rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

24-02-2012

My też możemy w tę sobotę urządzić sobie w domu Arabian Night

Właśnie przeczytałam na fejsbuku, że grupa Zdrowo Podjeść!, o której wam ostatnio wspominałam, nie próżnuje. W sobotę organizuje kolejne wspólne gotowanie. Niestety miejsc już nie ma. Ostatnio każdy chwalił się daniami, które najlepiej mu wychodzą, a teraz będą musieli zmierzyć się z potrawami kuchni arabskiej, bo spotkanie jest pod hasłem Arabian Night. Paweł Sito, który na naszym portalu tworzy listę przebojów dwóch stuleci, zdradził mi, że nigdy wcześniej nie gotował nic arabskiego i nie będzie się porywał na jakieś skomplikowane danie. Zapowiedział, że zrobi sezamki. Szykuje się prawdziwa uczta. Pokażemy wam fotorelację z biesiady, a na fejsbuku na grupie Zdrowo Podjeść! pojawią się przepisy na arabskie przysmaki wraz ze zdjęciami.



Zainspirowana tym rejonem świata, postanowiłam bliżej przyjrzeć się tejże kuchni. Wielu cennych informacji udzieliła mi Marzena Warsztocka, która doskonale ją zna i świetnie przyrządza arabskie przysmaki, prowadzi bloga kulinarnego Arabskie smaki oraz sklep arabskie.pl. 
Na tę kuchnię składają się tradycje kulinarne co najmniej kilku krajów. Można ją podzielić na kuchnię Bliskiego Wschodu i krajów Północnej Afryki, bowiem kuchnia syryjska czy libańska różni się 
od tej w Tunezji czy w Maroku. Składniki są prawie takie same, dania i metody ich przyrządzania podobne, ale w każdym rejonie stosuje się inne mieszanki przypraw, inne przepisy.

W menu mieszkańców Arabii Saudyjskiej, Kuwejtu i Emiratów Arabskich od zawsze było głównie mięso owiec i wielbłądów oraz ich mleko. Posiłki były urozmaicane przyprawami i produktami z oazy. Dziś w tych krajach warzywa i owoce nadal mają drugorzędne znaczenie. Zupełnie inaczej jest w krajach dawnej Asyrii, zamieszkiwanych przez fellahów - rolników, uprawiających ziemię. Obok mięsa, głównie baraniny, jagnięciny, wołowiny w kuchni libańskiej, syryjskiej, palestyńskiej dominują warzywa, owoce i całe bogactwo przypraw i ziół.

Kuchnia Północnej Afryki to wpływy kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej i kontynentalnej afrykańskiej. Bardzo popularnym mięsnym daniem jest tam tadżin czyli duszona wołowina, jagnięcina lub kurczak pokrojone w kostkę z warzywami, przygotowywany w charakterystycznym glinianym naczyniu. Dania są zazwyczaj pikantne - nie żałują tam papryczki chili. Robią z niej harrisę czyli bardzo ostrą pastę z dodatkiem czosnku i przypraw. Słynną przyprawą jest popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku, ras el hannout, w skład której wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych.
W kuchni Bliskiego Wschodu używa się dużo warzyw. Głównie cieciorkę, bób, soczewicę, okrę, pomidory, bakłażany, paprykę, cebulę, czosnek, kabaczki, karczochy, pietruszkę i różne rodzaje sałat. I przyprawy. Mnóstwo aromatycznych przypraw, które nadają daniom charakterystycznego smaku i zapachu. Głównie są to kumin, cynamon, goździki, mięta, kardamon, kolendra. Niektóre z nich oprócz poprawiania smaku potraw mają działanie lecznicze, np. kumin i kolendra usprawniają trawienie.
Najpopularniejsze dania Bliskiego Wschodu to hommos - pasta z cieciorki z dodatkiem tahini czyli pasty z sezamu, kebab z mięsa baraniego lub wołowego, tabbouleh czyli sałatka z pietruszki z dodatkiem kaszy burgul i warzyw. Wśród przystawek ważne miejsce zajmują również jebra - farsz z ryżu z mięsem lub warzywami zawijany liście winogron i makdous - kiszone małe bakłażanki nadziewane orzechami włoskimi, papryką i czosnkiem.
Arabowie do posiłku piją przede wszystkim wodę. W ciągu dnia gaszą pragnienie sokami owocowymi lub ayranem czyli zimnym jogurtem z wodą i solą. Uwielbiają też herbatę, mocną i bardzo słodką, do której dodaje się kardamon. Najpopularniejszym arabskim deserem są baklava i kunafa oraz ciasteczka mamoul nadziewane daktylami lub pistacjami albo orzechami. Ciasteczka przygotowuje się z pomocą drewnianej foremki, która nadaje im kształt.

