rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

18-03-2012

Zjadajmy i ozdabiajmy

Zielone, maleńkie listki rzeżuchy są przez nas doceniane raz w roku na Wielkanoc i stanowią zazwyczaj ozdobę świątecznego stołu. 
Rzeżucha powinna na nim gościć przez cały rok, a już na pewno zimą i wczesną wiosną, kiedy trudno o pełnowartościowe jarzyny. Zawiera wiele witamin, m.in.: A,B1,C,PP i K i soli mineralnych, ponadto: żelazo, chrom, siarkę, potas, wapń i magnez. Pochodzi z Afryki i Azji, a do Polski dotarła w XV wieku. Ponoć posypywali nią chleb młodzi Persowie przed wyprawami wojennymi i polowaniami, by wzmocnić organizm. Zaś nasze babki stosowały ją jako lek na pasożyty jelit, owrzodzenia skóry czy do dezynfekcji jamy ustnej. 
Na te dolegliwości mamy dziś leki, ale wzmacniać się po zimie możemy bez chemii. Już teraz, zanim jeszcze dopadnie nas wiosenne przesilenie, warto ją włączyć do codziennego jadłospisu. Ponieważ ma sporo witaminy C, poleca się ją palaczom, którzy na ogół mają niedobory tej witaminy. Rzeżuchę powinny zajadać też kobiety w ciąży, dzieci, osoby wycieńczone. Nie powinni jej sobie żałować diabetycy, bo obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki. Wskazana jest przy bronchicie, dolegliwościach reumatycznych, anemii, a także przy chorobie wieńcowej i zaburzeniach krążenia. Ma działanie moczopędne, więc wskazana osobom cierpiącym na choroby nerek. Byle nie przesadzili z ilością, bo może spowodować stan zapalny pęcherza. Ma dużo wapnia (w 100 g aż 190 mg), stąd poleca się ją w profilaktyce osteoporozy jak i samym chorym. Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy. Ponadto oczyszcza organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. 
Można ją dodawać do kanapek, sałatek, posypywać nią zupy, mieszać z dipami. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem - poprawia wygląd skóry i paznokci oraz włosów. 
Można ją wysiewać przez cały rok, jest bardzo łatwa w uprawie, poza tym, co dla mnie niezwykle ważne, nie potrzeba żadnych nawozów chemicznych, by urosła. Trochę wody, światła i parę dni cierpliwości. Nasionka wsypuje się do garnka, zalewa wodą, a kiedy będą śliskie, należy je rozsmarować na ligninie rozłożonej na płaskim naczyniu i podlewać. Gdy urośnie, ścinamy na kanapki nożyczkami.
Ja już dziś ją posieję. W tym roku nie będzie tylko wielkanocną dekoracją. Kto ze mną? 


nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    stars | 18-03-2012

    moja babcia zawsze zimą wysiewa rzeżuchę i podaje nam kanapki posypane świeżymi listkami.
  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 26-03-2012

    Rzeżucha nie tylko nastroi na święta, dobrze smakuje i na dodatek jest zdrowa:) czego chcieć więcej...
  • zgłoś naruszenie

    Celina_14 | 04-04-2012

    Uwielbiam rzeżuchę zdobi już calutki mój kuchenny parapecie :)

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-03-14 21:00:00

    Uwaga! Łowią klientów na „bio” i „eko”!

    Na hasłach: naturalny, bio, eko, zdrowy, niektórzy biznesmeni robią złoty interes. Niedawno okazało się, że niemieckie firmy oszukują klientów, sprzedając swoje przemysłowe produkty wytwarzane z tanich składników, jako naturalne. Niemiecka organizacja konsumencka Watchfood odkryła, że owocowa...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-12 15:41:00

    Zapomniany smak masła

    Jako dziecko jadłam chleb grubo smarowany masłem. Dziś nie tknę go za nic w świecie. Chyba swoje już zjadłam. Ale są tacy, którzy za pajdę chrupiącego chleba ze świeżym masłem wiele by dali. I choć można kupić dobry bochenek lub samemu go upiec, to masło nie jest już takie jak dawniej....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-10 11:41:00

    Pod lupą: jogurty

    
Czytacie etykiety będąc na zakupach? Ja zawsze. Nie lubię być oszukiwana, a jeszcze bardziej nie lubię za to płacić. Chcę wiedzieć co jem i co podaję mojej rodzinie. Dlatego przyglądam się temu co robią i wypisują producenci. Nie kupuję owocowych jogurtów, soków, napojów, zup w proszku,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-03-09 13:31:00

    Nie dla nas sushi

    Ostatnio nadmieniłam, że sushi jest dobre tylko dla Japończyków. Dlaczego? Zbadali to naukowcy z Instytutu Station Biologique de Roscoff we Francji i okazało się, że tylko Japończycy bez problemów trawią ten smakołyk, zaś reszcie populacji grozi niestrawność i złe samopoczucie ze względu na...czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-02-24 17:09:00

    My też możemy w tę sobotę urządzić sobie w domu Arabian Night

    Właśnie przeczytałam na fejsbuku, że grupa Zdrowo Podjeść!, o której wam ostatnio wspominałam, nie próżnuje. W sobotę organizuje kolejne wspólne gotowanie. Niestety miejsc już nie ma. Ostatnio każdy chwalił się daniami, które najlepiej mu wychodzą, a teraz będą musieli zmierzyć się z...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012