rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

11-01-2013

Więcej soli w serze niż w czipsach

 

Brytyjska organizacja zdrowotna Consensus Action on Salt and Health przeanalizowała ostatnio 722 porcje sera 30 rodzajów. Każda porcja sera ważąca ok. 30 gramów miała w sobie więcej soli niż paczka czipsów. Rekordzistą był rokfor, który zawierał 1,06 grama soli w porcji. Zaraz za nim pojawił się ser feta oraz halloumi. Najmniej słone okazały się: mozzarella i emmentaler. Jednak i w nich stężenie soli było różne. Na przykład najbardziej słona partia gorgonzoli zawierała sześć razy więcej soli niż ta najmniej słona. Miłośnicy serów powinni zatem uważać na te produkty, bo nie dość że zawierają mnóstwo tłuszczu to jeszcze morze soli. A ta jak wiadomo nie jest zdrowa. Nadmiar soli przyczynia się do podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi, co zwiększa zagrożenie udarem oraz chorobami serca. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by niesolić więcej niż łyżeczkę dziennie.  Sól możemy znaleźć niemal wszędzie: w chlebie, w ciastkach, w pomidorach w puszcze itp.  

Jeśli lubimy sery, warto spojrzeć na etykietkę i wybierać te najmniej słone albo po prostu jedzmy ich mniej. Podobno, w skali całej Wielkiej Brytanii zmniejszenie dziennej konsumpcji soli o 1 gram oznaczałoby obniżenie liczby zawałów, udarów i przypadków niewydolności serca o 12 tys.  

Ja wolę więcej dziur niż soli w serze :) 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    WIESIA59 | 14-01-2013

    Nigdy nie przypuszczałabym, że w serze może być tyle soli. Rozumiem feta, ale żółte sery tyle soli. Dziękuję Pani Agnieszko, za tą informację.
  • zgłoś naruszenie

    zdzisiu | 17-01-2013

    Ma Pani racje, sól w dzisiejszych czasach jest niemal wszędzie, ciężko jest więc ją wyeliminować z naszego jadłospisu

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-01-08 15:45:00

    Kaloryczny jak tłuszcz

    Dużo wypiliście w święta i Sylwestra? Ja w tym roku świętowałam bez alkoholu. Ci, którzy  wypili trochę więcej w okresie świąteczno-noworocznym i dodatkowo są na diecie, nie będą zachwyceni poniższymi informacjami. Choć wiemy, że alkohol ma sporo kalorii, to jednak nie rezygnujemy z niego...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-20 12:36:00

    Kapusta na surowo najzdrowsza

     

    Kiszonych ogórków zrobiłam w tym roku bardzo dużo. Bo je uwielbiam. Mocno kwaśne, jędrne i twarde. I najlepiej zimne. Może w przyszłym roku odważę się i zakiszę kapustę. Uwielbiam taką domową, prosto z beczki. Pamiętam jak szatkowaliśmy ją w domu, a potem udeptywaliśmy ... nogami...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-20 12:34:00

    Najzdrowiej jest bez niej

     

    Kilkadziesiąt złotych trzeba zapłacić za dobrej jakości sól morską. Możemy też kupić zwykłą sól warzoną za parę groszy. Wybór należy do nas. I nie ma co przepłacać, bo ta droga sól wcale nie jest zdrowsza od tej zwykłej - tak twierdzą organizacje: konsumencka "Which?" oraz Consensus...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-20 12:33:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na zdrowie wpływa

     

    Mamy kolejny dowód na to, że zdrowo jest używać oliwy z oliwek w kuchni. Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze udowodnili, że może ona zapobiec zachorowaniu na raka, dzięki obecnym w niej przeciwutleniaczom czyli antyoksydantom, które można znaleźć także w innych produktach roślinnych....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-19 22:37:00

    Lżejsze, ale tak samo pyszne

    Trochę się boję świąt. Czekam na nie cały rok, a gdy się zbliżają, zewsząd powtarzają żeby się nie objadać, "odchudzić" świąteczne dania. I przy stole zamiast się cieszyć smakiem, liczę kalorie. Niektóre potrawy zarezerwowane są tylko na Wigilię i lubię ich tradycyjny smak. Nie wyobrażam...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012