Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

04-11-2013

Jesz ryby - będziesz zdrowszy

Z jednej strony naukowcy straszą nas, że ryby zawierają metale ciężkie, z drugiej zaś namawiają, by koniecznie włączyć je do menu, bo są zdrowe. Kolejne ich badania pokazują, że ryby mają dobry wpływ na nasze zdrowie, ponieważ są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Według naukowców, największe korzyści może przynieść spożywanie dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo. 

Z badań wynika, że starsze osoby, które mają we krwi wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 (najwięcej tych kwasów jest w tłustych rybach: w tuńczyku, makreli, śledziu), mają o 27 proc. niższe ogólne ryzyko zgonu niż osoby, które ryb nie jedzą. Badania wykazały, że ryzyko zgonu z powodu choroby serca było niższe aż o 35 proc. Ponadto seniorzy, którzy jedli ryby żyli średnio o ponad dwa lata dłużej niż osoby, które miały małe stężenie omega -3 we krwi. 

Warto dodać, że naukowcy sprawdzili również czy przyjmowanie suplementów z tym kwasem ma takie samo działanie jak jedzenie ryb. I wiecie do jakich wniosków doszli? Że nie warto kupować tabletek z kwasami omega-3, ponieważ nie obniżają ryzyka zawału serca, udaru mózgu oraz zgonu z powodu schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz innych przyczyn. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-10-28 10:05:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdjęcie zachęca czy zniechęca?

    Bardzo lubię oglądać blogi kulinarne. Mam kilka ulubionych, które regularnie (czytaj: codziennie) podglądam. Po pierwsze: bardzo podobają mi się zdjęcia dań (a najbardziej deserów), a po drugie lubię jeść i gotować, więc chętnie korzystam ze sprawdzonych przepisów. I choć są badania,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-23 10:02:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Grejfrut dobry na serce

    Naringenina to organiczny związek chemiczny, z grupy flawonoidów, który występuje w soku z grejfruta, a także w dojrzałych nasionach brzoskwiń. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu. Niedawno badacze z Uniwersytetu w Glasgow odkryli, że naringenina...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-21 09:52:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Ryba z cieplejszych mórz może być szkodliwa

    Znowu będzie o tym, że nas trują. Tym razem winne są ryby. No może nie do końca one same, bo przyczyniamy się do tego my wszyscy. Otóż globalne ocieplenie może przyczynić się do zwiększenia tempa przemian metabolicznych u ryb, co oznacza, że szybciej też ich tkanki będą kumulować metale...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-16 08:42:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Chemia jest wszędzie !

    Chemia jest wszędzie, nawet w warzywach. Bezpowrotnie minęły czasy, kiedy produkty prosto z pola były zdrowe. Są co prawda ekologiczne jarzyny, ale czy cena jaką trzeba nam zapłacić pozwala na ich codzienne kupowanie? Nie każdego na to stać. Ostatnio przeczytałam, że amerykańska organizacja...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-07 11:20:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Unikajmy przetworzonej żywności !

    Nie kupujcie popcornu, który przygotowuje się w mikrofalówce, bo jest bardzo szkodliwy. Naukowcy z Center for Drug Design na University of Minnesota wzięli go ostatnio pod lupę. Okazuje się, że producenci dodają do niego diacetyl. To żółta ciecz, która nadaje potrawom maślany smak i jest...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012