Sok z jabłka na zdrowie
Sprzątając ostatnio w kuchni rodziców, znalazłam nieużywaną sokowirówkę. Gdy byłam mała, mama wyciskała mi przez nią sok z jabłek i marchewki. Sprzęt sobie pożyczyłam. Ponieważ jabłek mam dużo, codziennie pijemy szklaneczkę świeżo wyciskanego soku. I jakże się ucieszyłam, gdy dowiedziałam się, że mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom, poprawiają odporność, hamują procesy starzenia.
Żaden klarowny sok ze sklepu nie ma takich właściwości. Prof. Jan Oszmiański z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego odkrył, że mętne soki z jabłek mają cztery razy więcej dobroczynnych związków z grupy polifenoli (głównie flawonoidów), które zapobiegają rakowi, poprawiają odporność itp. Pozbawione tych właściwości są soki klarowne kupowane w sklepie. Nie mają pektyn, witaminy C i ponad 90. proc. związków polifenolowych, a co za tym idzie wykazują niską aktywność przeciwutleniającą. Soki mętne nie są poddawane obróbce enzymatycznej, nie są klarowane, filtrowane, dzięki czemu są bogate we wszystkie dobroczynne związki. Badania wykazały również, że zjadanie 100 g jabłek dzienne o prawie 50 proc. zmniejsza ryzyko zawału serca u mężczyzn. Owoce te, tak samo jak przetwory z nich, obniżają również ryzyko astmy, cukrzycy i otyłości.
Kto z Was do dziś wyciska w domu soki?
Gabrysia60 | 23-11-2012
Chyba zażyczę sobie sokowirówkę na prezent świąteczny
Alicja | 25-11-2012
zdzisiu | 27-11-2012
Celina_14 | 10-12-2012
benio | 18-12-2012