli rownież interesujecie się zdrowotnymi aspektami jedzenia to polecam poczytać sobie o herbatce z czystka:
http://zioloczystek.pl/herbata-z-czystka/
Dziala antbakteryjnie, antywirusowo oraz jak nic innego wzmacnia organizm.
Cadence | 18-11-2021