W...
15-10-2012
Jabłek w tym roku pełno w sadach. Moje drzewa na działce obrodziły wyjątkowo. Musów jabłkowych mam w spiżarni tyle, że spokojnie wystarczy na cały rok. Będą na szarlotki, do ryżu, do naleśników. Reszta jabłek leży w skrzynkach. Jabłko to ulubiony owoc mojej córki. Zjada je codziennie.
Drzew na działce nie opryskuję. Gdzieś przeczytałam, że jabłka przeznaczone do sprzedaży, sadownicy opryskują nawet kilkanaście razy. Dzięki temu mają niepomarszczoną skórkę, piękny kolor, każde ma jednakową wielkość. Ale nie o tym miałam pisać.
Trzeba jeść jabłka, bo są zdrowe. Zawierają witaminy: C, A, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, krzem oraz błonnik (pektyny). Najwięcej błonnika znajduje się w skórce, dlatego lepiej ich nie obierajmy. Dzięki witaminom, jabłka wzmacniają układ immunologiczny, wzmacniają kości, włosy i paznokcie, obniżają poziom cholesterolu. Magnez zaś wzmacnia układ nerwowy, zapobiega nadciśnieniu. Wapń i krzem, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni i zachowania mocnych kości i zębów, ponadto pozytywnie wpływają na wzrost i stan włosów i paznokci. Jabłka są niskokaloryczne, ale osoby na diecie nie powinny przesadzać z ich ilością, bo zawierają sporo cukrów prostych. Amerykańscy naukowcy z Ohio State University poinformowali ostatnio, że jedzenie jabłek pozwala znacznie obniżyć poziom substancji odpowiedzialnej za twardnienie tętnic i rozwój miażdżycy. Zapewniają, że jedzenie przez miesiąc codziennie jednego jabłka sprawi, że ilość utlenionego złego cholesterolu zmniejsza się o 40 proc. Ponoć takiego efektu nie dają tabletki zawierające polifenole, które są obecne także w jabłkach. Jabłka ograniczają szkodliwe działanie LDL, który w kontakcie w wolnymi rodnikami utlenia się i przyczynia do zapalenia i uszkodzenia tkanek w organizmie. Według autorów badania, gdy LDL zostaje utleniony, przybiera postać, która powoduje twardnienie tętnic i sprzyja rozwojowi miażdżycy. I dodają, że jedzenie jabłek dużo lepiej przeciwdziała utlenianiu LDL niż inne produkty, zawierające antyoksydanty, jak zielona herbata, pomidory czy kurkumina.
Dostałam skrzynkę gruszek. Jako dziecko uwielbiałam, gdy dziadek obierał i kroił mi je na kawałki i podawał na czubku noża. Dziś tak bardzo mi nie smakują. Robię z nich kompot na zimę, moja mama je marynuje i podaje do mięs. Gruszka ma niewiele kalorii, w jednej sztuce jest ich zaledwie 60,...
czytaj więcej »
Do tej pory przekonywano nas, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 działają cuda. Kazano jeść ryby, łykać suplementy z kwasami, które miały zmniejszać ryzyko zgonu z powodu zawału serca i udaru mózgu, obniżać ciśnienie tętnicze krwi itp. Pojawiły się badania, które temu zaprzeczają....
czytaj więcej »
Kto tłusto jada i boi się nadmiaru kilogramów z tego powodu? Ponoć, jedząc regularnie tłuste dania, nie trzeba się obawiać dodatkowych centymetrów. Do takiego wniosku doszli izraelscy badacze z Hebrew University of Jerusalem. Co prawda, ostatnie ich badania wykazały, że...
Dziś nie będzie o jedzeniu. Spróbuję was przekonać, że na uprawianie sportu nigdy nie jest za późno. Takiego samego zdania są także lekarze. Niedawno pismo "Journals of Gerontology” opublikowało wyniki badań dr Louisa Bherera z Instytutu Geriatrii Uniwersytetu w Montrealu. Jego...
czytaj więcej »Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
zdzisiu | 20-10-2012
benio | 05-11-2012