Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

05-10-2012

Poprawiają pracę mózgu

Dostałam skrzynkę gruszek. Jako dziecko uwielbiałam, gdy dziadek obierał i kroił mi je na kawałki i podawał na czubku noża. Dziś tak bardzo mi nie smakują. Robię z nich kompot na zimę, moja mama je marynuje i podaje do mięs. Gruszka ma niewiele kalorii, w jednej sztuce jest ich zaledwie 60, dzięki błonnikowi ułatwia trawienie i gasi pragnienie. Jest bogata w wapń, magnez, miedź i żelazo, a także witaminę C. Dzięki tym składnikom obniża się ciśnienie krwi. I co ważne, ten owoc nie powoduje alergii, więc śmiało można podawać je małym dzieciom. W medycynie ludowej napar z gruszek podaje się przy przeziębieniach, bólach głowy, migrenie, kaszlu i gorączce. Gruszka  może również pomóc przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej. Podobno napar ze świeżych gruszek stosowany w formie okładów przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń. Owoc dobroczynnie wpływa również na mózg dzięki zawartości boru, który pobudza szare komórki do pracy oraz poprawia koncentrację. Gruszki powinny zajadać także osoby narażone na osteoporozę. 
Co robicie z gruszek? Może skorzystacie z przepisu Jamiego Olivera? On poleca gruszki z puszki w zalewie, ja zastąpiłam je w przepisie świeżymi. 

Beza z gruszkami, śmietanką i prażonymi orzechami włoskimi oraz sosem czekoladowym

4 duże jajka od kur z wolnego chowu 
200 g cukru
szczypta soli morskiej
100g orzechów laskowych, bez skórek
800 g połówek miękkich gruszek 

200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70 proc. kakao)
400 ml kremówki
50 g przesianego cukru pudru
1 laska wanilii (przekrójcie ja na pół i wyskrobcie nasionka)
skórka otarta z jednej pomarańczy

Nagrzejcie piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Wyłóżcie pergaminem blachę do pieczenia. Białka włóżcie do miski i ubijcie. Miksując dalej wsypujcie stopniowo cukier i szczyptę soli. Przestawcie na największą prędkość i ubijajcie kolejne 7-8 minut, aż piana będzie biała i błyszcząca. Posmarujcie rogi pergaminu odrobiną piany, obróćcie na drugą stronę i przyklejcie do blachy. Wyłóżcie ubite białka na papier. Odwrotną stroną łyżki uformujcie z piany prostokąt o wymiarze kartki A4. Wstawcie blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczcie bezę przez godzinę powinna być chrupka z wierzchu, lekko wilgotna i lepka wewnątrz. Na osobnej blasze opiekajcie w piekarniku orzechy przez około godzinę, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. 

Każdą połówkę gruszki przekrójcie na na trzy części. Połamaną czekoladę rozpuśćcie w garnku. 

Wyjmijcie z piekarnika bezę i orzechy i odstawcie do wystygnięcia. Ubijcie kremówkę z przesianym cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Kremówka powinna być dość sztywna, ale jednocześnie trochę lejąca. Zawińcie orzechy w ściereczkę i zmiażdżcie je. Połową orzechów posypcie bezę. Polejcie połową ubitej śmietanki i polejcie sosem czekoladowym (jeśli stężał, ustawcie go na chwilę na garnku z wrzątkiem). Poukładajcie na wierzchu większość gruszek. Z pozostałych gruszek ułóżcie na środku stosik i wyłóżcie na nie resztę śmietanki. Polejcie sosem czekoladowym i posypcie resztą orzechów i otartą skórką pomarańczową. Podawajcie natychmiast.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-10-03 11:42:00

    Działają czy nie działają?

     

    Do tej pory przekonywano nas, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 działają cuda. Kazano jeść ryby, łykać suplementy z kwasami, które miały zmniejszać ryzyko zgonu z powodu zawału serca i udaru mózgu, obniżać ciśnienie tętnicze krwi itp. Pojawiły się badania, które temu zaprzeczają....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-01 11:34:00

    Dużo tłuszczu w menu nie musi nas utuczyć

     

     

    Kto tłusto jada i boi się nadmiaru kilogramów z tego powodu? Ponoć, jedząc regularnie tłuste dania, nie trzeba się obawiać dodatkowych centymetrów. Do takiego wniosku doszli izraelscy badacze z Hebrew University of Jerusalem. Co prawda, ostatnie ich badania wykazały, że...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-09-26 11:12:00

    Na ćwiczenia każda pora jest dobra

     

    Dziś nie będzie o jedzeniu. Spróbuję was przekonać, że na uprawianie sportu nigdy nie jest za późno. Takiego samego zdania są także lekarze. Niedawno pismo "Journals of Gerontology” opublikowało  wyniki badań dr Louisa Bherera z Instytutu Geriatrii Uniwersytetu w Montrealu. Jego...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-09-21 09:00:00

    Sezon na dynię

    Jeszcze dwa lata temu, dynię kupowałam tylko na Halloween. Odkąd spróbowałam kremu dyniowego z groszkiem ptysiowym, zmieniłam zdanie na jej temat. Bardzo ją lubię. W tym roku dostałam piękną dynię od sąsiadki na działce. Z połowy zrobiłam zupę dodając do niej curry, a do wykorzystania drugiej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-09-18 08:12:00

    Tłuste, ale potrzebne

    Nie lubię odmawiać sobie produktów, na które akurat mam ochotę, bo dietetycy albo lekarze z jakichś względów je odradzają, tłumacząc, że tuczą albo podwyższają cholesterol. Oczywiście ich porad słucham, ale jeśli mam ochotę np. na żółty ser, to go jem, choć wiem, że tłusty i że ma sporo...

    czytaj więcej »

Popularne

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012