Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, na wygląd. Naukowcy z Finlandii przedstawili nam kolejny dowód na to, że zdrowe jedzenie przynosi wiele korzyści. Zrobili badania, z których wnioski są następujące: jedzenie owoców, warzyw, pełnoziarnistego pieczywa, drobiu, ryb może nie...
czytaj więcej »15-11-2013
Zachować jak najwięcej witamin
Bardzo dbam o to, by wycisnąć z warzyw jak najwięcej witamin, dlatego szczególną uwagę zwracam na ich przygotowywanie. Lubimy warzywa lekko twardawe, więc nie gotuję ich długo, ostatnio zaczęłam także dolewać minimalną ilość wody lub wybieram gotowanie na parze. Tak jest zdrowiej. Polecam spróbować warzyw al dente, smakują dużo lepiej niż rozgotowane.
Według naukowców warzywa gotowane na parze tracą tylko 10 proc. witaminy C, podczas gdy w wodzie około 30 proc., a marchew traci podobno prawie całą witaminę, gdy ugotujemy ją w wodzie. Zatem by nie tracić cennych wartości odżywczych należy gotować warzywa w małej ilości wody i krótko oraz unikać smażenia. Witamin nie stracimy jeśli nie będziemy obierać warzyw i owoców, bowiem pod skórką znajdują się najcenniejsze składniki - ponoć skórka jabłka zawiera 10 razy więcej witaminy C niż miąższ. Dlatego jeśli już musimy je obrać, zróbmy to jak najcieniej. I koniecznie nożem lub obieraczką ze stali nierdzewnej, ponieważ kontakt z żelazem powoduje utlenianie się witaminy C. Podobnie dzieje się, jeśli pokrojone warzywa i owoce przechowujemy przez kilka godzin w cieple - tracą wtedy prawie połowę witaminy C. Do przechowywania warzyw i owoców najlepsza jest chłodna piwnica, jeśli jej nie mamy, dobra jest też szuflada w lodówce. Tylko pamiętajmy, by nie przechowywać ich w plastikowych torebkach. Mój tata, na zimę, przywozi z działki zbiory do piwnicy i dzięki temu przez całą zimę ma świeże warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler przesadza wraz z ziemią do skrzynek i przechowuje w piwnicy. Zielone części roślin, np. natkę pietruszki po pokrojeniu można zamrozić. Pamiętajmy również o tym, by przygotowywać jarzyny tuż przed jedzeniem, jeśli je wcześniej obierzemy i zostawimy na talerzyku stracą blisko połowę witamin.
Jakie jeszcze macie sposoby na zachowanie cennych składników odżywczych?
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2013-11-06 11:28:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Zdrowe menu = lepsza forma psychiczna
-
data publikacji: 2013-11-04 10:58:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Jesz ryby - będziesz zdrowszy
Z jednej strony naukowcy straszą nas, że ryby zawierają metale ciężkie, z drugiej zaś namawiają, by koniecznie włączyć je do menu, bo są zdrowe. Kolejne ich badania pokazują, że ryby mają dobry wpływ na nasze zdrowie, ponieważ są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Według naukowców, największe...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-10-28 10:05:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Zdjęcie zachęca czy zniechęca?
Bardzo lubię oglądać blogi kulinarne. Mam kilka ulubionych, które regularnie (czytaj: codziennie) podglądam. Po pierwsze: bardzo podobają mi się zdjęcia dań (a najbardziej deserów), a po drugie lubię jeść i gotować, więc chętnie korzystam ze sprawdzonych przepisów. I choć są badania,...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-10-23 10:02:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Grejfrut dobry na serce
Naringenina to organiczny związek chemiczny, z grupy flawonoidów, który występuje w soku z grejfruta, a także w dojrzałych nasionach brzoskwiń. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu. Niedawno badacze z Uniwersytetu w Glasgow odkryli, że naringenina...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-10-21 09:52:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Ryba z cieplejszych mórz może być szkodliwa
Znowu będzie o tym, że nas trują. Tym razem winne są ryby. No może nie do końca one same, bo przyczyniamy się do tego my wszyscy. Otóż globalne ocieplenie może przyczynić się do zwiększenia tempa przemian metabolicznych u ryb, co oznacza, że szybciej też ich tkanki będą kumulować metale...
czytaj więcej »
Popularne
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- „Hamlet” z Benedictem Cumberbatchem
- Stwardnienie skóry na łokciach i piętach
- Nauka języka obcego w dojrzałym wieku
- Polacy 50+ sami o sobie: Jesteśmy zadbani, aktywni i ambitni
- Konkurs kulinarny "Ruszamy na piknik!"
- Zakażenia układu moczowego. Leki dostępne bez recepty
- Co powinni jeść chorzy na cukrzycę?
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |