Uwielbiam masło orzechowe. Ostatnio na święta robiłam sernik na spodzie z masła orzechowego i pokruszonych ciastek czekoladowych. Słony smak świetnie komponował się ze słodkim serem, sosem toffi i kwaśnymi wiśniami. Dawniej orzechy były wyłącznie przysmakiem ludzi zamożnych. Dziś każdy może...
czytaj więcej »30-04-2012
Na grilla: ryby i warzywa
Wczoraj wieczorem, gdy spacerowałam, po osiedlu unosił się intensywny zapach pieczonych kiełbasek, karkówki. Zrobiło się ciepło, więc rozpoczął się sezon na grillowanie. I dobrze. Bo potrawy z grilla są zdrowe, pod warunkiem, że zadbamy o to, co będzie pod rusztem czyli o odpowiednie paliwo i podpałkę. Zdecydowanie lepszy jest brykiet niż węgiel drzewny, ponieważ pali się wolniej, w związku z czym potrawy na ruszcie się nie przypalają. Nie kupujmy brykietu już nasączonego podpałką, ponieważ substancje chemiczne w nim zawarte będą przenikać do jedzenia. Do rozpalenia zamiast chemicznych podpałek (zawierają naftę, parafinę) można użyć wysuszonych gałęzi winorośli, gałązek rozmarynu czy tymianku albo namoczonych wcześniej gałęzi z drzew owocowych. Nie rozpalajmy grilla używając drewna iglastego, igieł lub szyszek, ponieważ zawierają żywicę, a jej spalanie powoduje powstawanie szkodliwych związków. Nie należy również używać drewna lub papieru, gdyż zawierają one często dodatek lakierów lub farby drukarskiej. Mięso na ruszt należy układać na aluminiowych tackach (ciekawa jestem czy nagrzane aluminium nie wytwarza toksycznych związków), by wytapiający się z niego tłuszcz nie kapał na żarzące się węgle, gdyż wówczas pojawia się płomień, który przypala mięso. Tłuszcz spalający się w ogniu wytwarza szkodliwe, rakotwórcze substancje, które z dymem z żaru osiadają na opiekanym mięsie. Podobno w spalonym mięsie można znaleźć wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które wydzielają się w wyziewach kominów, spalinach samochodowych czy też dymie papierosowym. Nie wolno zmniejszać płomienia skrapiając go wodą, gdyż powstająca para wodna unosi cząstki sadzy zawierające rakotwórcze związki. Mięso staje się wówczas jeszcze bardziej niebezpieczne dla zdrowia. Pamiętajmy, by wyczyścić ruszt z resztek przypalonego tłuszczu zanim ułożymy na nim tacki z jedzeniem. Dietetycy na grilla polecają chude mięsa, np. zamiast karkówki czy boczku wybierzmy pierś z kurczaka, ryby i warzywa. Pyszne z grilla są cukinia, bakłażan, pieczarki, cebulka, papryka, wcześniej zamarynowane w oliwie i przyprawach. Nie kupujmy gotowych, już przyprawionych mięs na grilla. Po pierwsze nie wiadomo czy są świeże, po drugie producenci często nie informują jakich przypraw używają, ponadto mają wiele chemicznych dodatków i soli. Lepiej samemu zamarynować mięso w oliwie, czosnku, musztardzie, w miodzie, ziołach. Zamarynowane mięso szybciej się piecze i jest bardziej kruche. Miłego weekendu majowego !
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-04-28 00:39:00
Twardy do zgryzienia, ale zdrowy i nie tuczy
-
data publikacji: 2012-04-25 11:31:00
Szklanka mleka na mocne kości
Osteoporoza to postępujące zmniejszanie gęstości kości. Z czasem stają się one mało wytrzymałe i łatwo wówczas o złamania nawet przy niewielkiej kontuzji. Najgorsze jest to, że nie da się jej wyleczyć. Ale można do niej nie dopuścić. Pod warunkiem, że zadbamy o kości od małego. Pomoże w tym...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-04-19 16:01:00
Nie jedzą mięsa, nie będą pić kawy!
Trwa tydzień weganizmu. Dziś wegetarianie muszą dokładnie czytać ulotki zanim cokolwiek zjedzą. Wszędzie czają się pułapki, a to żelatyna w jogurcie, a to koszenila w kawie. O tej ostatniej zrobiło się ostatnio głośno, bo największa na świecie sieć kawiarni Starbucks oznajmiła, że kawę...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-04-18 22:19:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Wysoki indeks glikemiczny sprzyja tyciu!
Koleżanka się odchudza. Nie lubi ćwiczyć [nie wróżę jej sukcesu :)], więc zaczęła od diety. Specjalista opracował jej program żywieniowy, w którym są głównie produkty o niskim indeksie glikemicznym (Ig). Ja nigdy nie zwracałam uwagi na ten indeks, ale chyba zmienię zdanie. Poczytałam trochę...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-04-14 15:52:00
Macie szczypiorek? Dziś robimy twarożek!
Od kilku dni mam wielką ochotę na pachnący biały ser z ziołami, z rzodkiewką i szczypiorem. Zamiast iść do sklepu po kostkę sera, wyciągam z lodówki mleko i po raz pierwszy sama zrobię sobie twarożek. Od lat robi go moja ciocia, tyle, że ona po mleko idzie do swojej krowy. Ja niestety jej nie...
czytaj więcej »
Popularne
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Mężczyzna po 40-tce i jego ubiór
- Julie i Julia. Komedia nad garnkami
- Skoro osteoporoza jest cichym złodziejem kości czy każdy powinien w pewnym wieku zrobić sobie badanie densytometryczne?
- Pożegnaj się ze świecącą twarzą!
- „Sugar Man”, reż. Malik Bendjelloul, dokument
- Praskie wieczory kobiece – tylko w Kinie Praha
- Żylaki nóg. Przyczyny, objawy, leczenie
- Kampania: Bądź mężczyzną. Chroń Zdrowie
Maj 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | ||
06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
benio | 07-05-2012
WIESIA59 | 10-05-2012
Celina_14 | 14-05-2012
Najbardziej z grilla uwielbiam karkówkę - oczywiście jem ją w małych ilościach i bardzo rzadko :) Pozdrawiam