rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

03-04-2012

Niech żyją wolne kury!

Kupiliście już jajka na święta? Ja tak. Przyjechały w niedzielę prosto ze wsi. Od kur, które biegają po podwórku i są karmione naturalną karmą. 
Ponoć statystyczny Polak zjada ok. 13 jaj w ciągu miesiąca. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza 10 sztuk tygodniowo. Dużo. 
Jajka są zdrowe i choć dostarczają cholesterolu, warto je jeść, bo mają niedużo kalorii, a mnóstwo składników odżywczych. Są bogate w witaminy A, D,E,K, z grupy B, zawierają białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 oraz minerały: potas, cynk, żelazo, fosfor, siarkę. Najlepiej smakują wiosną, gdy kura skubie sobie młodą, soczystą trawkę. Wtedy też mają najwięcej witamin A i D. Jajka polecane są szczególnie dzieciom. Podobno maluchy, które jadły mało jaj czy masła miały niedobory tłuszczowe, w związku z czym gorzej się uczyły, były skłonne do agresji. Cholesterol jest niezbędny dzieciom do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego.
Najzdrowsze są gotowane na miękko, sadzone lub smażone bez tłuszczu. By jajko nie straciło składników odżywczych, należy pamiętać, by nie gotować go powyżej 10 minut.

Umiar, szczególnie w święta, powinny zachować osoby, które mają problemy z cholesterolem. Chyba, że będą jeść tylko białko, które prawie w 90 proc. składa się z wody. Reszta to aminokwasy, witaminy i minerały. Jest ono lepiej trawione niż żółtko i poleca się je osobom na diecie lekkostrawnej. Mój znajomy, biegacz, robi sobie po treningu jajecznicę z samych białek. Jest sycąca, a zarazem nie tuczy, bo 100 gramów białka to zaledwie 45 kcal. Zjadając tyle samo żółtek (średnio z dwóch jajek), przybędzie nam już 350 kcal. No i białkowa jajecznica nie ma cholesterolu, bo zawiera go tylko żółtko. Warto wiedzieć, że białko jaj zakwasza organizm, dlatego dobrze dodać do niego zasadotwórcze warzywo, np. szczypior. 
Osobom chorym dietetycy zalecają nie więcej niż 3-4 jaja w tygodniu, zdrowi mogą jeść nawet jedno dziennie. Tylko pamiętajmy, że jajka są także w wielu potrawach.

 

Kupując jaja, zwracajmy uwagę na pierwszą cyfrę. Mówi nam w jakich warunkach żyła kura, co wiąże się ze smakiem jaj. Stemplować ich nie muszą jedynie hodowcy małego stada do 50 kur, którzy handlują nimi na targu. 
Jaja z 3, których w sklepach najwięcej, pochodzą od kur z tzw. chowu klatkowego, który jest nastawiony na intensywną produkcję. Te kury cierpią, nie oglądają słońca, nie biegają po trawie. Przez cały czas zestresowane siedzą w klatkach. Do tego często mają poobcinane pazury i dzioby, bo mogłyby się zadziobać. Kupując te jaja, dajemy zarobić producentom i wspieramy te barbarzyńskie metody. Zobaczcie na YouTube filmiki, na których widać jak żyją te kury (tylko dla ludzi o mocnych nerwach!). 
Jaja z 2 zniosły ptaki zamknięte w pomieszczeniu, które nie wychodzą na słońce i trawę, ale przynajmniej nie żyją ściśnięte w klatkach. 
Te z 1 pochodzą z chowu wolnowybiegowego. Szczęśliwa kura przez cały dzień biega po trawie, wydziobuje z ziemi robaczki, a nocą śpi w kurniku.
Najzdrowsze są jajka z O. Pochodzą od wybieganych ptaków, które są karmione ekologicznym pokarmem. W sklepach mamy też  jajka od kur zielononóżek. Są bardzo dobre tylko trzeba umieć je rozpoznać, bo często producenci na opakowaniach podają mylące informacje. Jajko od zielononóżki jest mniejsze podłużne, a skorupka jest w kolorze kremowym. Jajka z ekogospodarstw możemy zamówić przez internet i kurier nam je dostarczy. Np. na Allegro można znaleźć ekosprzedawców.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    toja53 | 03-04-2012

