Na hasłach: naturalny, bio, eko, zdrowy, niektórzy biznesmeni robią złoty interes. Niedawno okazało się, że niemieckie firmy oszukują klientów, sprzedając swoje przemysłowe produkty wytwarzane z tanich składników, jako naturalne. Niemiecka organizacja konsumencka Watchfood odkryła, że owocowa...
czytaj więcej »18-03-2012
Zjadajmy i ozdabiajmy
Zielone, maleńkie listki rzeżuchy są przez nas doceniane raz w roku na Wielkanoc i stanowią zazwyczaj ozdobę świątecznego stołu. Rzeżucha powinna na nim gościć przez cały rok, a już na pewno zimą i wczesną wiosną, kiedy trudno o pełnowartościowe jarzyny. Zawiera wiele witamin, m.in.: A,B1,C,PP i K i soli mineralnych, ponadto: żelazo, chrom, siarkę, potas, wapń i magnez. Pochodzi z Afryki i Azji, a do Polski dotarła w XV wieku. Ponoć posypywali nią chleb młodzi Persowie przed wyprawami wojennymi i polowaniami, by wzmocnić organizm. Zaś nasze babki stosowały ją jako lek na pasożyty jelit, owrzodzenia skóry czy do dezynfekcji jamy ustnej. Na te dolegliwości mamy dziś leki, ale wzmacniać się po zimie możemy bez chemii. Już teraz, zanim jeszcze dopadnie nas wiosenne przesilenie, warto ją włączyć do codziennego jadłospisu. Ponieważ ma sporo witaminy C, poleca się ją palaczom, którzy na ogół mają niedobory tej witaminy. Rzeżuchę powinny zajadać też kobiety w ciąży, dzieci, osoby wycieńczone. Nie powinni jej sobie żałować diabetycy, bo obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki. Wskazana jest przy bronchicie, dolegliwościach reumatycznych, anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia. Ma działanie moczopędne, więc wskazana osobom cierpiącym na choroby nerek. Byle nie przesadzili z ilością, bo może spowodować stan zapalny pęcherza. Ma dużo wapnia (w 100 g aż 190 mg), stąd poleca się ją w profilaktyce osteoporozy jak i samym chorym. Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Ponadto oczyszcza organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Można ją dodawać do kanapek, sałatek, posypywać nią zupy, mieszać z dipami. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem - poprawia wygląd skóry i paznokci oraz włosów. Można ją wysiewać przez cały rok, jest bardzo łatwa w uprawie, poza tym, co dla mnie niezwykle ważne, nie potrzeba żadnych nawozów chemicznych, by urosła. Trochę wody, światła i parę dni cierpliwości. Nasionka wsypuje się do garnka, zalewa wodą, a kiedy będą śliskie, należy je rozsmarować na ligninie rozłożonej na płaskim naczyniu i podlewać. Gdy urośnie, ścinamy na kanapki nożyczkami. Ja już dziś ją posieję. W tym roku nie będzie tylko wielkanocną dekoracją. Kto ze mną?
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2012-03-14 21:00:00
Uwaga! Łowią klientów na „bio” i „eko”!
-
data publikacji: 2012-03-12 15:41:00
Zapomniany smak masła
Jako dziecko jadłam chleb grubo smarowany masłem. Dziś nie tknę go za nic w świecie. Chyba swoje już zjadłam. Ale są tacy, którzy za pajdę chrupiącego chleba ze świeżym masłem wiele by dali. I choć można kupić dobry bochenek lub samemu go upiec, to masło nie jest już takie jak dawniej....
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-03-10 11:41:00
Pod lupą: jogurty
Czytacie etykiety będąc na zakupach? Ja zawsze. Nie lubię być oszukiwana, a jeszcze bardziej nie lubię za to płacić. Chcę wiedzieć co jem i co podaję mojej rodzinie. Dlatego przyglądam się temu co robią i wypisują producenci. Nie kupuję owocowych jogurtów, soków, napojów, zup w proszku,...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-03-09 13:31:00
Nie dla nas sushi
Ostatnio nadmieniłam, że sushi jest dobre tylko dla Japończyków. Dlaczego? Zbadali to naukowcy z Instytutu Station Biologique de Roscoff we Francji i okazało się, że tylko Japończycy bez problemów trawią ten smakołyk, zaś reszcie populacji grozi niestrawność i złe samopoczucie ze względu na...czytaj więcej »
-
data publikacji: 2012-02-24 17:09:00
My też możemy w tę sobotę urządzić sobie w domu Arabian Night
Właśnie przeczytałam na fejsbuku, że grupa Zdrowo Podjeść!, o której wam ostatnio wspominałam, nie próżnuje. W sobotę organizuje kolejne wspólne gotowanie. Niestety miejsc już nie ma. Ostatnio każdy chwalił się daniami, które najlepiej mu wychodzą, a teraz będą musieli zmierzyć się z...
czytaj więcej »
Popularne
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- „Weekend z królem”, reż. Roger Michell, Wielka Brytania
- Kontuzje. Pierwsza pomoc: PRICE i PRICEMM
- Andropauza. Dziesięć pytań sprawdzających objawy
- Zakopane. Miasto, które ma w sobie to coś
- Wielkanoc. Przepisy kulinarne
- Drugie życie we dwoje
- Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia
- Jakie są nowoczesne metody leczenia zaćmy?
- Renta dożywotnia i odwrócona hipoteka
- Rak prostaty (czyli gruczołu krokowego lub stercza)
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
stars | 18-03-2012
WIESIA59 | 26-03-2012
Celina_14 | 04-04-2012