Warsztaty dietetyczne dla cukrzyków
Zapraszamy na kurs dietetyki - cukrzyca i insulinooporność
W sobotę, 25 lipca w Warszawie odbędzie się kolejny już kurs dietetyki organizowany przez Monikę Selimi-Sokołowską. Tematem przewodnim wykładów jest cukrzyca i insulinooporność.
Pierwszy kurs dietetyki z cyklu "Cukrzyca i insulinooporność" odbył się w czerwcu tego roku w Krakowie. Każdy kolejny warsztat ma na celu przekazanie uczestnikom wiedzy i praktycznych informacji na temat cukrzycy, insulinooporności i dolegliwości towarzyszących chorobie.
Kurs skierowany do dietetyków, studentów dietetyki jak i kierunków pokrewnych, pielęgniarek oraz samych diabetyków kończy się certyfikatem.
Najbliższe spotkanie poprowadzi dr Katarzyna Kowalcze, wykładowca akademicki i dietetyk. Wśród omnawianych tematów znajdą się:
-
Zespół policystycznych jajników i insulinooporność w jednym organizmie. Dwie choroby, czy stosuje się dwie różne diety w terapii?
-
Aktualne zalecenia terapeutyczne dla osób z cukrzycą.
-
Talerz diabetyka - jaki model dietoterapii wybrać?
-
Możliwości praktycznego zastosowania systemu wymienników pokarmowych: węglowodanowych, białkowych, tłuszczowych, białkowo-tłuszczowych.
-
Praktyczne zastosowanie diety Dash i diety śródziemnomorskiej w dietoterapii insulinooporności i cukrzycy
-
Dietoterapia zaburzeń lipidowych w zespole metabolicznym - pacjent „skomplikowany i powikłany” otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą i dyslipidemią.
Czas trwania kursu to 9 godzin. Zgłoszenia zawierające imię, nazwisko oraz numer telefonu przyjmowane są drogą elektroniczną: [email protected] Opłata za uczestnictwo w kursie wynosi 210 złotych.
Skomentuj artykuł
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Konkurs kulinarny "Słodycz miłości"
- Dobry wygląd bez sztucznej metryki
- Konkurs kulinarny "Wielkanocne inspiracje"
- Prostata (czyli gruczoł krokowy lub stercz). Leczenie łagodnego przerostu
- Czy po czterdziestym roku życia, przy siedzącym trybie pracy można przyjmować profilaktycznie jakieś leki przeciw żylakom?
- Co powinien robić chory na cukrzycę, gdy pojawiają się u niego zmiany skórne?
- Jak często należy badać cukier we krwi i jak go monitorować, zapisywać wyniki?
- Rozpoczyna się sezon szczepień przeciw grypie
- Gimnastyka, ruch w wodzie. Co zdrowe, a co szkodzi?
- Leki przeciwbólowe. Zasady zażywania
![](https://superstarsi.pl/img/articles/1345/15718252295628-small.jpg?_v=1408276326)
DariuszKOSIK | 09-11-2015
_______________________________________________________________________________________________________________
PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.
CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.
TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne. (Max. 30 dni).
PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
WAŻNE.
GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****
GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą. Jako tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, wykluczamy ponieważ od zawsze były niezdrowe dla człowieka.
_______________________________________________________________________________________________________________