rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

04-12-2012

Roślina zamiast zabiegów

Podobno rukiew wodna to nowy eliksir młodości. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy, którzy przez osiem tygodni, codziennie podawali paniom 80 gramów rukwi wodnej i zaobserwowali, że po tym czasie znacznie poprawił się wygląd ich skóry, zmniejszyły się przebarwienia, zaczerwienienia. Niektóre kobiety zauważyły także, że ich zmarszczki znacznie się spłyciły, nawet o 39 proc. Badacze po raz kolejny udowadniają, że dieta ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia i urody, a zjadanie roślin nie tylko pozwala zahamować procesy starzenia, ale może cofnąć niektóre zmiany. Rukwią wodną podobno zajadał się Napoleon. Tarta ze szparagami i rukwią wodną była także na królewskim stole w czasie ślubu księcia Williama z księżną Catherine w pałacu Buckingham. Rukiew wodna jest bogatym źródłem beta karotenu, który jest niezbędny do walki z wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do niszczenia komórek skóry. Dodatkowo zawiera duże ilości witaminy C i E  witaminy E. Ponadto, rukiew powstrzymuje rozwój nowotworów piersi. Wykazali to naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy przebadali panie cierpiące na raka sutka. Okazało się, że po zjedzeniu porcji rukwi we krwi wzrastał poziom białka, które blokuje wzrost komórek nowotworowych. Naukowcy podejrzewają, że dzieje się tak dzięki zwartym w rukwi związkom chemicznym. By to potwierdzić, planują kolejne badania. Rukiew wodną można przygotowywać na najrozmaitsze sposoby. Poszatkowana świetnie nadaje się do posypywania chleba z masłem. Można ją dodać do sałat, zmiksować i przygotować z niej zupę. Niestety w Polsce bardzo trudno ją dostać, ale znalazłam sklep w internecie, który oferuje artykuły do oczek wodnych i tam można rukiew kupić. 

 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-12-03 15:59:00

    Strączki dla cukrzyków

     

    Dziś u mnie na obiad fasolka po bretońsku. Gdy temperatura spada, częściej mam ochotę na ostre, rozgrzewające dania. Rośliny strączkowe świetnie się nadają. Podobno częste ich jedzenie może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Powinny je też włączyć do menu chorzy na cukrzycę typu 2. Badacze...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-28 10:57:00

    Na zielono

     

    U mnie trwa sezon na brukselkę. Jemy jej bardzo dużo. I choć lubię taką lekko obgotowaną, podaną z bułką tartą, to staram się przyrządzać ją też na inne sposoby. I powiem wam, że pieczona czy blanszowana jest o niebo lepsza od gotowanej. Warto jeść tę małą kapustkę, ponieważ zawiera...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-22 10:44:00

    Sok z jabłka na zdrowie

     

    Sprzątając ostatnio w kuchni rodziców, znalazłam nieużywaną sokowirówkę. Gdy byłam mała, mama wyciskała mi przez nią sok z jabłek i marchewki. Sprzęt sobie pożyczyłam. Ponieważ jabłek mam dużo, codziennie pijemy szklaneczkę świeżo wyciskanego soku. I jakże się ucieszyłam, gdy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-19 11:34:00

    Pomaga w miłości i w interesach

     

    Jesień kojarzy mi się z cynamonem i jabłkami. Lubię leniwe wieczory z książką, do tego lampkę wina i jabłka zapiekane pod kruszonką z dużą ilością cynamonu. Jego zapach mnie odpręża. Cynamon jest afrodyzjakiem, z tymże działa głównie na kobiety. Zatem panowie, jeśli szukacie swojej...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-11-14 09:18:00

    Nie pal! Zyskasz dziesięć lat

     

    Ostatnio naukowcy stwierdzili, że trzydziestolatki, które zrezygnują z palenia, mogą wydłużyć sobie życie o 10 lat. Mało tego, rzucenie papierosów w tym wieku, prawdopodobnie nie odbije się negatywnie na zdrowiu - tak przynajmniej twierdzą eksperci z Oksfordu, którzy przez ostatnie 12...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012