Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

02-11-2012

Warzywa i owoce obniżają ryzyko udaru mózgu

 

Można jeszcze kupić pachnące pomidory. Ale to już ostatni dzwonek. Korzystajmy z tego. Za chwilę ich zapachem będziemy się mogli delektować jedynie otwierając domowe słoiki z przecierem na zupę. Jedzmy pomidory, bo zawierają likopen, czyli przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Badacze z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio wykazali, że osoby, które miały we krwi dużo likopenu, były o 55 proc. mniej narażone na udar mózgu niż ci, którzy mieli go niewiele we krwi. W badaniu wzięło udział ponad tysiąc fińskich mężczyzn w wieku od 46 do 65 lat. Każdemu zbadano poziom likopenu i następnie przez dwanaście lat ich obserwowano. W tym czasie 67 panów miało udar. 25 spośród nich było w grupie, która miała najniższe stężenie likopenu. Natomiast wśród uczestników z najwyższym poziomem tego związku we krwi (liczącej 259 osób) udar miało 11 mężczyzn. Kierujący badaniem, dr Jouni Karppi stwierdził, że "wyniki są kolejnym dowodem na to, że dieta bogata w warzywa i owoce obniża ryzyko udaru mózgu. Otrzymane wyniki potwierdzają słuszność zaleceń, aby jeść przynajmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Przestrzeganie tych zaleceń z dużym prawdopodobieństwem doprowadziłoby do znacznego zmniejszenia liczby udarów w populacji światowej". 

 
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 05-11-2012

    pomidory jeszcze jakiś czas będą spod folii i szklarniowe, natomiast zimą za pomidorami nie przepadam - są bez smaku, przenawożone, pędzone nie wiadomo na czym - to po prostu nie to. dlatego sięgam wówczas po syropy pomidorowe rozmaitej konsystencji oraz pomidory z puszki - są to tylko zmiksowane, bądź sparzone, pozbawione skórki przez prostą jak cep maszynę i posiekane, bądź całe pomidory lekko upasteryzowane i zamknięte w puszce - wspaniałe, po prostu wspaniałe - nie do zastąpienia, nie mogę nie wspomnieć o soku pomidorowym z wódką i tabasco - na zimowe mrozy jak znalazł!

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-10-30 11:58:00

    Tajemnica długowieczności rozszyfrowana

    Mam szansę dożyć w zdrowiu do osiemdziesiątki. Bo nie jem mięsa. Najnowsze badania mówią, że wegetarianie żyją średnio od 6 do 9 lat dłużej od mięsożerców. I podkreślają, że wcale nie chodzi o jedzenie tylko warzyw i owoców, ale przede wszystkim o styl życia, jaki prowadzą jarosze, czyli że...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-25 10:53:00

    Menu na jesień

     

    Na dworze coraz zimniej. Czy zmieniliście już menu? Ja z lekkich sałatek z przyjemnością przerzuciłam się na gorącą fasolkę po bretońsku, gęste, aromatyczne zupy, gorącą herbatkę z imbirem, malinami i cytryną.

    akie dania według Was najlepiej nas rozgrzeją w czasie jesiennych...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-23 10:32:00

    Mężatki i rozwodnicy piją najwięcej

    Nie wiem jak wy, ale ja pijąc wino, zwykle mam ochotę na jakąś przekąskę. A naukowcy z norweskiego Uniwersytetu Przyrodniczego twierdzą, że sączenie wina może pomóc w odchudzaniu bowiem przyczynia się do hamowania apetytu. Sprawdzili to .... na pszczołach. Podawali im organiczny związek...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-18 10:30:00

    Mieszanka tłuszczów obniża zły cholesterol

    Masz wysoki cholesterol i nadciśnienie?  Jedz tłuszczową mieszankę oleju sezamowego i oleju z otrąb ryżowych. Badacze z Uniwersytetu Kiusiu ustalili, że wykorzystywanie w kuchni bogatej w zdrowsze jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze mieszanki może być tak samo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-15 19:54:00

    Zdrowie prosto z sadu

    Jabłek w tym roku pełno w sadach. Moje drzewa na działce obrodziły wyjątkowo. Musów jabłkowych mam w spiżarni tyle, że spokojnie wystarczy na cały rok. Będą na szarlotki, do ryżu, do naleśników. Reszta jabłek leży w skrzynkach. Jabłko to ulubiony owoc mojej córki. Zjada je codziennie.
    Drzew...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012