rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

16-02-2012

Po tłustym czwartku zalecam pięć dni samby

 

"Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje" - mówi stare porzekadło. Wątroba taka łaskawa nie będzie:)  

 

Ostatki, zapusty, mięsopusty to staropolskie nazwy karnawału, który rozpoczyna się 1 stycznia i trwa aż do wtorku poprzedzającego środę popielcową. Tradycją jest raczenie się w tym czasie pysznym jedzeniem, bez umiaru, zwłaszcza w ostatni czwartek karnawału zwany tłustym lub combrowym. Dawniej w tym dniu na stołach królowały głównie kasze ze skwarkami, kapusta z mięsem i słoniną, boczek, kiełbasy, a także słodkie racuszki, pampuchy, bliny, pączki, ciasta nadziewane słoniną i smażone na smalcu. Stąd właśnie nazwa tłusty czwartek.

 

Dziś nasze wątroby chyba by tego nie wytrzymały. Chociaż gdyby jedzenie połączyć z szaloną zabawą, intensywnym tańcem, nikt nie cierpiałby z powodu przejedzenia. Mam wrażenie, że dawniej ludzie chętniej się bawili, toteż nie było aż tylu otyłych czy chorych. Brazylijczycy nie muszą się martwić o sylwetki. Tańcząc sambę przez pięć dni, wszystko spalą. 

 

W Wielkopolsce, skąd pochodzę, bardzo popularną ludową zabawą ostatniego dnia zapustów, czyli we wtorek przed środą popielcową był podkoziołek. Brały w niej udział dziewczyny, które nie wyszły za mąż podczas mijającego karnawału. Przed ich chatami zatrzymywali się kawalerowie, którzy po wsi chodzili z kukłą z koźlimi rogami, przymocowaną do koła i wyciągali panny na tańce. W dniu tym panny i kawalerowie spotykali się również na tańcach w karczmie, gdzie dziewczęta podczas pląsów składały pieniężne ofiary podkoziołkowi czyli figurce z głową lub popiersiem kozła. W niektórych regionach, miejsce koziołka zajmowała wystrugana z ziemniaków lub brukwi figurka chłopca. Ciekawe czy dziś ktoś jeszcze się w to bawi. 

 

Zabawa zabawą, ale gdy zapraszamy gości, trzeba jeszcze podać coś do jedzenia. Jeśli nie planujemy hulanek do białego rana, wybierzmy niskokaloryczne i zdrowe dania. Stoły wcale nie muszą się uginać od nadmiaru jedzenia. Oprócz dania głównego, wystarczy jak zaserwujemy trzy lekkie przystawki, np. sałatkę grecką, warzywa pokrojone w słupki z dipami jogurtowymi czy szaszłyki z grillowanych jarzyn na zimno. Robiąc sałatki, zastąpmy majonez jogurtem lub dressingiem, a zamiast smażyć grilujmy. Deser wcale nie musi ociekać bitą śmietaną. Mus owocowy, własnoręcznie zrobiony sorbet lub koktajl owocowy będą smaczne i zdrowe. Pustych kalorii dostarczają także soki, gazowane napoje i alkohol. Dzbanki z wodą z plasterkiem cytryny i limonki będą dużo lepszym rozwiązaniem dla osób na diecie. A czerwona herbata korzystnie wpłynie na proces trawienia.

 

Jeśli natomiast idziemy do znajomych, zjedzmy coś wcześniej. W przeciwnym razie na przyjęciu pochłoniemy więcej niż byśmy chcieli. Warto pamiętać, by ostatni posiłek zjeść 3 godziny przed snem. Wszystko co zjemy później, odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej

 

Warto wiedzieć, że tłuszcz w codziennej jest nam bardzo potrzebny, bo m.in. wchłania i rozprowadza rozpuszczalne w nim witaminy A, D, E i K. Ale należy go jeść z umiarem i wybierać tłuszcze nienasycone, a ograniczać nasycone. We właściwie skomponowanej diecie tłuszcze powinny pokrywać około 30 proc. zapotrzebowania energetycznego. Polecane są tzw. dobre tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6, które nie tylko pomagają w przyswajaniu witamin, ale także pozwalają zachować dobrą kondycję. Są również niezastąpione w procesie wzrostu i odnowy komórek, zapewniają właściwy rozwój zdolności umysłowych, a także korzystnie oddziałują na poziom cholesterolu we krwi. Znajdziemy je m.in. w tłustych rybach morskich: w łososiu, tuńczyku, makreli. Oprócz tego wskazane są owoce morza, orzechy, a do smażenia oleje roślinne: rzepakowy, arachidowy, lniany. 

