Afrodyzjaki. Kuchnia pełna miłości
Zmysłowe produkty i potrawy
Istnieje wiele przypraw, owoców i warzyw, których używamy na co dzień nie wiedząc o ich wyjątkowych właściwościach. Za największe afrodyzjaki w wielu kulturach uważa się potrawy z różnych węży i gadów, ale to doświadczenia ekstremalne, które w naszej kulturze mogą wywołać odwrotny efekt niż zamierzony. Wiele jest jednak produktów, które mamy na wyciągnięcie ręki, są nie tylko zdrowe, pobudzają również zmysły.
Wśród przypraw wymienia się najczęściej cynamon, imbir, goździki, szafran, gałkę muszkatołową, kurkumę, kardamon, wanilię, pieprz (zwłaszcza cayenne) i chilli. Ze znanych w Polsce ziół najpopularniejszy jest lubczyk, ale także mięta, bazylia i rozmaryn. Są tym bardziej atrakcyjne, że można z nich korzystać cały rok. Imbir, cynamon i kurkuma działają także rozgrzewająco, wzmacniają odporność i poprawiają krążenie krwi, tym samym wpływając na ogólne samopoczucie i formę fizyczną.
Owoce idealnie nadają się do sałatek i deserów, problem polega na tym, że muszą być świeże, ewentualnie zachowane w domowych przetworach, najlepiej bez dodatku cukru. Warto więc wykorzystywać te, które mimo zimy, łatwo jest dostać w coraz lepiej zaopatrzonych sklepach. Wyjątkowym afrodyzjakiem jest awokado, najczęściej kojarzone z guacamole, działa odprężająco dzięki ogromnemu ładunkowi potasu. Odprężające właściwości Maja również brzoskwinie. Dla Greków symbolem miłości i płodności były figi, które dzisiaj kojarzą się z wyszukanymi i eleganckimi potrawami. Wśród owoców pobudzających zmysły wymienia się najczęściej melony i granaty, a pigwa symbolizuje kuszenie – trudno w to uwierzyć, jeśli miało się do czynienia ze świeżymi pigwami, które są niesamowicie twarde i kwaśne.
Niektóre warzywa też mają swoje „zmysłowe” właściwości – najpopularniejsze to bakłażan, cykoria, czosnek, pomidory, seler i por. Jeżeli do tego dodamy jeszcze orzechy, migdały, czekoladę i kakao, to okazuje się, że menu na romantyczny wieczór może być bardzo bogate, pełne witamin i składników, które pomogą stworzyć wyjątkowy nastrój. Polecam kilka przepisów do wykorzystania.
Zupa pomidorowa z papryką i lubczykiem
Fot. BibliaSmakow
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Nietrzymanie moczu. Poznaj problemy chorej, by móc ją wesprzeć
- Jak przeciwdziałać dokuczliwym objawom menopauzy?
- Co robić, gdy zapowiadają się zwolnienia w twoim miejscu pracy?
- Fotoodmładzanie
- Zaburzenia erekcji mogą towarzyszyć różnym chorobom
- 10 sierpnia, Osielsko. Zawody Pucharu Świata Nordic Walking
- Pneumokoki. Szczepionka zalecana dla przewlekle chorych i po 65. roku
- Dziewczynka w trampkach, Haifaa Al-Mansour
- Anti-aging. Kosmetyki opóźniające starzenie się skóry
- Dozwolona tylko jedna kolejka do specjalisty i operacji