Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

22-03-2012

Hop szklankę wody, w jej święto, czyli dziś!

Światowy Dzień Wody – obchodzony co roku, 22 marca, by uświadomić państwom wpływ prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną - przyjrzałam się wodzie pod kątem zdrowia. 

 

Do XVIII wieku uważano, że woda jest substancją jednoskładnikową. Dopiero później udowodniono, że składa się z dwóch pierwiastków: wodoru i tlenu. Jest podstawą naszego życia. Bez niej, nie przeżyjemy dłużej niż kilka dni. W organizmie pełni wiele funkcji, m.in. oczyszcza, nawilża, transportuje substancje odżywcze, metabolity, reguluje utrzymanie stałej temperatury i ciśnienia. Stanowi ok. 62 proc. masy ciała człowieka. Jest w tkankach, we krwi, w komórkach, w nerkach. Nasz mózg prawie w 3/4 składa się z wody

 

Ważne jest, by regularnie ją pić i latem i zimą. Specjaliści ds. żywienia zalecają, by wybierać naturalne wody mineralne. Na co dzień, te z niską zawartością minerałów. Mogą je pić bez ograniczeń ludzie w każdym wieku. Te o wyższym stężeniu polecane są osobom, które mają niedobory np. magnezu czy wapnia. Ale muszą oni wiedzieć, że taka woda zawiera dużo chlorku sodu czyli soli, która podwyższa ciśnienie i zatrzymuje wodę w organizmie. Dlatego nie zaleca się jej chorym na nadciśnienie, cukrzycę czy na serce. Nie jest polecana też dzieciom ani do gotowania. Gotować można natomiast wodę źródlaną, jeśli z kranu jest niskiej jakości. Trzeba wiedzieć, że wody źródlane mają śladowe ilości składników mineralnych, a im mniej ich w wodzie, tym wartość zdrowotna mniejsza. Jeśli już płacimy, to lepiej za coś, co przynajmniej wyjdzie nam na zdrowie. 

Mówi się, że najzdrowsze wody to te bez bąbelków. Ale to nieprawda. Woda gazowana wcale nie jest mniej wartościowa i ci co lubią mogą ją bez obaw pić. Chyba, że mają kłopoty gastryczne, wtedy lepiej ją ograniczyć lub zamienić na niegazowaną. 

Należy uważać na wody lecznicze, bo można przedawkować minerały w nich zawarte. Lepiej poradzić się lekarza, które wybrać i jak często popijać. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    toja53 | 22-03-2012

    No to wypiłam pół litra. Wody. Za to, żeby jej nam nigdy nie zabrakło:))
  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 26-03-2012

    Dla mnie nawet święta wody nie musi być, żeby ją pić. Codziennie przynajmniej 1,5 litra:)
  • zgłoś naruszenie

    Renata62 | 29-03-2012

    Kiedyś nie lubiłam w ogóle wody a teraz nie wyobrażam sobie bez niej dnia! całe 1,5 litra na dzie - jak Pani Wiesia59. Pozdrawiam
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 29-03-2012

    Uwielbiam wodę jest ona świetną sprawa na oszukanie żołądka, będąc na diecie woda bardzo mi pomogła. Straciła wtedy sporo kilogramów :)

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-03-21 12:54:00

    Chleb nie tuczy!

    Kupujemy coraz mniej chleba. Mnie to specjalnie nie dziwi, bo w większości sklepów, sprzedają po prostu niedobry. Da się zjeść tylko wtedy, gdy jest ciepły. Potem się kruszy i szybko pleśnieje. A do tego dużo kosztuje. Na przestrzeni ostatnich siedmiu lat ceny pieczywa wzrosły o 35 procent!...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-18 15:50:00

    Zjadajmy i ozdabiajmy

    Zielone, maleńkie listki rzeżuchy są przez nas doceniane raz w roku na Wielkanoc i stanowią zazwyczaj ozdobę świątecznego stołu. 
Rzeżucha powinna na nim gościć przez cały rok, a już na pewno zimą i wczesną wiosną, kiedy trudno o pełnowartościowe jarzyny. Zawiera wiele witamin, m.in.:...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-14 21:00:00

    Uwaga! Łowią klientów na „bio” i „eko”!

    Na hasłach: naturalny, bio, eko, zdrowy, niektórzy biznesmeni robią złoty interes. Niedawno okazało się, że niemieckie firmy oszukują klientów, sprzedając swoje przemysłowe produkty wytwarzane z tanich składników, jako naturalne. Niemiecka organizacja konsumencka Watchfood odkryła, że owocowa...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-12 15:41:00

    Zapomniany smak masła

    Jako dziecko jadłam chleb grubo smarowany masłem. Dziś nie tknę go za nic w świecie. Chyba swoje już zjadłam. Ale są tacy, którzy za pajdę chrupiącego chleba ze świeżym masłem wiele by dali. I choć można kupić dobry bochenek lub samemu go upiec, to masło nie jest już takie jak dawniej....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-10 11:41:00

    Pod lupą: jogurty

    
Czytacie etykiety będąc na zakupach? Ja zawsze. Nie lubię być oszukiwana, a jeszcze bardziej nie lubię za to płacić. Chcę wiedzieć co jem i co podaję mojej rodzinie. Dlatego przyglądam się temu co robią i wypisują producenci. Nie kupuję owocowych jogurtów, soków, napojów, zup w proszku,...

    czytaj więcej »

Popularne

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012