10-03-2012
Pod lupą: jogurty
Czytacie etykiety będąc na zakupach? Ja zawsze. Nie lubię być oszukiwana, a jeszcze bardziej nie lubię za to płacić. Chcę wiedzieć co jem i co podaję mojej rodzinie. Dlatego przyglądam się temu co robią i wypisują producenci. Nie kupuję owocowych jogurtów, soków, napojów, zup w proszku, gotowych dań w słoikach, podrabianego masła, tanich wędlin, które mienią się wszystkimi kolorami tęczy. Wychodzę z założenia, że lepiej jest kupić mniej, ale zdrowszego jedzenia niż objadać się pseudo szynką za 10 zł za kilogram i w przyszłości wydawać krocie na leki. Niestety nie jest łatwo robić dziś zakupy. Trudno znaleźć prawdziwą śmietanę bez zagęstników, chleb bez polepszaczy. Ostatnio przyjrzałam się jogurtom. Warto je jeść, bo są zdrowe, mają dużo białka, wapnia, bakterii probiotycznych, wspomagają trawienie, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom złego cholesterolu. Ale powiem wam, że prawdziwych ze świecą szukać. Powinny składać się z mleka i bakterii, ale skład większości jest znacznie "bogatszy". Zawierają m.in. żelatynę wieprzową, pektyny lub skrobię modyfikowaną, którymi zagęszcza się jogurt rozrzedzany przez wsad owocowy. Wsad często jest sztucznie podkręcany barwnikami i aromatami. Warto zwrócić uwagę na nazwy, bo jogurt malinowy to nie to samo co jogurt o smaku malinowym. Pierwszy ma prawdziwe owoce, drugi może mieć wyłącznie syntetyczny zapach. Wielu producentów dodaje mleko w proszku czyli wysokokaloryczny cukier mleczny i cholesterol. W owocowych nie brakuje też cukru. Zaś owoców jest jak na lekarstwo. Albo są tylko obietnicą, albo jest ich niewiele. Znalazłam jogurty malinowe, które według producenta miały zawierać kawałki malin, a nie było ich tam wcale. Koloru jogurtowi dodają nie owoce, a koncentrat soku z buraków. By jogurt miał dłuższy termin przydatności, czasem się go ogrzewa czyli poddaje termizacji. W tym procesie giną dobroczynne bakterie, dlatego producent powinien nas o tym poinformować. Warto wiedzieć, że dodawanie konserwantów do jogurtu jest zabronione, nie dajmy się więc nabrać gdy producent wspomina, że jego produkt jest bez konserwantów. Zastanówmy się, czy warto wydawać pieniądze skoro samemu można przygotować jogurt, dodając ulubione owoce. Wychodzi zdrowiej i taniej. Ja litr mleka podgrzewam do 40 stopni i dodaję kubeczek jogurtu naturalnego, najlepiej ekologicznego. Mieszam. Odstawiam na cztery godziny w ciepłe miejsce. Dodaję owoce i gotowe!
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-03-09 13:31:00
Nie dla nas sushi
Ostatnio nadmieniłam, że sushi jest dobre tylko dla Japończyków. Dlaczego? Zbadali to naukowcy z Instytutu Station Biologique de Roscoff we Francji i okazało się, że tylko Japończycy bez problemów trawią ten smakołyk, zaś reszcie populacji grozi niestrawność i złe samopoczucie ze względu na...czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-24 17:09:00
My też możemy w tę sobotę urządzić sobie w domu Arabian Night
Właśnie przeczytałam na fejsbuku, że grupa Zdrowo Podjeść!, o której wam ostatnio wspominałam, nie próżnuje. W sobotę organizuje kolejne wspólne gotowanie. Niestety miejsc już nie ma. Ostatnio każdy chwalił się daniami, które najlepiej mu wychodzą, a teraz będą musieli zmierzyć się z...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-22 11:46:00
Najpierw zmierzą i zważą, potem doradzą co zjeść
Japoński producent wag otworzył w Tokio nietypową restaurację Tanita Shokudo. Ponoć Japończycy zaczęli martwić się o swoje nawyki żywieniowe i napływ żywności z Zachodu. Jedzą więcej frytek i hamburgerów, co przekłada się na tycie i coraz częstsze choroby. Już dziesięć lat temu gerontolog...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-16 11:57:00
Po tłustym czwartku zalecam pięć dni samby
"Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje" - mówi stare porzekadło. Wątroba taka łaskawa nie będzie:)Ostatki, zapusty, mięsopusty to staropolskie nazwy karnawału, który rozpoczyna się 1 stycznia i trwa aż do wtorku...
-
data publikacji: 2012-02-13 13:40:00
Pączki, faworki – raz do roku, to nie grzech
Koniec karnawału zbliża się wielkimi krokami. Szkoda, bo jeszcze nie udało mi sięwyjść na imprezę. Za to, za parę dni najlepszy czwartek. Będzie słodko i tłusto. Poza tym, to ostatnia okazja, by przed postem najeść się do woli :)Mówią, że tego dnia trzeba zjeść choć...
Popularne
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- „Weekend z królem”, reż. Roger Michell, Wielka Brytania
- Kontuzje. Pierwsza pomoc: PRICE i PRICEMM
- Andropauza. Dziesięć pytań sprawdzających objawy
- Zakopane. Miasto, które ma w sobie to coś
- Wielkanoc. Przepisy kulinarne
- Drugie życie we dwoje
- Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia
- Jakie są nowoczesne metody leczenia zaćmy?
- Renta dożywotnia i odwrócona hipoteka
- Rak prostaty (czyli gruczołu krokowego lub stercza)
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
| 11-03-2012
Często te doświadczenia z etykietami inspirują :-) - sami zaczynamy domowym sposobem "produkować" swoje, chociażby wspomniany powyżej jogurt! :-)
mika46 | 11-03-2012
Pamiętajmy o czytaniu informacji co dany produkt zawiera w składzie, dbajmy o swoje zdrowie i nie kupujmy produktów które nam szkodzą.
Pani Agnieszko, moje zakupy też trwają nieco dłużej, ponieważ staram się czytać skład nieznanych mi produktów. Myślę, że warto poświęcić trochę czasu dla zdrowia. Pozdrawiam.
benio | 26-03-2012