Pieczona pierś kurczaka z niepowtarzalnym aromatem ziół. Przepisy
Cytryna daje smak wytrawny, a nie kwaśny
Niby zwykła pierś z kurczaka, ale jaki aromat! A wszystko dzięki ziołom i cytrynie. To one sprawiają, że potrawa zyskuje wyjątkowy smak i delikatny sos. Rada: upieczone kawałki cytryny warto wycisnąć na mięsie. Upieczona cytryna nie jest już kwaśna i dodaje wytrawności.
Składniki:
Pierś kurczaka (podwójna)
Pomidorki koktajlowe na gałązkach
Cytryna
Oliwa z oliwek
Masło
Suszone oregano, sól, pieprz, czerwona papryka słodka
Gałązka rozmarynu
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Myjemy pierś z kurczaka i osuszamy ją. Na papier do pieczenia wysypujemy przyprawy: sól, pieprz, dużą szczyptę oregano, paprykę.
Podlewamy to oliwą z oliwek i obtaczamy w takiej masie pierś z kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z grudką masła. Obsmażamy na niej pierś z kurczaka po 5 minut z każdej strony. Następnie przekładamy ją do żaroodpornego naczynia.
Układamy wokół pomidorki koktajlowe (mogą być z całą gałązką) oraz pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Polewamy wszystko sosem ze smażenia, posypujemy igiełkami świeżego rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 20 min. W pieczeniu tworzy się bardzo aromatyczny sos.
Można podawać z prawdziwą włoską białą polentą i roszponką polaną oliwą cytrynową.
Więcej świetnych przepisów w Kuchni portalu superstarsi.pl. Zajrzyj do kuchni!
Skomentuj artykuł
Poczytaj również
Zobacz więcej na temat: kuchnia, przepisy, przepisy kulinarne, zasady żywienia, zdrowe odżywianiePodobne dyskusje na forum
Popularne
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- „Cezar musi umrzeć”, reż. Paolo i Vittorio Taviani
- „Polowanie” Thomasa Vinterberga
- Dni Seniora we Wrocławiu
- Dobra dieta dla osób starszych – mięso jako źródło białka
- „Borys Godunow” na żywo z Royal Opera House!
- 14 listopada, Światowy Dzień Cukrzycy
- Polacy 50+ sami o sobie: Jesteśmy zadbani, aktywni i ambitni

WIESIA59 | 10-02-2012
Bozenna | 07-05-2012
stars | 10-09-2012