Przepisy na pyszne, lekkie i niedrogie dania ze szparagów. Nie tylko białych
Szparagowy zawrót głowy
Sezon na szparagi trwa krótko, więc trzeba wykorzystać maksymalnie czas, kiedy są młode, świeże i w miarę tanie. Coraz łatwiej dostać je w Polsce i stają się z każdym rokiem coraz bardziej popularne.
Warto wiedzieć, że szparagi możemy spotkać w trzech odmianach.
Białe, które chyba najłatwiej znaleźć, wymagają lekkiej obróbki – obieraczką do warzyw trzeba cieniutko obrać zdrewniałą skórkę, omijając główki. Młode, zielone szparagi wystarczy dokładnie opłukać, obciąć końcówki, ewentualnie łuski na łodygach i są gotowe do działań kulinarnych. Najczęściej gotuje się je na parze, zielone krócej, białe i fioletowe nieco dłużej (około 15 minut). Ale sposobów na ich przygotowanie jest nieskończenie wiele i warto w sezonie spróbować kilku różnych przepisów, ponieważ szparagi niesamowicie wzbogacają smak potraw, a w różnych połączeniach zyskują trochę inny charakter.
Argumentem, który na pewno zachęca do spróbowania tych wykwintnych warzyw jest ich wartość odżywcza. Szparagi zawierają mnóstwo witamin (B, B2, B6), ale także kwas foliowy, karoten, wapń i żelazo. A to nie wszystko. Regulują trawienie i obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. To wystarczająco istotne powody, by spróbować szparagów, nie tylko ze względu na ich walory smakowe. Choć trzeba przyznać, że nie wszyscy się do nich przekonują. Tym bardziej polecam eksperymentowanie z różnymi przepisami, żeby znaleźć smak, który najbardziej przypadnie do gustu.
Kilka propozycji ode mnie:
Gotowane szparagi z sosem z sera pleśniowego
Fot. Anna Martens
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Jakie są metody leczenia „pajączków naczyniowych” czyli teleangiektazji ?
- Rak jelita grubego. Profilaktyka
- Profilaktyka cukrzycy
- Nauka języka obcego w dojrzałym wieku
- Okres ochronny obraca się przeciwko pracownikom
- PS. Program Senior dla osób 55+
- Rodzaje raka pęcherza moczowego. Profilaktyka, przyczyny, objawy
- Otyłość. Profilaktyka
- Czy da się wyleczyć reumatoidalne zapalenie stawów?
- Od 15 marca, „Violeta poszła do nieba”, film o genialnej chilijskiej artystce