Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

10-05-2012

Dobre tylko czerwone łodygi

Przywieziony z targu rabarbar (rzewień) czeka w kuchni. Dziś robię ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Jako dziecko nie lubiłam wypieków z jego użyciem, smakował mi tylko kompot, który gotował ojciec. Ale z czasem kwaśny smak rabarbaru przypadł mi do gustu, szczególnie w połączeniu ze słodkim ciastem. 
Trochę mnie zaniepokoiło, że roślina, którą mi dziś dostarczono miała niedokładnie odcięte liście. Czyżby ogrodnik nie wiedział, że są trujące?
 Rabarbar zaraz po zerwaniu powinien być ich jak najszybciej pozbawiony. Liście zawierają kwas szczawiowy i zjedzenie ich może doprowadzić do uszkodzenia nerek, a nawet do śmierci.

Jadalne są wyłącznie zabarwione na czerwono łodygi. Rabarbar zawiera, choć w niewielkiej ilości, cenne składniki mineralne, np. żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, witaminy z grupy B, C oraz beta karoten. Nie należy go jeść zbyt często, ponieważ usuwa z organizmu wapń, utrudnia przyswajanie żelaza i może przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych. Ze względu na dużą ilość szczawianów, nie powinny go jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową. 

Kupując tę roślinę, wybierajmy nieuszkodzone łodygi. Omijajmy te zwiędnięte, grube i włókniste. Przed użyciem rabarbar myjemy i ściągamy włókna. Przechowujemy go w lodówce, pokrojony na kawałki i schowany w plastikowy pojemnik, nawet przez 3 tygodnie. Przed użyciem wystarczy zanurzyć łodygi na kilkanaście minut w lodowatej wodzie, by je odświeżyć. Łodygi rabarbaru można też mrozić. Tylko pamiętajmy, by na końcach nie miały pozostałości po liściach, bo substancje trujące mogą spłynąć z resztek liści do łodygi. Po wyjęciu z zamrażalnika, liście blanszujemy, by zachowały swój kolor. Rabarbar jest niskokaloryczny, ale kwaśny, więc wymaga posłodzenia. A to już zwiększa jego wartość kaloryczną. Można zrobić z niego orzeźwiające kompoty, galaretki, racuchy, ciasta, np. z budyniem i rabarbarem. Co z niego zrobicie na weekend? 


nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 10-05-2012

    Aby umrzeć, osoba ważąca 65 kilogramów musiałaby zjeść aż 5 kilo liści rabarbaru, już niewielka ich ilość wystarczy, żeby się rozchorować.
  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 10-05-2012

    Pani Agnieszko ale mi pani sprawiła radość tym postem, ponieważ rabarbar kojarzy mi się z bardzo gorącym latem i na ochłodę kompot z rabarbaru robiony przez rodziców. Zimny, kwaśny, orzeźwiający:)
  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 11-05-2012

    Pani Agniesiu (jeśli można się tak do Pani zwracać) dopiero co założyłem konto a już zwróciłem uwagę na Pani post o rabarbarze. Dziękuje za pomoc, bo jadłem go bardzo często nie zwracając uwagi na jego negatywne oddziaływanie przy zbyt dużym spożyciu. Z chęcią przeczytam w najbliższym czasie Panie wcześniejsze posty. Pozdrawiam.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-05-07 14:59:00

    Nie pocą się bo jedzą soję

    Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma ogromny wpływ na to jak wyglądamy i jak się czujemy. Mam na to kolejny dowód. Otóż okazuje się, że Azjatki lepiej znoszą okres przekwitania niż Europejki czy Amerykanki. A dlaczego? Bo jedzą dużo sojowych produktów! Ponadto ich menu jest bogate w warzywa,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-30 14:47:00

    Na grilla: ryby i warzywa

    Wczoraj wieczorem, gdy spacerowałam, po osiedlu unosił się intensywny zapach pieczonych kiełbasek, karkówki. Zrobiło się ciepło, więc rozpoczął się sezon na grillowanie. I dobrze. Bo potrawy z grilla są zdrowe, pod warunkiem, że zadbamy o to, co będzie pod rusztem czyli o odpowiednie paliwo i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-28 00:39:00

    Twardy do zgryzienia, ale zdrowy i nie tuczy

    Uwielbiam masło orzechowe. Ostatnio na święta robiłam sernik na spodzie z masła orzechowego i pokruszonych ciastek czekoladowych. Słony smak świetnie komponował się ze słodkim serem, sosem toffi i kwaśnymi wiśniami. Dawniej orzechy były wyłącznie przysmakiem ludzi zamożnych. Dziś każdy może...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-25 11:31:00

    Szklanka mleka na mocne kości

    
Osteoporoza to postępujące zmniejszanie gęstości kości. Z czasem stają się one mało wytrzymałe i łatwo wówczas o złamania nawet przy niewielkiej kontuzji. Najgorsze jest to, że nie da się jej wyleczyć. Ale można do niej nie dopuścić. Pod warunkiem, że zadbamy o kości od małego. Pomoże w tym...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-04-19 16:01:00

    Nie jedzą mięsa, nie będą pić kawy!

    Trwa tydzień weganizmu. Dziś wegetarianie muszą dokładnie czytać ulotki zanim cokolwiek zjedzą. Wszędzie czają się pułapki, a to żelatyna w jogurcie, a to koszenila w kawie. O tej ostatniej zrobiło się ostatnio głośno, bo największa na świecie sieć kawiarni Starbucks oznajmiła, że kawę...

    czytaj więcej »

Popularne

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012