Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

20-12-2012

Na zdrowie wpływa

 

Mamy kolejny dowód na to, że zdrowo jest używać oliwy z oliwek w kuchni. Naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze udowodnili, że może ona zapobiec zachorowaniu na raka, dzięki obecnym w niej przeciwutleniaczom czyli antyoksydantom, które można znaleźć także w innych produktach roślinnych. Wspierają one mechanizmy obronne komórek człowieka. Specjaliści przez osiem lat prowadzili badania, które wykazały, że dieta ma wpływ na skłonność do zachorowań na raka. Według nich niezwykle ważne są w tym przypadku składniki fitochemiczne, które opóźniają lub eliminują szkodliwy dla organizmu proces utleniania, zachodzący pod wpływem stresu, wdychania zanieczyszczeń czy poddania promieniowaniu UV. Naukowcy twierdzą, że ludzie, którzy na co dzień stosują dietę bogatą w antyoksydanty  czyli używają w kuchni oliwy z oliwek, warzyw, owoców, zbóż, wina, rzadziej zapadają na nowotwory i choroby układu krążenia. Oby tak było. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2012-12-19 22:37:00

    Lżejsze, ale tak samo pyszne

    Trochę się boję świąt. Czekam na nie cały rok, a gdy się zbliżają, zewsząd powtarzają żeby się nie objadać, "odchudzić" świąteczne dania. I przy stole zamiast się cieszyć smakiem, liczę kalorie. Niektóre potrawy zarezerwowane są tylko na Wigilię i lubię ich tradycyjny smak. Nie wyobrażam...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-17 09:31:00

    Bakalie bez chemii

     

    Suszone owoce przed świętami sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Potrzebujemy ich do ciast, na kompot wigilijny. Moja babcia sporo dodaje ich do keksa. Ostatnio przeczytałam, że w suszonych owocach, np. figach czy daktylach mogą znajdować się związki wytwarzane przez pleśń...
    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-13 16:28:00

    Nie tylko dla cesarza

     

    Dziś siostra powiedziała mi o zaletach żółtej herbaty. Szczerze mówiąc nigdy o niej nie słyszałam. Piję głównie białą i zieloną, a teraz nabrałam ochoty na żółtą. Niestety w pobliskiej herbaciarni nie udało mi się jej kupić. Sprzedawczyni powiedziała, że ostatnio cieszy się ogromną...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-11 22:02:00

    Już czekam

     

    Dwieście pierniczków w pojemnikach. W weekend z córką będziemy je lukrować, a potem pakować i obdarowywać przyjaciół i rodzinę. To taki nasz coroczny rytuał. Zaraz po własnoręcznym robieniu kartek. Odkąd córka skończyła dwa latka, wspólnie je robimy. Są już gotowe i w kopertach czekają...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2012-12-06 10:39:00

    Jeden hamburger szkodę czyni

    Czy wiecie, że jedna porcja tzw. śmieciowego jedzenia może wyrządzić szkodę tętnicom? Naukowcy z Instytutu Kardiologii w Montrealu wytypowali do badania 28 niepalących mężczyzn. Zanim poddano ich testom, przez 12 godzin nic nie jedli, następnie zrobiono im USG tętnicy w dole łokciowym. Potem...

    czytaj więcej »

Popularne

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012