Właśnie przeczytałam na fejsbuku, że grupa Zdrowo Podjeść!, o której wam ostatnio wspominałam, nie próżnuje. W sobotę organizuje kolejne wspólne gotowanie. Niestety miejsc już nie ma. Ostatnio każdy chwalił się daniami, które najlepiej mu wychodzą, a teraz będą musieli zmierzyć się z...
czytaj więcej »09-03-2012
Nie dla nas sushi
Ostatnio nadmieniłam, że sushi jest dobre tylko dla Japończyków. Dlaczego? Zbadali to naukowcy z Instytutu Station Biologique de Roscoff we Francji i okazało się, że tylko Japończycy bez problemów trawią ten smakołyk, zaś reszcie populacji grozi niestrawność i złe samopoczucie ze względu na różnice w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Wszystko zaczęło się od badania enzymów zdolnych do trawienia alg morskich, które są składnikiem tej orientalnej potrawy. Zespół naukowców odkrył, że pewien gen koduje enzym rozkładający węglowodany budujące ściany komórkowe alg i znajduje się w większości bakterii morskich, a także, co ciekawe, w jelitach większości Japończyków. Nie mają go natomiast ani Polacy, ani Amerykanie ani inne nacje. Tylko skąd geny z bakterii morskich w kiszkach Japończyków? Naukowcy podejrzewają, że w toku ewolucji bakterie obecne w algach przywędrowały do układu pokarmowego Japończyków i tam bakteriom jelitowym przekazały swoje geny. Dzięki temu, mogą oni zajadać się sushi. My zaś musimy liczyć się z niestrawnością, bólami brzucha, bo nie mamy enzymów rozkładających cukry obecne w algach. Ale nie rezygnujmy z ryb, bo są źródłem kwasów omega-3 i mają korzystny wpływ na stan zdrowia. Zdrowsze będą te duszone lub pieczone niż surowe. Miłośnikom sushi, na pocieszenie dodam, że pewnie mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni mają kłopoty po zjedzeniu naszych kiszonych ogórków i kapusty :)Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-02-24 17:09:00
My też możemy w tę sobotę urządzić sobie w domu Arabian Night
-
data publikacji: 2012-02-22 11:46:00
Najpierw zmierzą i zważą, potem doradzą co zjeść
Japoński producent wag otworzył w Tokio nietypową restaurację Tanita Shokudo. Ponoć Japończycy zaczęli martwić się o swoje nawyki żywieniowe i napływ żywności z Zachodu. Jedzą więcej frytek i hamburgerów, co przekłada się na tycie i coraz częstsze choroby. Już dziesięć lat temu gerontolog...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-16 11:57:00
Po tłustym czwartku zalecam pięć dni samby
"Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje" - mówi stare porzekadło. Wątroba taka łaskawa nie będzie:)Ostatki, zapusty, mięsopusty to staropolskie nazwy karnawału, który rozpoczyna się 1 stycznia i trwa aż do wtorku...
-
data publikacji: 2012-02-13 13:40:00
Pączki, faworki – raz do roku, to nie grzech
Koniec karnawału zbliża się wielkimi krokami. Szkoda, bo jeszcze nie udało mi sięwyjść na imprezę. Za to, za parę dni najlepszy czwartek. Będzie słodko i tłusto. Poza tym, to ostatnia okazja, by przed postem najeść się do woli :)Mówią, że tego dnia trzeba zjeść choć...
-
data publikacji: 2012-02-07 19:28:00
Smaki dzieciństwa - pamiętacie?
Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które kiedyś robiła babcia czy mama. Dania, które kojarzą się z domem, z dzieciństwem. Znamy dokładnie ich smak, zapach, ale nie potrafimy odtworzyć, bo albo nie mamy receptury albo ingrediencje dziś nie te. Jedno jest pewne: tych potraw nic nie jest w...
czytaj więcej »
Popularne
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- „Weekend z królem”, reż. Roger Michell, Wielka Brytania
- Kontuzje. Pierwsza pomoc: PRICE i PRICEMM
- Andropauza. Dziesięć pytań sprawdzających objawy
- Zakopane. Miasto, które ma w sobie to coś
- Wielkanoc. Przepisy kulinarne
- Drugie życie we dwoje
- Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia
- Jakie są nowoczesne metody leczenia zaćmy?
- Renta dożywotnia i odwrócona hipoteka
- Rak prostaty (czyli gruczołu krokowego lub stercza)
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
WIESIA59 | 09-03-2012
Ja staram się przekonać do tej kuchni, lecz po Pani artykule zostaję przy tradycyjnych wersjach ryby. Pozdrawiam:))