Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

15-10-2012

Zdrowie prosto z sadu

Jabłek w tym roku pełno w sadach. Moje drzewa na działce obrodziły wyjątkowo. Musów jabłkowych mam w spiżarni tyle, że spokojnie wystarczy na cały rok. Będą na szarlotki, do ryżu, do naleśników. Reszta jabłek leży w skrzynkach. Jabłko to ulubiony owoc mojej córki. Zjada je codziennie.
Drzew na działce nie opryskuję. Gdzieś przeczytałam, że jabłka przeznaczone do sprzedaży, sadownicy opryskują nawet kilkanaście razy. Dzięki temu mają niepomarszczoną skórkę, piękny kolor, każde ma jednakową wielkość. Ale nie o tym miałam pisać.
Trzeba jeść jabłka, bo są zdrowe. Zawierają witaminy: C, A, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, krzem oraz błonnik (pektyny). Najwięcej błonnika znajduje się w skórce, dlatego lepiej ich nie obierajmy. Dzięki witaminom, jabłka wzmacniają układ immunologiczny, wzmacniają kości, włosy  i paznokcie, obniżają poziom cholesterolu. Magnez zaś wzmacnia układ nerwowy, zapobiega nadciśnieniu. Wapń i krzem, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni i zachowania mocnych kości i zębów, ponadto pozytywnie wpływają na wzrost i stan włosów i paznokci. Jabłka są niskokaloryczne, ale osoby na diecie nie powinny przesadzać z ich ilością, bo zawierają sporo cukrów prostych. Amerykańscy naukowcy z Ohio State University  poinformowali ostatnio, że jedzenie jabłek pozwala znacznie obniżyć poziom substancji odpowiedzialnej za twardnienie tętnic i rozwój miażdżycy. Zapewniają, że jedzenie przez miesiąc codziennie jednego jabłka sprawi, że ilość utlenionego złego cholesterolu zmniejsza się o 40 proc. Ponoć takiego efektu nie dają tabletki zawierające polifenole, które są obecne także w jabłkach. Jabłka ograniczają szkodliwe działanie LDL, który w kontakcie w wolnymi rodnikami utlenia się i przyczynia do zapalenia i uszkodzenia tkanek w organizmie. Według autorów badania, gdy LDL zostaje utleniony, przybiera postać, która powoduje twardnienie tętnic i sprzyja rozwojowi miażdżycy. I dodają, że jedzenie jabłek dużo lepiej przeciwdziała utlenianiu LDL niż inne produkty, zawierające antyoksydanty, jak zielona herbata, pomidory czy kurkumina.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 20-10-2012

    nie wiedziałem, że jabłka są aż tak zdrowe. Lubię je jeść, ale z umiarem. Uwielbiam za to jabłecznik!
  • zgłoś naruszenie

    benio | 05-11-2012

    no, ja zawsze jabłka tonami jadłem, jak widać organizm sam najlepiej wie, co ma wciągnąć i kiedy :P

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-10-09 11:05:00

    Lubię grzyby, a wy?

     

    Uwielbiam grzybową z łazankami albo sosy z leśnych grzybów. Oczywiście te domowej roboty. Z ciekawości przejrzałam ostatnio sklepowe półki, na których leżą sosy grzybowe w proszku. Grzybów tam prawie wcale, za to chemii w bród. Nie chcę sobie nawet wyobrażać jak smakuje taka zupa. 
    W...
    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-05 08:00:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Poprawiają pracę mózgu

    Dostałam skrzynkę gruszek. Jako dziecko uwielbiałam, gdy dziadek obierał i kroił mi je na kawałki i podawał na czubku noża. Dziś tak bardzo mi nie smakują. Robię z nich kompot na zimę, moja mama je marynuje i podaje do mięs. Gruszka ma niewiele kalorii, w jednej sztuce jest ich zaledwie 60,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-03 11:42:00

    Działają czy nie działają?

     

    Do tej pory przekonywano nas, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 działają cuda. Kazano jeść ryby, łykać suplementy z kwasami, które miały zmniejszać ryzyko zgonu z powodu zawału serca i udaru mózgu, obniżać ciśnienie tętnicze krwi itp. Pojawiły się badania, które temu zaprzeczają....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-01 11:34:00

    Dużo tłuszczu w menu nie musi nas utuczyć

     

     

    Kto tłusto jada i boi się nadmiaru kilogramów z tego powodu? Ponoć, jedząc regularnie tłuste dania, nie trzeba się obawiać dodatkowych centymetrów. Do takiego wniosku doszli izraelscy badacze z Hebrew University of Jerusalem. Co prawda, ostatnie ich badania wykazały, że...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-09-26 11:12:00

    Na ćwiczenia każda pora jest dobra

     

    Dziś nie będzie o jedzeniu. Spróbuję was przekonać, że na uprawianie sportu nigdy nie jest za późno. Takiego samego zdania są także lekarze. Niedawno pismo "Journals of Gerontology” opublikowało  wyniki badań dr Louisa Bherera z Instytutu Geriatrii Uniwersytetu w Montrealu. Jego...

    czytaj więcej »

Popularne

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012