Dziś mój ulubiony dzień - Światowy Dzień Czekolady. Na Uniwersytecie Śląskim otwierają czekoladową kawiarenkę, w której będzie można spróbować czekolady w różnych smakach, również płynącej z czekoladowych fontann. Będzie można także obejrzeć wystawę opakowań po czekoladzie z prywatnych...
czytaj więcej »14-04-2012
Macie szczypiorek? Dziś robimy twarożek!
Od kilku dni mam wielką ochotę na pachnący biały ser z ziołami, z rzodkiewką i szczypiorem. Zamiast iść do sklepu po kostkę sera, wyciągam z lodówki mleko i po raz pierwszy sama zrobię sobie twarożek. Od lat robi go moja ciocia, tyle, że ona po mleko idzie do swojej krowy. Ja niestety jej nie mam :) Ale kupuję mleko z tzw. mlekomatów. Mleko musi być świeże, z UHT twaróg na pewno nie wyjdzie. Mleko przelewam do kamionkowego garnka i dodaję parę łyżek śmietany, żeby je zakwasić. I już wiem, że sera dziś nie zjem. Mleko musi postać przykryte lnianą ściereczką parę dni. Im dłużej, tym twaróg będzie kwaśniejszy. Gdy się zsiądzie, naczynie z mlekiem wstawiamy do garnka z zimną wodą i ostrożnie podgrzewamy w tzw. kąpieli wodnej. Woda nie może wrzeć! Mleko powinno być bardzo ciepłe, ale nie gorące. Tajemnica leży właśnie w wolnym podgrzewaniu. Jak mleko będzie zbyt gorące, ser będzie się kruszył. Mleko co jakiś czas mieszamy aż zacznie się oddzielać serwatka. Po kilku minutach przelewamy serwatkę przez płócienną ścierkę, zawijamy i odwieszamy na kilka godzin, by dobrze ją odcisnąć. I gotowe! Wystarczy jeszcze włożyć ser do lodówki by stężał i można jeść. Ciocia jeszcze przed podgrzewaniem, do mleka dodaje śmietanę, by smak sera był lepszy (ok. 100 gramów śmietany na każdy litr mleka). Ja dodam trochę mniej.
Niecierpliwi, którzy nie chcą długo czekać na twarożek, podgrzane mleko mogą zakwasić paroma łyżeczkami soku z cytryny i odstawić na około godzinę. Następnie odcedzić, dodać kilka łyżek śmietany, by otrzymać kremową konsystencję. I włożyć do lodówki. Gotowy twarożek przyprawię startą rzodkiewką, ogórkiem, cebulą lub tylko ziołami. Bardzo lubię z prowansalskimi. Moja koleżanka z pracy je biały ser posypany chili.
Uwielbiam też z pomidorem, ale dowiedziałam się ostatnio, że to nie najlepsze połączenie. Oczywiście od czasu do czasu nam nie zaszkodzi, jednak ser i pomidor jedzone często mogą spowodować bolesną chorobę stawów. Zawarte w pomidorach kwasy łączą się z wapniem tworząc nierozpuszczalne kryształki, które następnie odkładają się w stawach i doprowadzają do powstania stanów zapalnych wywołujących silne bóle.
Biały ser zawiera dużo białka i aminokwasów, oprócz tego magnez, potas, cynk, witaminy A, D, E oraz B. Niestety nie jest bogatym źródłem wapnia, ponieważ w trakcie produkcji tracimy wapń przechodzi do serwatki, która jest następnie odlewana. By pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń musielibyśmy zjeść aż kilogram twarogu.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-04-12 09:49:00
Wyznaję: Jestem czekoholikiem
-
data publikacji: 2012-04-06 10:11:00
Ciężki okres dla żołądka
Idą święta. Przed odchudzającymi się wielka próba! Nie będzie łatwo. Czy uda się wytrwać na diecie czy też na widok mazurków, bab, serników i kiełbasy puszczą wszelkie hamulce? Czy godziny biegania, ćwiczeń, spacerów pójdą na marne? Okaże się później, gdy założymy ulubioną wiosenną sukienkę...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-04-03 14:13:00
Niech żyją wolne kury!
Kupiliście już jajka na święta? Ja tak. Przyjechały w niedzielę prosto ze wsi. Od kur, które biegają po podwórku i są karmione naturalną karmą. Ponoć statystyczny Polak zjada ok. 13 jaj w ciągu miesiąca. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza 10 sztuk tygodniowo. Dużo. Jajka są zdrowe i...
-
data publikacji: 2012-03-28 21:37:00
Przed świętami producenci i sprzedawcy zechcą posprzątać swoje magazyny
Święta za pasem, lada moment zacznie się bieganie po sklepach i zakupy. Niektórzy producenci wykorzystują święta, by pozbyć się zapasów oferując promocje, obniżając ceny. Tych nieuczciwych tropią kontrolerzy Inspekcji Handlowej, którzy regularnie sprawdzają żywność. Ostatnia kontrola nie...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-03-26 10:26:00
Wiosna przyszła, uwaga na nowalijki
Wiem, że kuszą. Sama już nie mogę się doczekać. Ale warto uzbroić się w cierpliwość. Chyba, że uprawiamy je na działce bez nawozów lub kupujemy z ekogospodarstw. Na parapecie możemy zasadzić cebulę na szczypior lub pietruszkę na natkę. Zawierają mnóstwo witaminy C. Potrzebna będzie tylko...
czytaj więcej »
Popularne
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Portal Superstarsi.pl walczy o statuetkę Webstar
- Prostata, gruczoł krokowy, stercz. Łagodny przerost
- Czy sporadyczne skoki ciśnienia są powodem do niepokoju?
- Hotele z lodu
- Badania mammograficzne ratują życie
- Moda 2012. Kobieta 45+
- Profilaktyka raka szyjki macicy
- Prezydent podpisał ustawę o zapobieganiu i zwalczaniu chorób zakaźnych
- Mezoterapia igłowa, depilacja laserowa brody i górnej wargi, botox, peeling chemiczny, mikrodermabrazja
- Terapie zaburzeń potencji
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Celina_14 | 27-04-2012