    Moja pani endokrynolog powiedziała, że nawet przy wysokim poziomie złego cholesterolu można jeść jajka, byle ich nie łączyć z tłuszczem, czyli jajko na twardo z chrzanem w Wielkanoc, jak najbardziej jest OK. Uwaga! Tłuszczu nie tylko używamy do smażenia czy sadzenia jajek, ale też jest w majonezie, o czym niektórzy zapominają:((
  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 03-04-2012

    Nawet nie wiedziałam, że tak dużo jajek nam wolno. Ja jadam rzadko jajka, ale jak widzę chyba muszę sobie pozwolić chociaż na 2-4 tygodniowo:) a co do numerków na jajkach, to też zawsze sprawdzam co tam jest napisane, gdyż nie mam ochoty jeść jajek nafaszerowanych chemią i stresem kury.
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 04-04-2012

    Ja również zaopatrzyłam się w dużą ilość jajek. Jajka tylko ze wsi ! Mam stałe źródło :) I są wyśmienite, w sklepach kupuje rzadko, ale zawsze jestem ostrożna - zaskoczona jestem jajecznicą białkową dziś koniecznie muszę zrobi ją na kolacje !!! :)
  • zgłoś naruszenie

    benio | 06-04-2012

    jeśli ktoś ma odwagę, to powinien spróbować jaja strusiego. smak nieco inny niż jaja kurzego, ale również pożywne i zdrowe! w dodatku strusie nie są trzymane w klatkach i z a w s z e biegają po wybiegach! :D

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-03-28 21:37:00

    Przed świętami producenci i sprzedawcy zechcą posprzątać swoje magazyny

    Święta za pasem, lada moment zacznie się bieganie po sklepach i zakupy. Niektórzy producenci wykorzystują święta, by pozbyć się zapasów oferując promocje, obniżając ceny. Tych nieuczciwych tropią kontrolerzy Inspekcji Handlowej, którzy regularnie sprawdzają żywność. Ostatnia kontrola nie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-26 10:26:00

    Wiosna przyszła, uwaga na nowalijki

    
Wiem, że kuszą. Sama już nie mogę się doczekać. Ale warto uzbroić się w cierpliwość. Chyba, że uprawiamy je na działce bez nawozów lub kupujemy z ekogospodarstw. Na parapecie możemy zasadzić cebulę na szczypior lub pietruszkę na natkę. Zawierają mnóstwo witaminy C. Potrzebna będzie tylko...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-22 12:53:00

    Hop szklankę wody, w jej święto, czyli dziś!

    Światowy Dzień Wody – obchodzony co roku, 22 marca, by uświadomić państwom wpływ prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną - przyjrzałam się wodzie pod kątem zdrowia. 

     

    Do XVIII wieku uważano, że woda jest substancją jednoskładnikową. Dopiero później...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-21 12:54:00

    Chleb nie tuczy!

    Kupujemy coraz mniej chleba. Mnie to specjalnie nie dziwi, bo w większości sklepów, sprzedają po prostu niedobry. Da się zjeść tylko wtedy, gdy jest ciepły. Potem się kruszy i szybko pleśnieje. A do tego dużo kosztuje. Na przestrzeni ostatnich siedmiu lat ceny pieczywa wzrosły o 35 procent!...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-18 15:50:00

    Zjadajmy i ozdabiajmy

    Zielone, maleńkie listki rzeżuchy są przez nas doceniane raz w roku na Wielkanoc i stanowią zazwyczaj ozdobę świątecznego stołu. 
Rzeżucha powinna na nim gościć przez cały rok, a już na pewno zimą i wczesną wiosną, kiedy trudno o pełnowartościowe jarzyny. Zawiera wiele witamin, m.in.:...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012