rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

10-03-2012

Pod lupą: jogurty


Czytacie etykiety będąc na zakupach? Ja zawsze. Nie lubię być oszukiwana, a jeszcze bardziej nie lubię za to płacić. Chcę wiedzieć co jem i co podaję mojej rodzinie. Dlatego przyglądam się temu co robią i wypisują producenci. Nie kupuję owocowych jogurtów, soków, napojów, zup w proszku, gotowych dań w słoikach, podrabianego masła, tanich wędlin, które mienią się wszystkimi kolorami tęczy. Wychodzę z założenia, że lepiej jest kupić mniej, ale zdrowszego jedzenia niż objadać się pseudo szynką za 10 zł za kilogram i w przyszłości wydawać krocie na leki. 
Niestety nie jest łatwo robić dziś zakupy. Trudno znaleźć prawdziwą śmietanę bez zagęstników, chleb bez polepszaczy. Ostatnio przyjrzałam się jogurtom. Warto je jeść, bo są zdrowe, mają dużo białka, wapnia, bakterii probiotycznych, wspomagają trawienie, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom złego cholesterolu. Ale powiem wam, że prawdziwych ze świecą szukać. Powinny składać się z mleka i bakterii, ale skład większości jest znacznie "bogatszy". Zawierają m.in. żelatynę wieprzową, pektyny lub skrobię modyfikowaną, którymi zagęszcza się jogurt rozrzedzany przez wsad owocowy. Wsad często jest sztucznie podkręcany barwnikami i aromatami. Warto zwrócić uwagę na nazwy, bo jogurt malinowy to nie to samo co jogurt o smaku malinowym. Pierwszy ma prawdziwe owoce, drugi może mieć wyłącznie syntetyczny zapach. Wielu producentów dodaje mleko w proszku czyli wysokokaloryczny cukier mleczny i cholesterol. W owocowych nie brakuje też cukru. Zaś owoców jest jak na lekarstwo. Albo są tylko obietnicą, albo jest ich niewiele. Znalazłam jogurty malinowe, które według producenta miały zawierać kawałki malin, a nie było ich tam wcale. Koloru jogurtowi dodają nie owoce, a koncentrat soku z buraków. 
By jogurt miał dłuższy termin przydatności, czasem się go ogrzewa czyli poddaje termizacji. W tym procesie giną dobroczynne bakterie, dlatego producent powinien nas o tym poinformować. Warto wiedzieć, że dodawanie konserwantów do jogurtu jest zabronione, nie dajmy się więc nabrać gdy producent wspomina, że jego produkt jest bez konserwantów. Zastanówmy się, czy warto wydawać pieniądze skoro samemu można przygotować jogurt, dodając ulubione owoce. Wychodzi zdrowiej i taniej. Ja litr mleka podgrzewam do 40 stopni i dodaję kubeczek jogurtu naturalnego, najlepiej ekologicznego. Mieszam. Odstawiam na cztery godziny w ciepłe miejsce. Dodaję owoce i gotowe!

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    | 11-03-2012

    Bardzo mnie cieszy jak słyszę o coraz mniejszej naiwności w to, że wielkie koncerny produkujące żywność chcą dla człowieka dobrze. Nic z tych rzeczy ... :-( Są nastawione tylko i wyłącznie na zysk!!! i nie ma zmiłuj ... Popieram czytanie etykiet na wszystkim, nawet w sklepach eko, tam też oszukują. Wiem, że to czasochłonne zajęcie, ale tak naprawdę w krótkim czasie można się podszkolić i mieć rozeznanie co aktualnie nadaje się do jedzenia. Warto kupować jakościowo a nie ilościowo, finansowo na to samo wychodzi, bo kupuje się tyle ile potrzeba, nie wyrzuca się jedzenia, bardziej się je ceni i szanuje.
    Często te doświadczenia z etykietami inspirują :-) - sami zaczynamy domowym sposobem "produkować" swoje, chociażby wspomniany powyżej jogurt! :-)
  • zgłoś naruszenie

    mika46 | 11-03-2012

    Zgadzam się z tym w 100%. Jeżeli sami o siebie nie zadbamy to żaden producent tego nie zrobi. Oni nastawieni są, aby wszystko dobrze smakowało i ładnie wyglądało.
    Pamiętajmy o czytaniu informacji co dany produkt zawiera w składzie, dbajmy o swoje zdrowie i nie kupujmy produktów które nam szkodzą.
    Pani Agnieszko, moje zakupy też trwają nieco dłużej, ponieważ staram się czytać skład nieznanych mi produktów. Myślę, że warto poświęcić trochę czasu dla zdrowia. Pozdrawiam.
  • zgłoś naruszenie

    benio | 26-03-2012

    ja się zawziąłem i zrezygnowałem z jogurtów kolorowych, a ostatnio jadłem tylko takie z ziarnami albo z muesli, bo mi się zdawało, że są zdrowsze od zwykłych. teraz jem tylko jogurt naturalny. wielkie zdziwienie: jest słodki i pyszny. i wcale nie mam ochoty wracać do kolorowych

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-03-09 13:31:00

    Nie dla nas sushi

    Ostatnio nadmieniłam, że sushi jest dobre tylko dla Japończyków. Dlaczego? Zbadali to naukowcy z Instytutu Station Biologique de Roscoff we Francji i okazało się, że tylko Japończycy bez problemów trawią ten smakołyk, zaś reszcie populacji grozi niestrawność i złe samopoczucie ze względu na...czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-24 17:09:00

    My też możemy w tę sobotę urządzić sobie w domu Arabian Night

    Właśnie przeczytałam na fejsbuku, że grupa Zdrowo Podjeść!, o której wam ostatnio wspominałam, nie próżnuje. W sobotę organizuje kolejne wspólne gotowanie. Niestety miejsc już nie ma. Ostatnio każdy chwalił się daniami, które najlepiej mu wychodzą, a teraz będą musieli zmierzyć się z...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-22 11:46:00

    
Najpierw zmierzą i zważą, potem doradzą co zjeść



    Japoński producent wag otworzył w Tokio nietypową restaurację Tanita Shokudo. Ponoć Japończycy zaczęli martwić się o swoje nawyki żywieniowe i napływ żywności z Zachodu. Jedzą więcej frytek i hamburgerów, co przekłada się na tycie i coraz częstsze choroby. 
Już dziesięć lat temu gerontolog...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-16 11:57:00

    Po tłustym czwartku zalecam pięć dni samby

     

    "Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje" - mówi stare porzekadło. Wątroba taka łaskawa nie będzie:)  

     

    Ostatki, zapusty, mięsopusty to staropolskie nazwy karnawału, który rozpoczyna się 1 stycznia i trwa aż do wtorku...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-13 13:40:00

    Pączki, faworki – raz do roku, to nie grzech

     

    Koniec karnawału zbliża się wielkimi krokami. Szkoda, bo jeszcze nie udało mi się
    wyjść na imprezę. Za to, za parę dni najlepszy czwartek. Będzie słodko i tłusto. Poza tym, to ostatnia okazja, by przed postem najeść się do woli :) 

    Mówią, że tego dnia trzeba zjeść choć...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012