Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma ogromny wpływ na to jak wyglądamy i jak się czujemy. Mam na to kolejny dowód. Otóż okazuje się, że Azjatki lepiej znoszą okres przekwitania niż Europejki czy Amerykanki. A dlaczego? Bo jedzą dużo sojowych produktów! Ponadto ich menu jest bogate w warzywa,...
czytaj więcej »10-05-2012
Dobre tylko czerwone łodygi
Przywieziony z targu rabarbar (rzewień) czeka w kuchni. Dziś robię ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Jako dziecko nie lubiłam wypieków z jego użyciem, smakował mi tylko kompot, który gotował ojciec. Ale z czasem kwaśny smak rabarbaru przypadł mi do gustu, szczególnie w połączeniu ze słodkim ciastem. Trochę mnie zaniepokoiło, że roślina, którą mi dziś dostarczono miała niedokładnie odcięte liście. Czyżby ogrodnik nie wiedział, że są trujące? Rabarbar zaraz po zerwaniu powinien być ich jak najszybciej pozbawiony. Liście zawierają kwas szczawiowy i zjedzenie ich może doprowadzić do uszkodzenia nerek, a nawet do śmierci.
Jadalne są wyłącznie zabarwione na czerwono łodygi. Rabarbar zawiera, choć w niewielkiej ilości, cenne składniki mineralne, np. żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, witaminy z grupy B, C oraz beta karoten. Nie należy go jeść zbyt często, ponieważ usuwa z organizmu wapń, utrudnia przyswajanie żelaza i może przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych. Ze względu na dużą ilość szczawianów, nie powinny go jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową.
Kupując tę roślinę, wybierajmy nieuszkodzone łodygi. Omijajmy te zwiędnięte, grube i włókniste. Przed użyciem rabarbar myjemy i ściągamy włókna. Przechowujemy go w lodówce, pokrojony na kawałki i schowany w plastikowy pojemnik, nawet przez 3 tygodnie. Przed użyciem wystarczy zanurzyć łodygi na kilkanaście minut w lodowatej wodzie, by je odświeżyć. Łodygi rabarbaru można też mrozić. Tylko pamiętajmy, by na końcach nie miały pozostałości po liściach, bo substancje trujące mogą spłynąć z resztek liści do łodygi. Po wyjęciu z zamrażalnika, liście blanszujemy, by zachowały swój kolor. Rabarbar jest niskokaloryczny, ale kwaśny, więc wymaga posłodzenia. A to już zwiększa jego wartość kaloryczną. Można zrobić z niego orzeźwiające kompoty, galaretki, racuchy, ciasta, np. z budyniem i rabarbarem. Co z niego zrobicie na weekend?
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-05-07 14:59:00
Nie pocą się bo jedzą soję
-
data publikacji: 2012-04-30 14:47:00
Na grilla: ryby i warzywa
Wczoraj wieczorem, gdy spacerowałam, po osiedlu unosił się intensywny zapach pieczonych kiełbasek, karkówki. Zrobiło się ciepło, więc rozpoczął się sezon na grillowanie. I dobrze. Bo potrawy z grilla są zdrowe, pod warunkiem, że zadbamy o to, co będzie pod rusztem czyli o odpowiednie paliwo i...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-04-28 00:39:00
Twardy do zgryzienia, ale zdrowy i nie tuczy
Uwielbiam masło orzechowe. Ostatnio na święta robiłam sernik na spodzie z masła orzechowego i pokruszonych ciastek czekoladowych. Słony smak świetnie komponował się ze słodkim serem, sosem toffi i kwaśnymi wiśniami. Dawniej orzechy były wyłącznie przysmakiem ludzi zamożnych. Dziś każdy może...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-04-25 11:31:00
Szklanka mleka na mocne kości
Osteoporoza to postępujące zmniejszanie gęstości kości. Z czasem stają się one mało wytrzymałe i łatwo wówczas o złamania nawet przy niewielkiej kontuzji. Najgorsze jest to, że nie da się jej wyleczyć. Ale można do niej nie dopuścić. Pod warunkiem, że zadbamy o kości od małego. Pomoże w tym...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-04-19 16:01:00
Nie jedzą mięsa, nie będą pić kawy!
Trwa tydzień weganizmu. Dziś wegetarianie muszą dokładnie czytać ulotki zanim cokolwiek zjedzą. Wszędzie czają się pułapki, a to żelatyna w jogurcie, a to koszenila w kawie. O tej ostatniej zrobiło się ostatnio głośno, bo największa na świecie sieć kawiarni Starbucks oznajmiła, że kawę...
czytaj więcej »
Popularne
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Portal Superstarsi.pl walczy o statuetkę Webstar
- Prostata, gruczoł krokowy, stercz. Łagodny przerost
- Czy sporadyczne skoki ciśnienia są powodem do niepokoju?
- Hotele z lodu
- Badania mammograficzne ratują życie
- Moda 2012. Kobieta 45+
- Profilaktyka raka szyjki macicy
- Prezydent podpisał ustawę o zapobieganiu i zwalczaniu chorób zakaźnych
- Mezoterapia igłowa, depilacja laserowa brody i górnej wargi, botox, peeling chemiczny, mikrodermabrazja
- Terapie zaburzeń potencji
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
benio | 10-05-2012
WIESIA59 | 10-05-2012
zdzisiu | 11-05-2012