rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

19-11-2013

Błonnik na zdrowie

Dietetycy, lekarze podkreślają jak ważny jest błonnik w naszej diecie. Chroni przed chorobami układu pokarmowego i krążenia, pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami, chroni przed zaparciami, usprawnia perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega przed przyswajaniem przez organizm różnych substancji szkodliwych dla zdrowia, m.in. metali ciężkich np. (ołowiu, rtęci).  Obecność błonnika w przewodzie pokarmowym powoduje również, że nie czujemy się głodni, więc nie podjadamy. Wiele dobrego, ale gdzie znaleźć ten błonnik i ile go jeść dziennie? 

Błonnik to jadalne części roślin lub węglowodany nieskrobiowe, ulegające fermentacji w jelicie grubym. Dzięki temu, że jest odporny na działanie enzymów w przewodzie pokarmowym, nie jest trawiony. Błonnik znajdziemy w produktach zbożowych –  otrębach, kaszach oraz pieczywie. Dobrym uzupełnieniem będą warzywa i owoce, rośliny strączkowe, a także czerwona fasola, suszone morele, śliwki czy orzechy laskowe. 

Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca zjadanie 20-40 gram błonnika dziennie. W Polsce jemy go za mało, bo zaledwie 15 g dziennie, dlatego mamy kłopoty z utrzymaniem szczupłej sylwetki. Ale przesadzać też nie wolno, bowiem nadmiar szkodzi i może wywołać np. dolegliwości przewodu pokarmowego. Aby temu zapobiec, należy równolegle pić duże ilości płynów, zwłaszcza wody mineralne.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-11-15 08:11:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zachować jak najwięcej witamin

    Bardzo dbam o to, by wycisnąć z warzyw jak najwięcej witamin, dlatego szczególną uwagę zwracam na ich przygotowywanie. Lubimy warzywa lekko twardawe, więc nie gotuję ich długo, ostatnio zaczęłam także dolewać minimalną ilość wody lub wybieram gotowanie na parze. Tak jest zdrowiej. Polecam...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-11-06 11:28:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdrowe menu = lepsza forma psychiczna

    Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, na wygląd. Naukowcy z Finlandii przedstawili nam kolejny dowód na to, że zdrowe jedzenie przynosi wiele korzyści. Zrobili badania, z których wnioski są następujące: jedzenie owoców, warzyw, pełnoziarnistego pieczywa, drobiu, ryb może nie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-11-04 10:58:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jesz ryby - będziesz zdrowszy

    Z jednej strony naukowcy straszą nas, że ryby zawierają metale ciężkie, z drugiej zaś namawiają, by koniecznie włączyć je do menu, bo są zdrowe. Kolejne ich badania pokazują, że ryby mają dobry wpływ na nasze zdrowie, ponieważ są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Według naukowców, największe...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-28 10:05:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdjęcie zachęca czy zniechęca?

    Bardzo lubię oglądać blogi kulinarne. Mam kilka ulubionych, które regularnie (czytaj: codziennie) podglądam. Po pierwsze: bardzo podobają mi się zdjęcia dań (a najbardziej deserów), a po drugie lubię jeść i gotować, więc chętnie korzystam ze sprawdzonych przepisów. I choć są badania,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-23 10:02:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Grejfrut dobry na serce

    Naringenina to organiczny związek chemiczny, z grupy flawonoidów, który występuje w soku z grejfruta, a także w dojrzałych nasionach brzoskwiń. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu. Niedawno badacze z Uniwersytetu w Glasgow odkryli, że naringenina...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012