Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

09-11-2012

Na piernik już czas!

 

Kto z Was robi na święta piernik staropolski?  Ja od kilku lat, dla calej rodziny. Jeśli ktoś ma ochotę, najwyższy czas go już nastawić. Musi dojrzewać minimum sześć tygodni. Mój od tygodnia jest w lodówce. I tak poczeka sobie do Bożego Narodzenia. Będę go piekła dopiero dwa, trzy dni przed świętami. Piernik zawdzięcza swój korzenny smak przyprawom. Na półkach sklepowych jest przynajmniej kilka rodzajów mieszanek do piernika. Przyjrzałam się im ostatnio i powiem wam, że tylko jedna firma mile mnie zaskoczyła nie dodając do przyprawy kakao, cukru czy mąki pszennej, która przecież korzennego smaku nie nadaje. Nie będę podawać nazwy firmy - sami sprawdźcie etykiety:)  W innych z kolei zabrakło kardamonu, który lubię i imbiru. Dlatego polecam zrobić własną przyprawę do piernika, dzięki której ciasto naprawdę będzie pachniało i smakowało jak piernik, a nie jak murzynek, co mi się kiedyś zdarzyło, gdy dodałam jedną z gotowych przypraw.  Podzielę się przepisem na mój ulubiony piernik staropolski. Krąży w internecie od lat i jest bardzo dobry. Z tych proporcji wychodzi duża blacha ciasta. Ja z reguły robię z połowy porcji, co wystarcza dla całej rodziny. 

Jakie ciasta w tym roku planujecie upiec na święta? 

 

Piernik staropolski 

pół kilograma miodu 

1 szkl. cukru 

25 dag masła 

1 kg mąki pszennej 

3 jajka 

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

pół szkl. mleka

pół łyżeczki soli 

3 torebki przyprawy do piernika

Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu. Najlepiej przygotować je 5-6 tygodni przed świętami. Miód, cukier i masło podgrzewam, niemal do wrzenia, mieszam i odstawiam do ostygnięcia.  Do chłodnej masy dodaję mąkę pszenną, jajka, sodę o czyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiam i przekładam do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Ciasto ma dość luźną konsystencję, ale w zimnie tężeje i da się potem rozwałkować.

Przykrywam ściereczką i odstawiam do lodówki lub do chłodnej piwnicy na 5 - 6 tygodni.  Piekę 3 - 4 dni przed świętami. Po wyjęciu z lodówki dzielę ciasto na 3 części i wałkuję każdą na około pół centymetra, podsypując mąką.  Piekę w dużej blaszce w temp. ok.160-180 st. C przez około 15-20 minut. Placki studzę. Przekładam podgrzanymi powidłami i masą kajmakową. Przykrywam arkuszem papieru, obciążam i odstawiam do skruszenia. Piernik polewam czekoladą lub lukrem. 

 

A domową przyprawę robię z przepisu blogerki Doroty - www.mojewypieki.com

50 g kory cynamonu

20 g suszonego imbiru

15 g goździków, całych

15 g wyłuskanych ziaren kardamonu

10 g gałki muszkatołowej

10 g ziela angielskiego

10 g czarnego pieprzu (można dać mniej) 

5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek 

 

Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy  lub  zetrzeć na specjalnej drobnej tarce albo utłuc w moździerzu. Wymieszać.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna, dlatego można zmniejszyć ilość pieprzu. Na 1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań. Domowej przyprawy dodajemy do wypieków nieco mniej niż kupnej, gdyż jest mocno aromatyczna. 

 

 
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 27-11-2012

    Święta bez piernika straciłyby cały urok. Niczym święta bez kolędników, którzy odwiedzają mój dom regularnie co święta i zawsze po kolacji. Dla mnie to tradycja, jednak dla dzieci jest to najmniej przyjemna chwila po kolacji, gdyż wyglądają groźnie:)Ale cóż każdy musi przeżyć trochę stresu w swoim życiu

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-11-08 12:14:00

    Pobudza do pracy

     

    Jest takie powiedzenie "Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - sporo w nim prawdy. 

    Dziś mamy Dzień Zdrowego Śniadania. Obchodzimy go w Polsce po raz drugi. Eksperci przekonują, że to właśnie śniadanie jest dla dzieci najważniejszym...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-05 21:00:00

    Czytasz - nie przytyjesz !

    Czytacie etykiety będąc na zakupach?  Ja zawsze. Dzięki temu wiem, co jem. I może nawet chudnę - tak przynajmniej twierdzą naukowcy. Według nich osoby, które sprawdzają, co jest napisane na opakowaniach, są szczuplejsze nawet o 4 kilogramy. Może coś w tym jest, bo jeśli widzę, że jakiś...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-02 09:47:00

    Warzywa i owoce obniżają ryzyko udaru mózgu

     

    Można jeszcze kupić pachnące pomidory. Ale to już ostatni dzwonek. Korzystajmy z tego. Za chwilę ich zapachem będziemy się mogli delektować jedynie otwierając domowe słoiki z przecierem na zupę. Jedzmy pomidory, bo zawierają likopen, czyli przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko udaru...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-30 11:58:00

    Tajemnica długowieczności rozszyfrowana

    Mam szansę dożyć w zdrowiu do osiemdziesiątki. Bo nie jem mięsa. Najnowsze badania mówią, że wegetarianie żyją średnio od 6 do 9 lat dłużej od mięsożerców. I podkreślają, że wcale nie chodzi o jedzenie tylko warzyw i owoców, ale przede wszystkim o styl życia, jaki prowadzą jarosze, czyli że...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-25 10:53:00

    Menu na jesień

     

    Na dworze coraz zimniej. Czy zmieniliście już menu? Ja z lekkich sałatek z przyjemnością przerzuciłam się na gorącą fasolkę po bretońsku, gęste, aromatyczne zupy, gorącą herbatkę z imbirem, malinami i cytryną.

    akie dania według Was najlepiej nas rozgrzeją w czasie jesiennych...

    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012