Afrodyzjaki. Kuchnia pełna miłości
Zmysłowe produkty i potrawy
Istnieje wiele przypraw, owoców i warzyw, których używamy na co dzień nie wiedząc o ich wyjątkowych właściwościach. Za największe afrodyzjaki w wielu kulturach uważa się potrawy z różnych węży i gadów, ale to doświadczenia ekstremalne, które w naszej kulturze mogą wywołać odwrotny efekt niż zamierzony. Wiele jest jednak produktów, które mamy na wyciągnięcie ręki, są nie tylko zdrowe, pobudzają również zmysły.
Wśród przypraw wymienia się najczęściej cynamon, imbir, goździki, szafran, gałkę muszkatołową, kurkumę, kardamon, wanilię, pieprz (zwłaszcza cayenne) i chilli. Ze znanych w Polsce ziół najpopularniejszy jest lubczyk, ale także mięta, bazylia i rozmaryn. Są tym bardziej atrakcyjne, że można z nich korzystać cały rok. Imbir, cynamon i kurkuma działają także rozgrzewająco, wzmacniają odporność i poprawiają krążenie krwi, tym samym wpływając na ogólne samopoczucie i formę fizyczną.
Owoce idealnie nadają się do sałatek i deserów, problem polega na tym, że muszą być świeże, ewentualnie zachowane w domowych przetworach, najlepiej bez dodatku cukru. Warto więc wykorzystywać te, które mimo zimy, łatwo jest dostać w coraz lepiej zaopatrzonych sklepach. Wyjątkowym afrodyzjakiem jest awokado, najczęściej kojarzone z guacamole, działa odprężająco dzięki ogromnemu ładunkowi potasu. Odprężające właściwości Maja również brzoskwinie. Dla Greków symbolem miłości i płodności były figi, które dzisiaj kojarzą się z wyszukanymi i eleganckimi potrawami. Wśród owoców pobudzających zmysły wymienia się najczęściej melony i granaty, a pigwa symbolizuje kuszenie – trudno w to uwierzyć, jeśli miało się do czynienia ze świeżymi pigwami, które są niesamowicie twarde i kwaśne.
Niektóre warzywa też mają swoje „zmysłowe” właściwości – najpopularniejsze to bakłażan, cykoria, czosnek, pomidory, seler i por. Jeżeli do tego dodamy jeszcze orzechy, migdały, czekoladę i kakao, to okazuje się, że menu na romantyczny wieczór może być bardzo bogate, pełne witamin i składników, które pomogą stworzyć wyjątkowy nastrój. Polecam kilka przepisów do wykorzystania.
Zupa pomidorowa z papryką i lubczykiem
Fot. BibliaSmakow
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Przed północą, Richard Linklater
- Jakie witaminy i suplementy powinno się zażywać po 50-tce?
- System elektronicznej Weryfikacji Uprawnień Świadczeniobiorców
- Zgaga. Przyczyny i leczenie.
- Polacy zbyt często lekceważą problemy laryngologiczne
- Łucja z Lammermooru z Metropolitan Opera w Nowym Jorku
- Jakie objawy kwalifikują pacjenta do bronchoskopii?
- Mięśniaki macicy. Częsty problem kobiet przed menopauzą
- „Samsara” reż. Ron Fricke
- „Cyrulik sewilski” z Paryża na wielkim ekranie