Ponoć, by poznać prawdziwą kuchnię arabską, nie wystarczy tam pojechać na wakacje i stołować się w restauracjach. Prawdziwe arabskie jedzenie zjemy w domach. Są oczywiście dobre restauracje, gdzie miejsca rezerwowane są z wyprzedzeniem, ale trzeba je znać. Kiedyś rozmawiałam z gwiazdami o jedzeniu i wtedy Katarzyna Figura opowiadała mi o swojej niezapomnianej podroży do Egiptu, gdzie pojechała na międzynarodowy festiwal filmowy. Któregoś dnia wybrała się na wycieczkę do biednej dzielnicy Kairu i tam kupiła na ulicy od mężczyzny w dżelabie arabski chleb - pitę, którego smak i zapach pamięta do dziś. I nie dorównały mu nawet bankietowe potrawy, które aktorka jadła wcześniej. 



Jakie arabskie dania robicie w domu? Ja najbardziej lubię pasty z bakłażana i ciecierzycy oraz kotleciki z ciecierzycy.   
 


 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Julia | 29-02-2012

    Droga Agnieszko, jest mi wstyd się przyznać ale niestety nie mam żadnego doświadczenia z kuchnia arabską. Twój artykuł mnie bardzo zainspirował i zamierzam porządnie przestudiować wspomnianą kuchnie! mam nadzieję, że dania mi wyjdą, jak tak pochwalę się nimi
  • zgłoś naruszenie

    stars | 08-03-2012

    Moje odkrycie to kasza bulgur, którą można podać z duszonymi warzywami. Pycha.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-02-22 11:46:00

    
Najpierw zmierzą i zważą, potem doradzą co zjeść



    Japoński producent wag otworzył w Tokio nietypową restaurację Tanita Shokudo. Ponoć Japończycy zaczęli martwić się o swoje nawyki żywieniowe i napływ żywności z Zachodu. Jedzą więcej frytek i hamburgerów, co przekłada się na tycie i coraz częstsze choroby. 
Już dziesięć lat temu gerontolog...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-16 11:57:00

    Po tłustym czwartku zalecam pięć dni samby

     

    "Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje" - mówi stare porzekadło. Wątroba taka łaskawa nie będzie:)  

     

    Ostatki, zapusty, mięsopusty to staropolskie nazwy karnawału, który rozpoczyna się 1 stycznia i trwa aż do wtorku...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-13 13:40:00

    Pączki, faworki – raz do roku, to nie grzech

     

    Koniec karnawału zbliża się wielkimi krokami. Szkoda, bo jeszcze nie udało mi się
    wyjść na imprezę. Za to, za parę dni najlepszy czwartek. Będzie słodko i tłusto. Poza tym, to ostatnia okazja, by przed postem najeść się do woli :) 

    Mówią, że tego dnia trzeba zjeść choć...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-07 19:28:00

    Smaki dzieciństwa - pamiętacie?

    Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które kiedyś robiła babcia czy mama. Dania, które kojarzą się z domem, z dzieciństwem. Znamy dokładnie ich smak, zapach, ale nie potrafimy odtworzyć, bo albo nie mamy receptury albo ingrediencje dziś nie te. Jedno jest pewne: tych potraw nic nie jest w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-03 11:36:00

    Zapraszam na gorącą czekoladę

    
Gdy za oknem minus 15, a gdzieniegdzie nawet minus 30, całe nasze ciało i organizm krzyczą, że chcą się rozgrzać. Gorące gofry, tłuste golonka, kiełbasy tylko nas utuczą. Jak akurat nie jesteśmy na narciarskim wypadzie, mniej się ruszamy, więc też nie potrzebujemy aż tyle energii, co w...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012