Strączki dla cukrzyków
Dziś u mnie na obiad fasolka po bretońsku. Gdy temperatura spada, częściej mam ochotę na ostre, rozgrzewające dania. Rośliny strączkowe świetnie się nadają. Podobno częste ich jedzenie może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Powinny je też włączyć do menu chorzy na cukrzycę typu 2. Badacze z Kanady przeanalizowali wyniki badań ponad 120 diabetyków, którzy przez trzy miesiące jedli codziennie ok. 190 gramów warzyw strączkowych o niskim indeksie glikemicznym (te produkty wolniej podwyższają poziom cukru we krwi) lub bogate w błonnik produkty pełnoziarniste.
Niski indeks glikemiczny mają m.in. warzywa strączkowe, owoce:brzoskwinie, jabłka oraz cebula, czosnek, szparagi, kiełki, pestki słonecznika. Naukowcy dowiedli, że u diabetyków jedzących strączki o 0,5 proc. zmniejszył się poziom HbA1c (jednej z frakcji glikohemoglobiny). Zaś u osób stosujących dietę bogatą w błonnik poziom HbA1c zmniejszył się o 0,3 proc.
Przy prawidłowo kontrolowanej cukrzycy poziom HbA1c nie powinien przekraczać 6,5 proc. Ponadto w pierwszej grupie pacjentów zaobserwowano zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca poprzez obniżenie skurczowego ciśnienia tętniczego.
zdzisiu | 06-12-2012
Celina_14 | 10-12-2012