Afrodyzjaki. Kuchnia pełna miłości
Zmysłowe produkty i potrawy
Istnieje wiele przypraw, owoców i warzyw, których używamy na co dzień nie wiedząc o ich wyjątkowych właściwościach. Za największe afrodyzjaki w wielu kulturach uważa się potrawy z różnych węży i gadów, ale to doświadczenia ekstremalne, które w naszej kulturze mogą wywołać odwrotny efekt niż zamierzony. Wiele jest jednak produktów, które mamy na wyciągnięcie ręki, są nie tylko zdrowe, pobudzają również zmysły.
Wśród przypraw wymienia się najczęściej cynamon, imbir, goździki, szafran, gałkę muszkatołową, kurkumę, kardamon, wanilię, pieprz (zwłaszcza cayenne) i chilli. Ze znanych w Polsce ziół najpopularniejszy jest lubczyk, ale także mięta, bazylia i rozmaryn. Są tym bardziej atrakcyjne, że można z nich korzystać cały rok. Imbir, cynamon i kurkuma działają także rozgrzewająco, wzmacniają odporność i poprawiają krążenie krwi, tym samym wpływając na ogólne samopoczucie i formę fizyczną.
Owoce idealnie nadają się do sałatek i deserów, problem polega na tym, że muszą być świeże, ewentualnie zachowane w domowych przetworach, najlepiej bez dodatku cukru. Warto więc wykorzystywać te, które mimo zimy, łatwo jest dostać w coraz lepiej zaopatrzonych sklepach. Wyjątkowym afrodyzjakiem jest awokado, najczęściej kojarzone z guacamole, działa odprężająco dzięki ogromnemu ładunkowi potasu. Odprężające właściwości Maja również brzoskwinie. Dla Greków symbolem miłości i płodności były figi, które dzisiaj kojarzą się z wyszukanymi i eleganckimi potrawami. Wśród owoców pobudzających zmysły wymienia się najczęściej melony i granaty, a pigwa symbolizuje kuszenie – trudno w to uwierzyć, jeśli miało się do czynienia ze świeżymi pigwami, które są niesamowicie twarde i kwaśne.
Niektóre warzywa też mają swoje „zmysłowe” właściwości – najpopularniejsze to bakłażan, cykoria, czosnek, pomidory, seler i por. Jeżeli do tego dodamy jeszcze orzechy, migdały, czekoladę i kakao, to okazuje się, że menu na romantyczny wieczór może być bardzo bogate, pełne witamin i składników, które pomogą stworzyć wyjątkowy nastrój. Polecam kilka przepisów do wykorzystania.
Zupa pomidorowa z papryką i lubczykiem
Fot. BibliaSmakow
Podobne dyskusje na forum
Popularne
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
Zrzuć dżinsy, sweter i byle jakie buty. Nie mów „mi już nie wypada" albo "nie zależy”. Między...
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Depilacja w dojrzałym wieku nieodzowna dla kobiet i mężczyzn
- Recepta na talię
- Drugie życie we dwoje
- Kiedy wybrać pieluchomajtki, a kiedy majtki chłonne?
- Renta dożywotnia za mieszkanie
- III edycja Laboratorium Designu i Sztuki
- Moda 2012. Mężczyźni 60+