Przepisy na pyszne, lekkie i niedrogie dania ze szparagów. Nie tylko białych
Szparagowy zawrót głowy
Sezon na szparagi trwa krótko, więc trzeba wykorzystać maksymalnie czas, kiedy są młode, świeże i w miarę tanie. Coraz łatwiej dostać je w Polsce i stają się z każdym rokiem coraz bardziej popularne.
Warto wiedzieć, że szparagi możemy spotkać w trzech odmianach.
Białe, które chyba najłatwiej znaleźć, wymagają lekkiej obróbki – obieraczką do warzyw trzeba cieniutko obrać zdrewniałą skórkę, omijając główki. Młode, zielone szparagi wystarczy dokładnie opłukać, obciąć końcówki, ewentualnie łuski na łodygach i są gotowe do działań kulinarnych. Najczęściej gotuje się je na parze, zielone krócej, białe i fioletowe nieco dłużej (około 15 minut). Ale sposobów na ich przygotowanie jest nieskończenie wiele i warto w sezonie spróbować kilku różnych przepisów, ponieważ szparagi niesamowicie wzbogacają smak potraw, a w różnych połączeniach zyskują trochę inny charakter.
Argumentem, który na pewno zachęca do spróbowania tych wykwintnych warzyw jest ich wartość odżywcza. Szparagi zawierają mnóstwo witamin (B, B2, B6), ale także kwas foliowy, karoten, wapń i żelazo. A to nie wszystko. Regulują trawienie i obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. To wystarczająco istotne powody, by spróbować szparagów, nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Choć trzeba przyznać, że nie wszyscy się do nich przekonują. Tym bardziej polecam eksperymentowanie z różnymi przepisami, żeby znaleźć smak, który najbardziej przypadnie do gustu.
Kilka propozycji ode mnie:
Gotowane szparagi z sosem z sera pleśniowego
Fot. Anna Martens
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Depresja. Ryzyko zachorowania
- Salon kulturalny Kalinowe Serce na Żoliborzu
- Czytałem, że osteoporozą zagrożone są osoby z chorobami reumatycznymi. Czy zagrożenie w tym samym stopniu dotyczy kobiet i mężczyzn?
- Oznaki otyłości
- Hotele z lodu
- "Układ zamknięty”, reż. Ryszard Bugajski, prod. Polska
- Wyniki konkursu "Mój awatar jest super!"
- 20 listopada, Światowy Dzień Rzucania Palenia
- Benvenuto Cellini, reżyseria Terry Gilliam
- Żywność ekologiczna kontra żywność konwencjonalna