Polacy jedzą coraz więcej zdrowych, roślinnych tłuszczów. I żyją dłużej
Niezbędne - dla energii i wchłaniania witamin
Polacy jedzą coraz więcej zdrowych tłuszczów i zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wydłużenie długości życia - wynika z badań prowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia.
W ostatnich sześćdziesięciu latach spożycie tłuszczów w Polsce wzrosło niemal trzykrotnie: z 11,2 kg na osobę rocznie do 32,3 kg.
W tym czasie wydłużył się czas życia człowieka. W latach 1950-2012 przeciętna długość życia w Polsce wzrosła u mężczyzn z 56,1 lat do 72,7 lat, a u kobiet z 61,7 do 81 lat.
Przyczyn jest wiele, ale według naukowców z Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z najbardziej istotnych jest znacząca poprawa składu i jakości codziennej diety, a przede wszystkim wybieranie tłuszczów roślinnych (oleje) zamiast zwierzęcych. - W latach 1950-2012 wyraźnie wzrosło spożycie tłuszczów roślinnych, zwłaszcza po 1989 r. Rosnącemu udziałowi tłuszczów roślinnych w diecie w ostatnich latach towarzyszył spadek spożycia tłuszczów zwierzęcych, co dodatkowo wzmocniło efekt profilaktyczny. Takie zmiany w strukturze spożycia tłuszczów przełożyły się na wzrost udziału w diecie prozdrowotnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zawartych głównie w tłuszczach roślinnych), a jednocześnie na spadek udziału kwasów tłuszczowych nasyconych (zawartych głównie w tłuszczach zwierzęcych). Trzeba pamiętać, że tłuszcze nasycone spożywane w nadmiarze stanowią istotny czynnik ryzyka zachorowalności nie tylko na choroby układu krążenia (miażdżyca, zawały, udary), ale także na otyłość i wiele nowotworów złośliwych – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Zdaniem prof. Jarosza trzeba jeszcze dużo zrobić, by Polacy żyli w dobrym zdrowiu.
- Nasze państwo powinno zwiększyć wysiłki na rzecz wdrażania skutecznych, systemowych działań w zakresie edukacji żywieniowej i zdrowotnej, dzięki którym można będzie dalej poprawiać styl życia Polaków w kierunku bardziej racjonalnym i prozdrowotnym – dodaje prof. Mirosław Jarosz.
Tłuszcz jest potrzebny
Tłuszcz pokarmowy jest nie tylko źródłem energii i nie produkowanych przez organizm NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), ale też substancją niezbędną do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczu (A, D, E, K). W związku z tym nie należy go całkowicie eliminować z diety. Zdrowszy jest roślinny, który jest bogaty w NNKT (omega-3 i omega-6) i witaminy.
Tłuszcze zwierzęce zaś zawierają nasycone kasy tłuszczowe, które przyczyniają się m.in. do rozwoju otyłości, chorób sercowo-naczynowych i nowotworów. Zakres minimalnego i maksymalnego udziału energii z tłuszczu w diecie osób dorosłych powinien wynosić od 20 proc. do 35 proc. Ze względu na prewencję chorób układu krążenia, spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe, przy założeniu, że dieta ma odpowiednią wartość odżywczą. Podobne zalecenie przyjęto dla izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują m.in. w daniach typu fast food, słodyczach i produktach smażonych.
Z analizy IŻŻ wynika, że spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych w Polsce utrzymuje się obecnie na poziomie około 45 gramów na osobę dziennie. Ich głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, np. masło, śmietana, mięso, jaja, sery, ale także niektóre tłuszcze roślinne, np. olej palmowy, olej kokosowy, dodawane dziś powszechnie do wielu produktów spożywczych.
Nie każdy olej jest dobry
Nie wszystkie oleje są zdrowe. Oleje: rzepakowy, oliwa z oliwek, lniany, z pestek winogron, słonecznikowy, sojowy, sezamowy zawierają w składzie głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, które zapobiegają rozwojowi m.in. chorób sercowo-naczyniowych i mogą być stosowane w codziennej diecie. Natomiast oleje: kokosowy i palmowy składają się ponad 80 proc. z niekorzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nasyconych dlatego należy je ograniczyć.
Popularny ostatnio olej lniany, w porównaniu do innych olejów, zawiera w swoim składzie najwięcej korzystnych dla zdrowia, kwasów tłuszczowych omega-3, czyli tych, które występują również w olejach rybich. Może być zatem spożywany przez wszystkich, jednak nie należy go używać do smażenia, najlepiej dodawać go już po ugotowaniu potrawy lub na zimno do sałatek. Najlepiej jest smażyć na oliwie z oliwek i oleju rzepakowym, gdyż te oleje zawierają w większości odporne na wysoką temperaturę jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Agnieszka Usiarczyk
Skomentuj artykuł
Popularne
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Prostata (czyli gruczoł krokowy lub stercz). Leczenie łagodnego przerostu
- Braki zębowe należy uzupełniać. Mało bólu za to dużo pieniędzy
- Parada Seniorów 2015
- Nowa piramida żywieniowa. Jak zdrowo się odżywiać i żyć?
- Czy efekt jojo jest szkodliwy dla organizmu?
- Ulgi i zniżki dla osób starszych
- Starsze kobiety mają lepsze wyczucie stylu
- Jak egzekwować prawo pacjenta do leczenia bez bólu?
- Henri Matisse. Wycinanki
- “Kurczak ze śliwkami”, reż. Marjane Satrapi i Vincent Paronnaud, Francja/Niemcy /Belgia
bfk19543005 | 24-10-2015
bea33 | 29-11-2016