Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

21-09-2012

Sezon na dynię

Jeszcze dwa lata temu, dynię kupowałam tylko na Halloween. Odkąd spróbowałam kremu dyniowego z groszkiem ptysiowym, zmieniłam zdanie na jej temat. Bardzo ją lubię. W tym roku dostałam piękną dynię od sąsiadki na działce. Z połowy zrobiłam zupę dodając do niej curry, a do wykorzystania drugiej połówki zainspirowała mnie Agnieszka Kręglicka. Pokrojoną w półksiężyce dynię bez nasion i skórki delikatnie wysmarowałam oliwą, miodem, sosem sojowym, tartym imbirem i pieprzem i upiekłam w mocno nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Wyszła pyszna, choć trochę brakowało jej ostrości. Dynia jest bogata w witaminę A, wapń, żelazo i magnez, wzmacnia system immunologiczny. Można jej używać do sałatek, do zup, racuchów czy do zapiekanek. Polecam. Równie cenne są jej pestki. U mnie właśnie się suszą. Wiecie, że są bardzo zdrowe? Po pierwsze, od wieków podaje się je osobom z robaczycą przewodu pokarmowego. Po drugie, panowie jedzący pestki regularnie rzadziej chorują na rozrost i zapalenie gruczołu krokowego. Pestki działają moczopędnie i powinny je jeść osoby cierpiące na zapalenia nerek czy pęcherza. Pestki mają też zbawienny wpływ na cerę. Ja pestkami posypuję bułki, prażę je na patelni i posypuję sałatki lub zjadamy je na przekąskę. Nie wiem tylko ile musielibyśmy ich zjeść, żeby pomogły. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-09-18 08:12:00

    Tłuste, ale potrzebne

    Nie lubię odmawiać sobie produktów, na które akurat mam ochotę, bo dietetycy albo lekarze z jakichś względów je odradzają, tłumacząc, że tuczą albo podwyższają cholesterol. Oczywiście ich porad słucham, ale jeśli mam ochotę np. na żółty ser, to go jem, choć wiem, że tłusty i że ma sporo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-09-13 16:20:00

    Na mocne kości i smukłą sylwetkę

     

    Wszyscy wiemy, że odpowiedni poziom wapnia zapewni nam zdrowe i mocne kości, dzieci uchroni przed krzywicą, a dorosłych przed osteoporozą.

    Oprócz tego, że buduje kości, może być przyczyną chorób serca (jego niedobór). Ponadto łagodzi uczulenia. A o tym, że jedząc produkty wapniowe...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-09-11 12:50:00

    Na bezsenność wiśnie i migdały

    Uwielbiam spać i nienawidzę wstawać wcześnie rano. By normalnie funkcjonować potrzebuję minimum 10 godzin snu. Kompletnie nie rozumiem mojej 75-letniej babci, której wystarczą trzy godziny snu, by przez cały dzień działać jak robot. Twierdzi, że chętnie dłużej by pospała, bo przecież jest na...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-09-07 12:22:00

    Przyjemne zalecenia

     

    Oto kolejny dowód na to, że czekolada jest niezbędna w diecie :) Całkiem niedawno badacze ze szwedzkiego ośrodka badawczego - z Instytutu Karolinska przeprowadzili ciekawe badanie. Kierowało nim trzech naukowców, w tym Polka, prof. Alicja Wołk. Wzięło w nim udział

    37 tysięcy kobiet...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-09-03 20:23:00

    Tłuszcz sam się nie spali

    Niektóre tabletki spalające tłuszczyk zawierają w składzie wyciągi z owoców, np. z ananasa lub z grejpfruta. Te owoce często są też składnikiem diet odchudzających. Ale nie spodziewajmy się, że po wypiciu soku z grejpfruta ubędzie nam centymetrów w biodrach. To tak nie działa. Te owoce...

    czytaj więcej »

Popularne

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012