Ocena:
(głosy: 1)
 
 
|
 
|
rozmiar czcionki

21-07-2015

Warsztaty dietetyczne dla cukrzyków

Zapraszamy na kurs dietetyki - cukrzyca i insulinooporność

W sobotę, 25 lipca w Warszawie odbędzie się kolejny już kurs dietetyki organizowany przez Monikę Selimi-Sokołowską. Tematem przewodnim wykładów jest cukrzyca i insulinooporność.

Kurs dietetyki - cukrzyca i insulinooporność. Kraków 2015.        Kurs dietetyki - cukrzyca i insulinooporność. Kraków 2015.

Pierwszy kurs dietetyki z cyklu "Cukrzyca i insulinooporność" odbył się w czerwcu tego roku w Krakowie. Każdy kolejny warsztat ma na celu przekazanie uczestnikom wiedzy i praktycznych informacji na temat cukrzycy, insulinooporności i dolegliwości towarzyszących chorobie.

Kurs skierowany do dietetyków, studentów dietetyki jak i kierunków pokrewnych, pielęgniarek oraz samych diabetyków kończy się certyfikatem.

Najbliższe spotkanie poprowadzi dr Katarzyna Kowalcze, wykładowca akademicki i dietetyk. Wśród omnawianych tematów znajdą się:

  • Zespół policystycznych jajników i insulinooporność w jednym organizmie. Dwie choroby, czy stosuje się dwie różne diety w terapii?
     
  • Aktualne zalecenia terapeutyczne dla osób z cukrzycą.
     
  • Talerz diabetyka - jaki model dietoterapii wybrać?
     
  • Możliwości praktycznego zastosowania systemu wymienników pokarmowych: węglowodanowych, białkowych, tłuszczowych, białkowo-tłuszczowych.
     
  • Praktyczne zastosowanie diety Dash i diety śródziemnomorskiej w dietoterapii insulinooporności i cukrzycy
     
  • Dietoterapia zaburzeń lipidowych w zespole metabolicznym - pacjent „skomplikowany i powikłany” otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą i dyslipidemią.
     

Czas trwania kursu to 9 godzin. Zgłoszenia zawierające imię, nazwisko oraz numer telefonu przyjmowane są drogą elektroniczną: [email protected] Opłata za uczestnictwo w kursie wynosi 210 złotych.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj skomentuj subskrybuj
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Skomentuj artykuł

  • DariuszKOSIK | 09-11-2015

    WARTO I O TYM PAMIĘTAĆ, ŻE…
    _______________________________________________________________________________________________________________
    PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
    Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

    CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
    Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.

    TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
    Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. (Max. 30 dni).

    PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
    Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    WAŻNE.
    GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
    Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****

    GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
    Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą. Jako tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, wykluczamy ponieważ od zawsze były niezdrowe dla człowieka.

    _______________________________________________________________________________________________________________
leksykon zdrowia seniora

Popularne

poradnik seniora
webstar 2012