Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

12-03-2012

Zapomniany smak masła

Jako dziecko jadłam chleb grubo smarowany masłem. Dziś nie tknę go za nic w świecie. Chyba swoje już zjadłam. Ale są tacy, którzy za pajdę chrupiącego chleba ze świeżym masłem wiele by dali. I choć można kupić dobry bochenek lub samemu go upiec, to masło nie jest już takie jak dawniej. Ciekawe dlaczego? W dużych miastach pewnie nikt już w domu go nie robi, ale znam rodziny na wsiach, które po dziś dzień je robią. Znajoma Basia, która mieszka w jednej z górskich wiosek, masła nie kupuje. Sama robi też sery: żółty i biały, a jej mąż wędliny. Masło robi z tłustej śmietanki lub z mleka krowiego (UHT się nie nadaje). Gdy przynosi nam pojemniczek jak przyjeżdżamy, nie jest ono żółte jak to sklepowe, tylko białe i bardzo ładnie pachnie. Kupując masło w sklepach należy czytać etykiety, bo cwani producenci lubią wprowadzać nas w błąd sprzedając masła w podobnych opakowaniach lub zastępując nazwę masło inną, np. miksełko, masełko albo podana jest tylko nazwa województwa, z którego pochodzi. Często stosowaną praktyką nieuczciwych producentów, jest podawanie, że kostka zawiera 82 proc. tłuszczu, ale już nie dodają, że roślinnego. Co zatem kryje się pod papierkiem? M.in. tłuszcze sztucznie utwardzane, których nie zaleca się dzieciom i osobom starszym, emulgatory, np. E471, sól, barwnik E160A, beta-karoten, aromaty. Tyle, że taka kostka nie jest już masłem, a miksem do smarowania. W zależności od tego, jak dużo jest tłuszczu mlecznego w maśle, wyróżnia się cztery jego rodzaje: delikatesowe (zawiera min. 82 proc. tłuszczu), ekstra i wyborowe (min. 80 proc. tłuszczu) oraz śmietankowe (min. 73,5 proc. tłuszczu). Masło extra jest zdrowsze, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy, od masła śmietankowego. Prawdziwe masło powinno mieć śmietankowy zapach, bez wyczuwalnego zapachu margaryny, biały kolor, być bardzo twarde po wyjęciu z lodówki i na początku kruszyć się przy smarowaniu. Podczas roztapiania w garnku, prawdziwe wytworzy białą pianę, miks stopi się jak olej. Dobre masło kosztuje ponad 4 zł, podrabiane o połowę mniej. Dużo więcej zapłacimy za pojemniczki z masłem w sklepach ekologicznych (ok. 10 zł za 200 g). Należy pamiętać, że masło zawiera cholesterol i osoby chorujące na miażdżycę, nadciśnienie, mające wysoki poziom cholesterolu, nie powinny go używać. Z umiarem chleb powinny smarować osoby otyłe, gdyż jedna łyżka masła to aż 147 kalorii i ponad 16 g tłuszczu. Masło powinny jeść szczególnie dzieci i kobiety w ciąży. Warto wiedzieć, że na maśle nie wolno smażyć, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza się akroleina, która jest rakotwórcza. Ale rozgrzanym można polać potrawę.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 26-03-2012

    To prawda, co Pani pisze na temat masła... ale pyszny ciepły chleb posmarowany masłem hmmm....smak dzieciństwa:)
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 04-04-2012

    Pani "Wiesiu59" potwierdzam nic nie zastąpi smaku cieplutkiego chlebka z masełkiem... palce lizać :))))

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-03-10 11:41:00

    Pod lupą: jogurty

    
Czytacie etykiety będąc na zakupach? Ja zawsze. Nie lubię być oszukiwana, a jeszcze bardziej nie lubię za to płacić. Chcę wiedzieć co jem i co podaję mojej rodzinie. Dlatego przyglądam się temu co robią i wypisują producenci. Nie kupuję owocowych jogurtów, soków, napojów, zup w proszku,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-09 13:31:00

    Nie dla nas sushi

    Ostatnio nadmieniłam, że sushi jest dobre tylko dla Japończyków. Dlaczego? Zbadali to naukowcy z Instytutu Station Biologique de Roscoff we Francji i okazało się, że tylko Japończycy bez problemów trawią ten smakołyk, zaś reszcie populacji grozi niestrawność i złe samopoczucie ze względu na...czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-24 17:09:00

    My też możemy w tę sobotę urządzić sobie w domu Arabian Night

    Właśnie przeczytałam na fejsbuku, że grupa Zdrowo Podjeść!, o której wam ostatnio wspominałam, nie próżnuje. W sobotę organizuje kolejne wspólne gotowanie. Niestety miejsc już nie ma. Ostatnio każdy chwalił się daniami, które najlepiej mu wychodzą, a teraz będą musieli zmierzyć się z...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-22 11:46:00

    
Najpierw zmierzą i zważą, potem doradzą co zjeść



    Japoński producent wag otworzył w Tokio nietypową restaurację Tanita Shokudo. Ponoć Japończycy zaczęli martwić się o swoje nawyki żywieniowe i napływ żywności z Zachodu. Jedzą więcej frytek i hamburgerów, co przekłada się na tycie i coraz częstsze choroby. 
Już dziesięć lat temu gerontolog...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-16 11:57:00

    Po tłustym czwartku zalecam pięć dni samby

     

    "Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje" - mówi stare porzekadło. Wątroba taka łaskawa nie będzie:)  

     

    Ostatki, zapusty, mięsopusty to staropolskie nazwy karnawału, który rozpoczyna się 1 stycznia i trwa aż do wtorku...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012