Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które kiedyś robiła babcia czy mama. Dania, które kojarzą się z domem, z dzieciństwem. Znamy dokładnie ich smak, zapach, ale nie potrafimy odtworzyć, bo albo nie mamy receptury albo ingrediencje dziś nie te. Jedno jest pewne: tych potraw nic nie jest w...
czytaj więcej »13-02-2012
Pączki, faworki – raz do roku, to nie grzech
Mówią, że tego dnia trzeba zjeść choć jednego pączka, bo to wróży lepszą przyszłość. Według mnie, pączek wtedy smakuje najlepiej. Może dlatego, że jem go raz w roku:). Co roku sobie obiecuję, że stanę w kilometrowej kolejce do słynnej pracowni cukierniczej przy ul. Górczewskiej 15 po najlepszego na świecie pączka. Bez konserwantów, na prawdziwych drożdżach, świeżych jajach z wiśniowo-śliwkową konfiturą. Mówią, że pączkami z tej cukierni zajadał się sam marszałek Piłsudski. Ale co roku zamiast jechać, nastawiam rozczyn drożdżowy i zarabiam ciasto na pączki. Niestety karnawałowe wypieki mają to do siebie, że ... są wysokokaloryczne i niezdrowe, szczególnie dla osób z wysokim cholesterolem, otyłych, z chorą wątrobą. Oni wcale nie powinni jeść smażonego. Bez względu na to jakiego tłuszczu użyto. Chociaż, jeden pączek nikomu chyba nie zaszkodzi?
Dawniej pączki smażono tylko na smalcu, ale trzeba pamiętać, że zawiera on duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, a w czasie podgrzewania wytwarza się związek szkodliwy dla zdrowia, który zwiększa ryzyko powstania chorób serca czy nowotworów. Dlatego lepiej unikajmy tego tłuszczu. Ja smażę na oleju rzepakowym, bo zdrowiej, choć jego smak jest potem wyczuwalny. Teraz kupię olej z orzechów arachidowych albo ryżowy i sprawdzę czy też go będzie czuć.
Wracając do pączków, to koniecznie podgrzejcie olej do odpowiedniej temperatury (nie może być ani zbyt zimy ani zbytnio podgrzany), bo albo pączki zaczną chłonąć tłuszcz i będą wówczas bardziej kaloryczne i ciężkostrawne albo też za szybko się rumienić i przypalać. Przypominam też łasuchom, że jeden pączek ma ponad 300 kalorii. Żeby to spalić, trzeba będzie przez minimum pół godziny biegać lub uprawiać aerobik !!! Namawiam do zrobienia własnych karnawałowych przysmaków. Nikt nie każe nam zjadać od razu całej góry. Zawsze można zaprosić znajomych do pomocy albo zamrozić. A jeśli znacie cukiernie, gdzie sprzedają najlepsze faworki, pączki czy inne słodkie cuda, dajcie znać.
Podzielę się dzisiaj przepisem na pączki, który znalazłam w książce kucharskiej mojej babci "Kuchnia polska", Polskie Wydawnictwa Gospodarcze z 1957 roku. Wtedy kaloriami nikt się nie przejmował! Pączki robiono nawet z 15 żółtek.
1 kg mąki
12 dag drożdży
15 żółtek
pół litra mleka
15-20 dag cukru
20 dag masła
1 kieliszek spirytusu
1 kieliszek rumu
1/3 laski wanilii
sól
40 dag marmolady lub osączonych konfitur
cukier puder do posypania
do smażenia oczywiście smalec :) i to półtora kilograma
Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Masło roztopić. Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dag mąki i odrobiną mleka. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości dobrej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, utłuczoną wanilię, szczyptę soli i alkohol. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i odstawać od ręki, a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki (można też mikserem). Wlewać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Lekko rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nadziewać i formować kule. Pozostawić do wyrośnięcia. Tłuszcz do smażenia stopić w rondelku. Wrzucając kawałek surowego ciasta sprawdzimy czy ma odpowiednią temperaturę. Jeśli ciasto szybko wypłynie i zacznie się szybko rumienić, znaczy, że można smażyć. Usmażone z obu stron pączki odkładać na papier i osączać z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z utłuczonymi ziarenkami wanilii.
Z przepisu wychodzi pączków jak dla wojska, ok. 60-70 sztuk. W książce podana jest też receptura na fajne nadzienie: 15 dag zmielonych orzechów włoskich mieszamy z 25 dag ucieranej rozgrzanej róży cukrowej.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-02-07 19:28:00
Smaki dzieciństwa - pamiętacie?
-
data publikacji: 2012-02-03 11:36:00
Zapraszam na gorącą czekoladę
Gdy za oknem minus 15, a gdzieniegdzie nawet minus 30, całe nasze ciało i organizm krzyczą, że chcą się rozgrzać. Gorące gofry, tłuste golonka, kiełbasy tylko nas utuczą. Jak akurat nie jesteśmy na narciarskim wypadzie, mniej się ruszamy, więc też nie potrzebujemy aż tyle energii, co w...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-02 15:53:00
Historię o schabowym między bajki włożyć?
Czy wiecie, że Polacy najwięcej jedzą warzyw i owoców spośród 19 nacji przebadanych przez Europejską Radę Informacji o Żywności? Polak zjada co dzień 577 gramów zieleniny tymczasem inni Europejczycy o 14 g mniej niż zaleca norma! Jako jedno z czterech badanych państw spełniamy normy...czytaj więcej »
Popularne
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- „Hamlet” z Benedictem Cumberbatchem
- Stwardnienie skóry na łokciach i piętach
- Nauka języka obcego w dojrzałym wieku
- Polacy 50+ sami o sobie: Jesteśmy zadbani, aktywni i ambitni
- Konkurs kulinarny "Ruszamy na piknik!"
- Zakażenia układu moczowego. Leki dostępne bez recepty
- Co powinni jeść chorzy na cukrzycę?
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
WIESIA59 | 13-02-2012
Zuch | 13-02-2012
Celina_14 | 16-02-2012
Renata62 | 29-02-2012
Julia | 29-02-2012