rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

09-10-2012

Lubię grzyby, a wy?

 

Uwielbiam grzybową z łazankami albo sosy z leśnych grzybów. Oczywiście te domowej roboty. Z ciekawości przejrzałam ostatnio sklepowe półki, na których leżą sosy grzybowe w proszku. Grzybów tam prawie wcale, za to chemii w bród. Nie chcę sobie nawet wyobrażać jak smakuje taka zupa. 
W tym roku mamy urodzaj grzybów. Tak przynajmniej słyszałam, bo sama jeszcze nie byłam. Tak naprawdę to dwa lata temu dopiero nauczyłam się odróżniać grzyby. Byliśmy w górach na grzybobraniu. Pamiętam, że zaraz po wejściu do lasu ucieszyłam się, bo wszędzie było ich pełno i dziwiłam się, że nikt ich nie zbiera. Okazało się, że owszem były to grzyby, ale o blaszkowatym spodzie, których się nie zbiera. Ze znalezieniem borowików czy kurek już nie było tak łatwo. Musiałam się na kolanach przedzierać, by je znaleźć. Ale udało się wrócić do domu z pełnym koszyczkiem. 
Wydawało mi się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a okazuje się, że zawierają i troszkę witamin: A, C, D, PP i z grupy B i sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza oraz odrobinę tłuszczu.
Są niskokaloryczne, więc mogą je jeść osoby na diecie. Ale niestety ciężkostrawne i nie powinny ich jeść dzieci, oraz dorośli cierpiący na schorzenia przewodu pokarmowego i nerek. Lekkostrawne są jedynie prawdziwki i pieczarki. Osoby z  nadkwasotą żołądka, wrzodami czy anemią nie powinny jeść grzybków marynowanych w occie. Pamiętajmy, by grzybów nie zagryzać do wódeczki, bowiem w połączeniu z alkoholem mogą spowodować silne bóle brzucha. 
Jak przyrządzacie grzyby? Ja zwykle suszę. Suszone są skoncentrowanym źródłem białka, ale też zawierają więcej kalorii. Kurki natomiast przyrządzam od razu. Robię risotto, zupę albo sos do makaronu.

Kupując grzyby w sklepach, pamiętajmy by na opakowaniu miały atest. Oznacza to, że grzyby wcześniej przejrzał specjalista, który się na nich zna i mamy gwarancję, że są jadalne. Na własne ryzyko kupujemy grzyby od przydrożnych sprzedawców czy na bazarach bowiem one atestów nie mają.  

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 19-10-2012

    Uwielbiam chodzić na grzyby. Prawda, że w tym roku było ich sporo, ale chętnych na ich zbieranie też nie brakowało. Mimo to udało mi się zrobić zapas suszonych na wigilie... mmm uwielbiam ten zapach kiedy podawane są do wigilijnego stołu. U mnie w domu suszone grzyby się gotuje, następnie smaży na patelce w dużej ilości masła, przy czym doprawiane przyprawami. Uwielbiamy je, a ze stołu znikają jako pierwsze
  • zgłoś naruszenie

    benio | 05-11-2012

    grzyby rządzą, najlepsze marynowane, nie ma to jak opieńki w zalewie, mniam...

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-10-05 08:00:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Poprawiają pracę mózgu

    Dostałam skrzynkę gruszek. Jako dziecko uwielbiałam, gdy dziadek obierał i kroił mi je na kawałki i podawał na czubku noża. Dziś tak bardzo mi nie smakują. Robię z nich kompot na zimę, moja mama je marynuje i podaje do mięs. Gruszka ma niewiele kalorii, w jednej sztuce jest ich zaledwie 60,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-03 11:42:00

    Działają czy nie działają?

     

    Do tej pory przekonywano nas, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 działają cuda. Kazano jeść ryby, łykać suplementy z kwasami, które miały zmniejszać ryzyko zgonu z powodu zawału serca i udaru mózgu, obniżać ciśnienie tętnicze krwi itp. Pojawiły się badania, które temu zaprzeczają....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-01 11:34:00

    Dużo tłuszczu w menu nie musi nas utuczyć

     

     

    Kto tłusto jada i boi się nadmiaru kilogramów z tego powodu? Ponoć, jedząc regularnie tłuste dania, nie trzeba się obawiać dodatkowych centymetrów. Do takiego wniosku doszli izraelscy badacze z Hebrew University of Jerusalem. Co prawda, ostatnie ich badania wykazały, że...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-09-26 11:12:00

    Na ćwiczenia każda pora jest dobra

     

    Dziś nie będzie o jedzeniu. Spróbuję was przekonać, że na uprawianie sportu nigdy nie jest za późno. Takiego samego zdania są także lekarze. Niedawno pismo "Journals of Gerontology” opublikowało  wyniki badań dr Louisa Bherera z Instytutu Geriatrii Uniwersytetu w Montrealu. Jego...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-09-21 09:00:00

    Sezon na dynię

    Jeszcze dwa lata temu, dynię kupowałam tylko na Halloween. Odkąd spróbowałam kremu dyniowego z groszkiem ptysiowym, zmieniłam zdanie na jej temat. Bardzo ją lubię. W tym roku dostałam piękną dynię od sąsiadki na działce. Z połowy zrobiłam zupę dodając do niej curry, a do wykorzystania drugiej...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012