rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

03-12-2012

Strączki dla cukrzyków

 

Dziś u mnie na obiad fasolka po bretońsku. Gdy temperatura spada, częściej mam ochotę na ostre, rozgrzewające dania. Rośliny strączkowe świetnie się nadają. Podobno częste ich jedzenie może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Powinny je też włączyć do menu chorzy na cukrzycę typu 2. Badacze z Kanady przeanalizowali wyniki badań ponad 120 diabetyków, którzy przez trzy miesiące jedli codziennie ok. 190 gramów warzyw strączkowych o niskim indeksie glikemicznym (te produkty wolniej podwyższają poziom cukru we krwi) lub bogate w błonnik produkty pełnoziarniste. 

Niski indeks glikemiczny mają m.in. warzywa strączkowe, owoce:brzoskwinie, jabłka oraz cebula, czosnek, szparagi, kiełki, pestki słonecznika. Naukowcy dowiedli, że u diabetyków jedzących strączki o 0,5 proc. zmniejszył się poziom HbA1c (jednej z frakcji glikohemoglobiny). Zaś u osób stosujących dietę bogatą w błonnik poziom HbA1c zmniejszył się o 0,3 proc. 

Przy prawidłowo kontrolowanej cukrzycy poziom HbA1c nie powinien przekraczać 6,5 proc. Ponadto w pierwszej grupie pacjentów zaobserwowano zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca poprzez obniżenie skurczowego ciśnienia tętniczego.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 06-12-2012

    mmm fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych dań. Chyba jutro sobie zrobię bo narobiła mi Pani apetytu. Jak najbardziej polecam wszystkim niezależnie od pory roku, ale faktycznie zimą jeszcze bardziej smakuje.
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 10-12-2012

    Z mężem jak sobie zrobimy fasolkę po bretońsku garnek to dla nas mało - uwielbiam. Wieczorami lubię też rozgrzać się gorącą czekoladą z ODROBINĄ rumu. Albo ciepłym grzańcem.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-11-28 10:57:00

    Na zielono

     

    U mnie trwa sezon na brukselkę. Jemy jej bardzo dużo. I choć lubię taką lekko obgotowaną, podaną z bułką tartą, to staram się przyrządzać ją też na inne sposoby. I powiem wam, że pieczona czy blanszowana jest o niebo lepsza od gotowanej. Warto jeść tę małą kapustkę, ponieważ zawiera...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-22 10:44:00

    Sok z jabłka na zdrowie

     

    Sprzątając ostatnio w kuchni rodziców, znalazłam nieużywaną sokowirówkę. Gdy byłam mała, mama wyciskała mi przez nią sok z jabłek i marchewki. Sprzęt sobie pożyczyłam. Ponieważ jabłek mam dużo, codziennie pijemy szklaneczkę świeżo wyciskanego soku. I jakże się ucieszyłam, gdy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-19 11:34:00

    Pomaga w miłości i w interesach

     

    Jesień kojarzy mi się z cynamonem i jabłkami. Lubię leniwe wieczory z książką, do tego lampkę wina i jabłka zapiekane pod kruszonką z dużą ilością cynamonu. Jego zapach mnie odpręża. Cynamon jest afrodyzjakiem, z tymże działa głównie na kobiety. Zatem panowie, jeśli szukacie swojej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-14 09:18:00

    Nie pal! Zyskasz dziesięć lat

     

    Ostatnio naukowcy stwierdzili, że trzydziestolatki, które zrezygnują z palenia, mogą wydłużyć sobie życie o 10 lat. Mało tego, rzucenie papierosów w tym wieku, prawdopodobnie nie odbije się negatywnie na zdrowiu - tak przynajmniej twierdzą eksperci z Oksfordu, którzy przez ostatnie 12...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-12 13:26:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Kanapka rano = mniejszy obiad

     

    Obchodziliśmy niedawno Dzień Zdrowego Śniadania, podczas którego eksperci przekonywali nas jak ważny dla zdrowia jest poranny posiłek. Mam dobrą wiadomość szczególnie dla osób odchudzających się. Jeśli będą pamiętać o śniadaniu, mają duże szanse, że uda im się zgubić nadprogramowe...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012