Jako dziecko jadłam chleb grubo smarowany masłem. Dziś nie tknę go za nic w świecie. Chyba swoje już zjadłam. Ale są tacy, którzy za pajdę chrupiącego chleba ze świeżym masłem wiele by dali. I choć można kupić dobry bochenek lub samemu go upiec, to masło nie jest już takie jak dawniej....
czytaj więcej »14-03-2012
Uwaga! Łowią klientów na „bio” i „eko”!
Na hasłach: naturalny, bio, eko, zdrowy, niektórzy biznesmeni robią złoty interes. Niedawno okazało się, że niemieckie firmy oszukują klientów, sprzedając swoje przemysłowe produkty wytwarzane z tanich składników, jako naturalne. Niemiecka organizacja konsumencka Watchfood odkryła, że owocowa herbata Teekanne Landlust Mirabelle and Birne, którą reklamowano pod hasłem "Odkryj oryginalną przyjemność znajomych owoców, które dojrzewają w spokoju" ma niewiele wspólnego z głoszonym hasłem. W składzie wcale nie było mirabelek, a jedynie ich aromat, zaś gruszek zaledwie kilka procent. Za pudełko 100 g zwykłej owocowej herbaty, nabici w butelkę klienci płacili ponad 4 euro. Cieszy fakt, że niemieckie organizacje podają publicznie informację o nieuczciwych producentach. W Polsce często słyszy się, że jakaś inspekcja nieprawidłowości wykryła, ale nazwa firmy pada rzadko. A szkoda.
Parę dni temu głośno było o miodach. Że nie takie naturalne, jak głosi reklama. Inspektorzy, którzy je kontrolowali twierdzą, że takie uchybienia zdarzają się często, bo producenci nie nadążają za zmieniającymi się przepisami (!).
Moda na ekologię trwa. By mieć pewność, że towary w sklepie pochodzą ze zdrowych, najwyższej jakości składników, a producenci nie używają pestycydów, konserwantów czy sztucznych nawozów, radzę przyglądać się etykietom i pytać sprzedawców o pochodzenie jarzyn czy owoców. Produkty ekologiczne muszą mieć na etykiecie charakterystyczne logo: listek ułożony z białych gwiazdek na zielonym tle. To oficjalny znak używany przez producentów żywności ekologicznej w Unii Europejskiej. Oprócz tego powinny być nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent, kontakt do producenta. Może też zostać zamieszczony napis "Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE".
Warto wiedzieć też, że produkt "tradycyjny" wcale nie musi być
ekologiczny. Często producenci używając tego pierwszego określenia, mają na myśli sposób produkcji, jakość, ale nie ma to nic wspólnego z ekologią. Niech nas nie zmyli też hasło "fair trade" czyli "sprawiedliwy handel" bo nijak się ma do ekologii. Kupując produkty z tym oznaczeniem mamy jedynie pewność, że nie pracowały przy tym dzieci, a pracownicy dostali godziwą wypłatę.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-03-12 15:41:00
Zapomniany smak masła
-
data publikacji: 2012-03-10 11:41:00
Pod lupą: jogurty
Czytacie etykiety będąc na zakupach? Ja zawsze. Nie lubię być oszukiwana, a jeszcze bardziej nie lubię za to płacić. Chcę wiedzieć co jem i co podaję mojej rodzinie. Dlatego przyglądam się temu co robią i wypisują producenci. Nie kupuję owocowych jogurtów, soków, napojów, zup w proszku,...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-03-09 13:31:00
Nie dla nas sushi
Ostatnio nadmieniłam, że sushi jest dobre tylko dla Japończyków. Dlaczego? Zbadali to naukowcy z Instytutu Station Biologique de Roscoff we Francji i okazało się, że tylko Japończycy bez problemów trawią ten smakołyk, zaś reszcie populacji grozi niestrawność i złe samopoczucie ze względu na...czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-24 17:09:00
My też możemy w tę sobotę urządzić sobie w domu Arabian Night
Właśnie przeczytałam na fejsbuku, że grupa Zdrowo Podjeść!, o której wam ostatnio wspominałam, nie próżnuje. W sobotę organizuje kolejne wspólne gotowanie. Niestety miejsc już nie ma. Ostatnio każdy chwalił się daniami, które najlepiej mu wychodzą, a teraz będą musieli zmierzyć się z...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-22 11:46:00
Najpierw zmierzą i zważą, potem doradzą co zjeść
Japoński producent wag otworzył w Tokio nietypową restaurację Tanita Shokudo. Ponoć Japończycy zaczęli martwić się o swoje nawyki żywieniowe i napływ żywności z Zachodu. Jedzą więcej frytek i hamburgerów, co przekłada się na tycie i coraz częstsze choroby. Już dziesięć lat temu gerontolog...
czytaj więcej »
Popularne
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Kiedy można bezpiecznie zacząć uprawiać sport po operacji żylaków ?
- Komputerowe drzewa genealogiczne
- Dorosłe dzieci a nowe związki rodziców
- Do 22 grudnia 2012 r. składamy odwołania do ZUS, do 22 lutego 2013 r. - do sądu
- Zakażenie układu moczowego. Pierwsza wizyta u lekarza. Badania
- Fiołek afrykański, czyli sępolia fiołkowa
- Pacjenci z przewlekłą niewydolnością żylną muszą pamiętać o aktywności fizycznej
- Jak korzystnie sfinansować zakup samochodu dla firmy?
- Targi Dynamiczni 50 Plus Minus. Wrocław, 15 czerwca
- Teatr Muzyczny Roma w Warszawie „Deszczowa piosenka”
Kwiecień 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Celina_14 | 04-04-2012