Wstrząs anafilaktyczny może się zdarzyć w każdym wieku
Anafilaksja może zagrażać życiu
Co roku w Polsce około stu osób umiera z powodu wstrząsu anafilaktycznego, a blisko 130 tys. doświadcza anafilaksji. Narażony jest każdy bez względu na płeć, stan zdrowia i wiek. Z danych NFZ wynika, że liczba osób, które otrzymały świadczenia z powodu anafilaksji w ostatnich ośmiu latach wzrosła trzykrotnie.
Anafilaksja jest gwałtowną, zagrażającą życiu reakcją organizmu, której podłożem jest nadwrażliwość na różne czynniki – najczęściej na alergeny, takie jak jad owadów błonkoskrzydłych (pszczoła, osa, szerszeń), leki (antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwazapalne) i pokarm (najczęściej pszenica, soja, seler, owoce morza, orzechy laskowe, cytrusy). Reakcję anafilaktyczną mogą wywołać także dodatki do żywności, np. przyprawy, barwniki czy konserwanty.
- W ostatnich latach zdarza się coraz więcej alergii pokarmowych - mówi prof. Karina Jahnz-Różyk, krajowy konsultant w dziedzinie alergologii, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Pneumonologii, Alergologii i Immunologii Klinicznej, Wojskowy Instytut Medyczny.
Badanie przeprowadzone w 2015 r. wśród 305 alergologów, z których ponad 70 proc. ma wśród swoich pacjentów co najmniej jednego po przebytym wstrząsie anafilaktycznym, wykazało, iż u około 41 proc. pacjentów wstrząs anafilaktyczny miał związek z uczuleniem na jady owadów, u 30 proc - z uczuleniem na pokarmy i dodatki do nich, u 17 proc. - z uczuleniem na leki. W 6 proc. przypadków przyczyna anafilaksji nie była znana.
Według autorów raportu „Anafilaksja. Problem zdrowotny i społeczny” na przestrzeni ostatnich 10-15 lat częstość występowania anafilaksji wzrosła kilkukrotnie. Eksperci podkreślają, że nie są to dokładne dane bowiem brakuje rejestru pacjentów po przebytej anafilaksji.
Z danych przedstawionych w raporcie, przy tworzeniu którego korzystano z rejestrów Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ), wynika, że w 2015 roku liczba pacjentów po przebytym wstrząsie anafilaktycznym wskutek reakcji na pożywienie była prawie trzykrotnie wyższa niż w roku 2008.
Anafilaksja: wysypka pojawia się prawie zawsze
Reakcja anafilaktyczna prawie zawsze (w około 90 proc. przypadków) objawia się wysypką skórną, której może towarzyszyć biegunka, zaburzenia oddychania, a gdy dojdzie do wstrząsu anafilaktycznego, gwałtownie spada ciśnienie tętnicze, przyspiesza akcja serca i może dojść do utraty świadomości, zatrzymania krążenia i oddychania. Objawy występują dość gwałtownie I w każdym przypadku anafilaksji należy korzystać z pomocy medycznej, chyba że pacjent jest przeszkolony i umie samodzielnie radzić sobie z anafilaksją. Anafilaksja może wystąpić zarówno u alergików, jak również u ludzi, którzy nie mieli wcześniej żadnych objawów alergicznych.
Anafilaksja: Adrenalina jest niezbędna
- Chociaż anafilaksja może zagrażać życiu, to jest wciąż niewystarczająco dobrze rozpoznawana przez personel medyczny. Powoduje to opóźnienie w rozpoznaniu przyczyny wstrząsu, a także podjęcie leczenia przyczynowego. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Alergii, w razie wystąpienia reakcji anafilaktycznej szybkie wstrzyknięcie adrenaliny jest podstawowym postępowaniem mającym ratować życie. Z danych wynika, że tylko mniej niż połowa pacjentów opuszczających szpitalne oddziały ratunkowe, na które trafili z powodu anafilaksji, ma przepisywaną adrenalinę - mówi prof. Karina Jahnz-Różyk.
Osoba, która przebyła wstrząs anafilaktyczny musi być właściwie zdiagnozowana, a w ciężkich przypadkach trafić do SOR. Niekiedy pacjentów należy obserwować kilka godzin, ponieważ występują reakcje opóźnione. - Równie ważne jest, by osoby po przebytej anafilaksji zostały objęte opieką alergologa, zdiagnozowane i zaopatrzone w adrenalinę do samodzielnego podawania. Taki pacjent wymaga też edukacji m.in. na temat profilaktyki kolejnych wstrząsów czy sposobu podawania sobie adrenaliny. Osoby po przebytym wstrząsie boją się kolejnego, obawiają się użądleń czy ukąszeń, dokładnie też muszą czytać etykiety produktów spożywczych i unikać tego, co ich uczula. Chorych po reakcjach ogólnoustrojowych na jady owadów należy odczulać – mówi prof. Jahnz-Różyk.
Popularne
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Fiołek afrykański, czyli sępolia fiołkowa
Fiołek afrykański to kwiatek wdzięczny, w mieszkaniu dobrze się trzyma - kwitnie niemal przez...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Otyłość brzuszna stanowi najpoważniejsze zagrożenie dla zdrowia
- Olejki, oleje i oliwki. Na twarz, włosy, całe ciało i do wypicia
- „Dziadek do orzechów” z Teatru Bolszoj
- Kontuzje. Pierwsza pomoc: PRICE i PRICEMM
- „The Audience” z Helen Mirren w roli głównej
- Wypełnianie warg sromowych
- Odchudzanie po czterdziestce. Odchudzanie po pięćdziesiątce
- Wilk z Wall Street
- Nowe zasady refundacji leków w 2012 roku
- Czy z biegiem lat zużywają się kaletki maziowe? Czy można ten proces spowolnić?
