Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

30-10-2012

Tajemnica długowieczności rozszyfrowana

Mam szansę dożyć w zdrowiu do osiemdziesiątki. Bo nie jem mięsa. Najnowsze badania mówią, że wegetarianie żyją średnio od 6 do 9 lat dłużej od mięsożerców. I podkreślają, że wcale nie chodzi o jedzenie tylko warzyw i owoców, ale przede wszystkim o styl życia, jaki prowadzą jarosze, czyli że świadomie dobierają składniki diety zwracając uwagę na ich wartości odżywcze. To właśnie, zdaniem naukowców z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii, tajemnica długowieczności wegetarian. Jak dowodzą najnowsze badania mężczyźni, którzy zrezygnowali z jedzenia mięsa żyją średnio 6 lat dłużej, kobiety natomiast nawet o 9 lat. Szkoda, że tych badań nie znałam jakieś piętnaście lat temu, gdy przestałam jeść mięso, a babcie w kółko powtarzały, że szynkę i kotlety trzeba jeść i kto to widział, żeby żywić się tylko roślinkami. I że rosół mogłabym zjeść, bo przecież to nie mięso.  Więc teraz wszystkim babciom i nie tylko im, mówię, że dieta jarosza to nie tylko sałata, kanapki z serem czy makaron. W kuchni wykorzystuję na co dzień kasze, ciemny ryż, łączę je z warzywami i przyprawami i mam pyszny obiad. Z warzyw robię pasztety, pasty, którymi smaruję kanapki. Nie chcę nikogo przekonywać do takiego sposobu żywienia, jednak wiem, że urozmaicona dieta wegetariańska jest zdrowa. Raz w roku robię sobie badania krwi. Mój lekarz zawsze mnie chwali, że wyniki mam książkowe. I o to właśnie chodzi.  

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 31-10-2012

    Szkoda, że przepadam za miesem i stanowi ono główny składnik w moich obiadach. Jednak przy odrobinie sportu nie narzekam na zdrowie.
  • zgłoś naruszenie

    888 | 01-11-2012

    Zgadzam się,że nasze zdrowie zależy os tego co i jak jemy.Urodziłam się w miejscowości uzdrowiskowej,gdzie ludzie żyją średnio ok.70 lat.Obecnie jestem na Śląsku od 8 lat,ludzie tutaj jedzą tłuste i ciężkostrawne potrawy,a mimo to żyją ok.90 lat !
  • zgłoś naruszenie

    anngoleb | 02-11-2012

    Witam serdecznie. Myślę, że twierdzenie,że jedzenie mięsa skraca życie jest dużym uproszczeniem. Moi dziadkowie jedli mięso regularnie i zmarli po 90-ce. Zdrowy tryb życia natomiast nigdy nie zaszkodzi. Do tego należy dodać życzliwość i po prostu uśmiech.......
  • zgłoś naruszenie

    benio | 05-11-2012

    szanowni państwo, wegetarianie muszą się trochę natrudzić aby przygotować posiłek, z reguły więc także jedzą regularnie - 5 razy dziennie, co jest warunkiem niezbędnym dla prawidłowego żywienia i zdrowego życia, nic więc dziwnego, że nawet na śląsku schnittka z wusztem daje zdrowie - bo jest jedzona regularnie - oto siła rodziny i żelaznych godzin dla śniadania obiadu i kolacji!

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-10-25 10:53:00

    Menu na jesień

     

    Na dworze coraz zimniej. Czy zmieniliście już menu? Ja z lekkich sałatek z przyjemnością przerzuciłam się na gorącą fasolkę po bretońsku, gęste, aromatyczne zupy, gorącą herbatkę z imbirem, malinami i cytryną.

    akie dania według Was najlepiej nas rozgrzeją w czasie jesiennych...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-23 10:32:00

    Mężatki i rozwodnicy piją najwięcej

    Nie wiem jak wy, ale ja pijąc wino, zwykle mam ochotę na jakąś przekąskę. A naukowcy z norweskiego Uniwersytetu Przyrodniczego twierdzą, że sączenie wina może pomóc w odchudzaniu bowiem przyczynia się do hamowania apetytu. Sprawdzili to .... na pszczołach. Podawali im organiczny związek...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-18 10:30:00

    Mieszanka tłuszczów obniża zły cholesterol

    Masz wysoki cholesterol i nadciśnienie?  Jedz tłuszczową mieszankę oleju sezamowego i oleju z otrąb ryżowych. Badacze z Uniwersytetu Kiusiu ustalili, że wykorzystywanie w kuchni bogatej w zdrowsze jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze mieszanki może być tak samo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-15 19:54:00

    Zdrowie prosto z sadu

    Jabłek w tym roku pełno w sadach. Moje drzewa na działce obrodziły wyjątkowo. Musów jabłkowych mam w spiżarni tyle, że spokojnie wystarczy na cały rok. Będą na szarlotki, do ryżu, do naleśników. Reszta jabłek leży w skrzynkach. Jabłko to ulubiony owoc mojej córki. Zjada je codziennie.
    Drzew...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-09 11:05:00

    Lubię grzyby, a wy?

     

    Uwielbiam grzybową z łazankami albo sosy z leśnych grzybów. Oczywiście te domowej roboty. Z ciekawości przejrzałam ostatnio sklepowe półki, na których leżą sosy grzybowe w proszku. Grzybów tam prawie wcale, za to chemii w bród. Nie chcę sobie nawet wyobrażać jak smakuje taka zupa. 
    W...
    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012