 

Smacznego i dobrej zabawy! 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 16-02-2012

    Z okazji tłustego czwartku postanowiłam sama zrobić pyszne i pachnące pączuszki - starej domowej receptury z budyniem i wiśniami. Przepyszne POLECAM !!:)
    Dziś niestety wieczór bez żadnych hulanek. Pozdrawiam
  • zgłoś naruszenie

    Agnieszka_Usiarczyk | 16-02-2012

    Celino_14 może podasz nam przepis?
  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 16-02-2012

    Chętnie zamieszczę kolejny przepis w swoim zeszycie kucharsko-cukierniczym na pyszne pączki......a o sambie pomyślimy jutro:)
  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 16-02-2012

    a może Pani, droga Pani Agnieszko posiada jeszcze jakieś smaczne przepisy na karnawałowe łakocie..??
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 16-02-2012

    Dzień Dobry Kobietki
    Podaję przepis

    3,5 szkl. mąki
    2/3 szkl. cukru
    15 dag margaryny (roztopić)
    5 dag drożdży
    2 jajka+3 żółtka
    1 szkl mleka
    aromat waniliowy /cukier waniliowy
    sól do smaku

    z ciepłego mleka, drożdży , 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki sporządzić rozczyn
    żółtka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym\
    białka ubić na pianę
    gdy rozczyn podwoi objętość dodać go do mąki, dodać żółtka i pianę, połączyć składniki, dodać tłuszcz i wyrobić ciasto

    odstawić do wyrośnięcia, formować pączki, ponownie odstawić do wyrośnięcia i smażyć.


    Robiłam wraz z córką i wnuczką rozeszły się w mig :) !!!
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 16-02-2012

    WIESIU59 proszę o jakieś przepisy na pyszne łakocie :) Pozdrawiam
  • zgłoś naruszenie

    Agnieszka_Usiarczyk | 16-02-2012

    Drogie panie, zapraszam na nasze forum. Tam jest dział Kuchnia i do woli możemy się wymieniać przepisami. Stwórzmy listę najlepszych wypieków, ulubionych potraw, sałatek.
  • zgłoś naruszenie

    Renata62 | 27-02-2012

    Pani Celinko wspaniały i prosty przepis! mąż był zachwycony, zjadł prawie całą blachę a tylko 5 dni samby na nowe kilogramy chyba mu nie pomoże, pozdrawiam!
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 27-02-2012

    Jestem mile zaskoczona :) Moje wnusie uwielbiają te pączuszki. !! W tym tygodniu będę robić faworki na piwie :) Jak wypróbuje przepis to napisze albo podzielę się przepisem w dziale kuchnia. !! POZDRAWIAM
  • zgłoś naruszenie

    Renata62 | 29-02-2012

    zniecierpliwiona czekam na ten przepis - faworki na piwie

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-02-13 13:40:00

    Pączki, faworki – raz do roku, to nie grzech

     

    Koniec karnawału zbliża się wielkimi krokami. Szkoda, bo jeszcze nie udało mi się
    wyjść na imprezę. Za to, za parę dni najlepszy czwartek. Będzie słodko i tłusto. Poza tym, to ostatnia okazja, by przed postem najeść się do woli :) 

    Mówią, że tego dnia trzeba zjeść choć...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-07 19:28:00

    Smaki dzieciństwa - pamiętacie?

    Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które kiedyś robiła babcia czy mama. Dania, które kojarzą się z domem, z dzieciństwem. Znamy dokładnie ich smak, zapach, ale nie potrafimy odtworzyć, bo albo nie mamy receptury albo ingrediencje dziś nie te. Jedno jest pewne: tych potraw nic nie jest w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-03 11:36:00

    Zapraszam na gorącą czekoladę

    
Gdy za oknem minus 15, a gdzieniegdzie nawet minus 30, całe nasze ciało i organizm krzyczą, że chcą się rozgrzać. Gorące gofry, tłuste golonka, kiełbasy tylko nas utuczą. Jak akurat nie jesteśmy na narciarskim wypadzie, mniej się ruszamy, więc też nie potrzebujemy aż tyle energii, co w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-02 15:53:00

    Historię o schabowym między bajki włożyć?

     

    Czy wiecie, że Polacy najwięcej jedzą warzyw i owoców spośród 19 nacji przebadanych przez Europejską Radę Informacji o Żywności? Polak zjada co dzień  577 gramów zieleniny tymczasem inni Europejczycy o 14 g mniej niż zaleca norma! Jako jedno z czterech badanych państw spełniamy normy...
    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012