przepisy
-
Kolejki do badań i leczenia to olbrzymi problem zwłaszcza w ortopedii i stomatologii
22-01-2014
Polacy czekają średnio 2,7 miesiąca na gwarantowane ustawowo – przynajmniej teoretycznie - świadczenia zdrowotne. Nie istnieje dziedzina medycyny, w której chorzy nie napotkaliby na ograniczenia dostępu. Najdłużej czekamy na świadczenia z dziedziny ortopedii i traumatologii narządu ruchu oraz stomatologii i angiologii - wynika z raportu Fundacji Watch Health Care.
-
Przepisy na pyszne, lekkie i niedrogie dania ze szparagów. Nie tylko białych
08-05-2013
Sezon na szparagi trwa krótko, więc trzeba wykorzystać maksymalnie czas, kiedy są młode, świeże i w miarę tanie. Coraz łatwiej dostać je w Polsce i stają się z każdym rokiem coraz bardziej popularne.
-
Kulinarny konkurs blogowy
28-03-2013
Choć mamy już kilka poczytnych blogów w dziale Kuchnia, konkurs na wpis o tematyce kulinarnej w marcu pozostaje bez rozstrzygnięcia.
-
O czeskiej kuchni - Leszek Mazan, pierwszy Polak odznaczony medalem Jarosława Haszka
18-02-2013
Z Leszkiem Mazanem, dziennikarzem i publicystą, autorem książek poświęconych Krakowowi i Pradze, korespondentem Polskiej Agencji Prasowej w Pradze w latach (1985-1992) rozmawiamy o czeskiej kuchni. Z okazji 70. rocznicy urodzin Leszek Mazan otrzymał jako pierwszy Polak medal Jarosława Haszka, autora „Przygód dobrego wojaka Szwejka podczas wojny światowej”.
-
Nie jadalnia a mieszkalnia. Warszawska Praga
29-09-2011
Wurst Kiosk, Balbina, Kotłownia, Skamiejka - to warszawskie miejsca, w których fejsbukowa grupa Zdrowo Podjeść! jadła i piła. M.in. warto odnotować wypad do Skamiejki.
-
Temperowanie czekolady
30-09-2012
Aleksandra Godwod-Polaczek z fejsbukowej grupy Zdrowo Podjeść! podczas swoich warsztatów czekoladowych uczyła ochotników jak robić pralinki.
-
Tradycyjna czeska kuchnia jest zdrowa
12-02-2013
Z Janem Sechterem, ambasadorem Republiki Czeskiej i Ivaną Bilkovą, dyrektor Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego rozmawiamy o czeskiej kuchni.
-
Afrodyzjaki. Kuchnia pełna miłości
11-02-2013
Istnieje wiele przypraw, owoców i warzyw, których używamy na co dzień nie wiedząc o ich wyjątkowych właściwościach. Za największe afrodyzjaki w wielu kulturach uważa się potrawy z różnych węży i gadów, ale to doświadczenia ekstremalne, które w naszej kulturze mogą wywołać odwrotny efekt niż zamierzony. Wiele jest jednak produktów, które mamy na wyciągnięcie ręki, są nie tylko zdrowe, pobudzają również zmysły.
-
Oryginalne dania na sylwestrowy wieczór (i na inne wieczory również)
12-02-2013
Jak pogodzić kulinarne plany z czasem jakim dysponujemy i dopasować do liczby zaproszonych gości?
Pierwsza zasada: Wybierz dania, które łatwo przygotować.
Druga zasada: Wybierz dania, które można przygotować dzień wcześniej.
Trzecia zasada: Wybierz dania, które nie wyczyszczą domowego budżetu na miesiąc.
Po zastosowaniu tych trzech zasad możemy dodać ostatnią: myśl nieszablonowo.
-
Zdrowo podjeść po arabsku
29-02-2012
Grupa facebookowa Zdrowo Podjeść! zaplanowała swoje drugie spotkanie na czerwiec, ale okazało się, że tak długo bez siebie i bez wspólnego jedzenia jej członkowie nie wytrzymają. Organizatorką i pomysłodawczynią spotkania tym razem była Zuzanna, miłośniczka kuchni świata.