rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

08-11-2012

Pobudza do pracy

 

Jest takie powiedzenie "Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - sporo w nim prawdy. 

Dziś mamy Dzień Zdrowego Śniadania. Obchodzimy go w Polsce po raz drugi. Eksperci przekonują, że to właśnie śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Wpływa korzystnie na pracę mózgu, zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości, przyczynia się do lepszej sprawności fizycznej. 

Każdy z nas, bez względu na wiek powinien jeść zdrowe śniadanie. Powinno stanowić 30 proc. naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Może być zatem dość obfite. Posiłek o poranku pobudza organizm do działania, dając porządną dawkę energii. Gdy się odchudzamy, możemy pominąć jeden z posiłków w ciągu dnia, byle nie pierwszy. Badacze udowodnili, że osoby, które nie jedzą śniadania, szybciej przybierają na wadze niż ci, którzy je jedzą.

A Wy od czego zaczynacie dzień? Ja w tygodniu zjadam razowe pieczywo z ziarnami z białym serem lub z pastami warzywnymi, do tego pomidory, ogórki, papryka. A w sobotę, gdy mam więcej czasu jemy omlet lub jajecznicę. Latem obowiązkową pozycją były owocowe koktajle z sezonowych owoców. Oprócz tego jogurt naturalny z płatkami, zbożami i owocami. Nie kupuję płatków w sklepach tylko sama robię domową granolę. Jest przepyszna i odżywcza. Przepis Magdy Gessler z moimi zmianami.

 

4 szklanki płatków owsianych

pół szklanki migdałów w płatkach

1 szklanka migdałów całych blanszowanych 

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/4 szklanki pestek dyni

1/4 szklanki pestek słonecznika

1/2 szklanki syropu klonowego

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli

1,5 szklanki suszonych owoców (np. wiśnie, żurawina, rodzynki, porzeczki)

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać: płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe, pestki dyni, słonecznika. Posypać solą, wymieszać. Polać syropem klonowym. W trakcie pieczenia (25-30 min) wyjąć blaszkę i przerzucając, mieszać ziarna, aż będą złoto-brązowe i kruche. Po wyjęciu blaszki z piekarnika dodać suszone owoce, wymieszać wszystko razem. Odstawić do ostygnięcia. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    888 | 08-11-2012

    ponoć twarożek z pomidorem szkodzi na stawy.
  • zgłoś naruszenie

    Agnieszka_Usiarczyk | 08-11-2012

    888 to prawda. Ale to połączenie tak dobrze smakuje :)
    Pisałam o tym tu: http://superstarsi.pl/blogi/Agnieszka_Usiarczyk/macie-szczypiorek-dzis-robimy-twarozek.html
  • zgłoś naruszenie

    benio | 09-11-2012

    jeśli chodzi o mnie to pieczywo z białym serem rządzi. jest jednak drobiazg - w sklepie tego nie kupisz - tam jest tylko twaróg mielony. porządny biały ser to trzeba samemu zrobić:
    1. wziąć trzy litry prawdziwego mleka niepasteryzowanego (jest już takie znowu w butelkach)
    2. odstawić w garnku na kwaśne
    3. jak skwaśnieje to postawić na palnik i na małym ogniu podgrzewać
    4. gdy ser oddzieli się od serwatki przecedzić (najlepiej zostawić na jakiś czas) przez durszlak z gazą
    5. następnie związać cztery robi gazy ze sobą w zgrabny tobołek i powiesić, np. na kranie (niech odcieka)

    będzie gotowe na drugi dzień

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-11-05 21:00:00

    Czytasz - nie przytyjesz !

    Czytacie etykiety będąc na zakupach?  Ja zawsze. Dzięki temu wiem, co jem. I może nawet chudnę - tak przynajmniej twierdzą naukowcy. Według nich osoby, które sprawdzają, co jest napisane na opakowaniach, są szczuplejsze nawet o 4 kilogramy. Może coś w tym jest, bo jeśli widzę, że jakiś...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-02 09:47:00

    Warzywa i owoce obniżają ryzyko udaru mózgu

     

    Można jeszcze kupić pachnące pomidory. Ale to już ostatni dzwonek. Korzystajmy z tego. Za chwilę ich zapachem będziemy się mogli delektować jedynie otwierając domowe słoiki z przecierem na zupę. Jedzmy pomidory, bo zawierają likopen, czyli przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko udaru...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-30 11:58:00

    Tajemnica długowieczności rozszyfrowana

    Mam szansę dożyć w zdrowiu do osiemdziesiątki. Bo nie jem mięsa. Najnowsze badania mówią, że wegetarianie żyją średnio od 6 do 9 lat dłużej od mięsożerców. I podkreślają, że wcale nie chodzi o jedzenie tylko warzyw i owoców, ale przede wszystkim o styl życia, jaki prowadzą jarosze, czyli że...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-25 10:53:00

    Menu na jesień

     

    Na dworze coraz zimniej. Czy zmieniliście już menu? Ja z lekkich sałatek z przyjemnością przerzuciłam się na gorącą fasolkę po bretońsku, gęste, aromatyczne zupy, gorącą herbatkę z imbirem, malinami i cytryną.

    akie dania według Was najlepiej nas rozgrzeją w czasie jesiennych...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-10-23 10:32:00

    Mężatki i rozwodnicy piją najwięcej

    Nie wiem jak wy, ale ja pijąc wino, zwykle mam ochotę na jakąś przekąskę. A naukowcy z norweskiego Uniwersytetu Przyrodniczego twierdzą, że sączenie wina może pomóc w odchudzaniu bowiem przyczynia się do hamowania apetytu. Sprawdzili to .... na pszczołach. Podawali im organiczny związek...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012