Czytacie etykiety będąc na zakupach? Ja zawsze. Nie lubię być oszukiwana, a jeszcze bardziej nie lubię za to płacić. Chcę wiedzieć co jem i co podaję mojej rodzinie. Dlatego przyglądam się temu co robią i wypisują producenci. Nie kupuję owocowych jogurtów, soków, napojów, zup w proszku,...
czytaj więcej »12-03-2012
Zapomniany smak masła
Jako dziecko jadłam chleb grubo smarowany masłem. Dziś nie tknę go za nic w świecie. Chyba swoje już zjadłam. Ale są tacy, którzy za pajdę chrupiącego chleba ze świeżym masłem wiele by dali. I choć można kupić dobry bochenek lub samemu go upiec, to masło nie jest już takie jak dawniej. Ciekawe dlaczego? W dużych miastach pewnie nikt już w domu go nie robi, ale znam rodziny na wsiach, które po dziś dzień je robią. Znajoma Basia, która mieszka w jednej z górskich wiosek, masła nie kupuje. Sama robi też sery: żółty i biały, a jej mąż wędliny. Masło robi z tłustej śmietanki lub z mleka krowiego (UHT się nie nadaje). Gdy przynosi nam pojemniczek jak przyjeżdżamy, nie jest ono żółte jak to sklepowe, tylko białe i bardzo ładnie pachnie. Kupując masło w sklepach należy czytać etykiety, bo cwani producenci lubią wprowadzać nas w błąd sprzedając masła w podobnych opakowaniach lub zastępując nazwę masło inną, np. miksełko, masełko albo podana jest tylko nazwa województwa, z którego pochodzi. Często stosowaną praktyką nieuczciwych producentów, jest podawanie, że kostka zawiera 82 proc. tłuszczu, ale już nie dodają, że roślinnego. Co zatem kryje się pod papierkiem? M.in. tłuszcze sztucznie utwardzane, których nie zaleca się dzieciom i osobom starszym, emulgatory, np. E471, sól, barwnik E160A, beta-karoten, aromaty. Tyle, że taka kostka nie jest już masłem, a miksem do smarowania. W zależności od tego, jak dużo jest tłuszczu mlecznego w maśle, wyróżnia się cztery jego rodzaje: delikatesowe (zawiera min. 82 proc. tłuszczu), ekstra i wyborowe (min. 80 proc. tłuszczu) oraz śmietankowe (min. 73,5 proc. tłuszczu). Masło extra jest zdrowsze, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy, od masła śmietankowego. Prawdziwe masło powinno mieć śmietankowy zapach, bez wyczuwalnego zapachu margaryny, biały kolor, być bardzo twarde po wyjęciu z lodówki i na początku kruszyć się przy smarowaniu. Podczas roztapiania w garnku, prawdziwe wytworzy białą pianę, miks stopi się jak olej. Dobre masło kosztuje ponad 4 zł, podrabiane o połowę mniej. Dużo więcej zapłacimy za pojemniczki z masłem w sklepach ekologicznych (ok. 10 zł za 200 g). Należy pamiętać, że masło zawiera cholesterol i osoby chorujące na miażdżycę, nadciśnienie, mające wysoki poziom cholesterolu, nie powinny go używać. Z umiarem chleb powinny smarować osoby otyłe, gdyż jedna łyżka masła to aż 147 kalorii i ponad 16 g tłuszczu. Masło powinny jeść szczególnie dzieci i kobiety w ciąży. Warto wiedzieć, że na maśle nie wolno smażyć, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza się akroleina, która jest rakotwórcza. Ale rozgrzanym można polać potrawę.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-03-10 11:41:00
Pod lupą: jogurty
-
data publikacji: 2012-03-09 13:31:00
Nie dla nas sushi
Ostatnio nadmieniłam, że sushi jest dobre tylko dla Japończyków. Dlaczego? Zbadali to naukowcy z Instytutu Station Biologique de Roscoff we Francji i okazało się, że tylko Japończycy bez problemów trawią ten smakołyk, zaś reszcie populacji grozi niestrawność i złe samopoczucie ze względu na...czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-24 17:09:00
My też możemy w tę sobotę urządzić sobie w domu Arabian Night
Właśnie przeczytałam na fejsbuku, że grupa Zdrowo Podjeść!, o której wam ostatnio wspominałam, nie próżnuje. W sobotę organizuje kolejne wspólne gotowanie. Niestety miejsc już nie ma. Ostatnio każdy chwalił się daniami, które najlepiej mu wychodzą, a teraz będą musieli zmierzyć się z...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-22 11:46:00
Najpierw zmierzą i zważą, potem doradzą co zjeść
Japoński producent wag otworzył w Tokio nietypową restaurację Tanita Shokudo. Ponoć Japończycy zaczęli martwić się o swoje nawyki żywieniowe i napływ żywności z Zachodu. Jedzą więcej frytek i hamburgerów, co przekłada się na tycie i coraz częstsze choroby. Już dziesięć lat temu gerontolog...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-16 11:57:00
Po tłustym czwartku zalecam pięć dni samby
"Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje" - mówi stare porzekadło. Wątroba taka łaskawa nie będzie:)Ostatki, zapusty, mięsopusty to staropolskie nazwy karnawału, który rozpoczyna się 1 stycznia i trwa aż do wtorku...
Popularne
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- „Weekend z królem”, reż. Roger Michell, Wielka Brytania
- Kontuzje. Pierwsza pomoc: PRICE i PRICEMM
- Andropauza. Dziesięć pytań sprawdzających objawy
- Zakopane. Miasto, które ma w sobie to coś
- Wielkanoc. Przepisy kulinarne
- Drugie życie we dwoje
- Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia
- Jakie są nowoczesne metody leczenia zaćmy?
- Renta dożywotnia i odwrócona hipoteka
- Rak prostaty (czyli gruczołu krokowego lub stercza)
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
WIESIA59 | 26-03-2012
Celina_14 | 04-04-2012